Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 23:07

Sakarya'da Süslü Kadınlar Bisiklet Turu "Farkındalık için pedal çevirdiler"

‘‘Avrupa Hareketlilik Haftası ve Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’’ kapsamında düzenlenen ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ çok renkli ve eğlenceli bir etkinliğe dönüştü. Adapazarı Kent Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar rengarenk çiçekler oyuncaklar ve balonlarla süsledikleri bisikletleriyle şehir turu yaptı. Kadınların önderliğinde bugün düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 32 ülke ve 200 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşti. 2013 yılından bu yana düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 17 Eylül Pazar günü Sakarya’da 8’inci kez, Türkiye ve dünyada 11’inci kez yapıldı. SAKARYA HABER AJANSI'nın Özel Haberi.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 18-09-2023 13:07   Güncelleme : 19-09-2023 09:58
Sakarya'da Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

TUR ÖNCESİ MİNİ KONSER

Adapazarı Kent Meydanı’nda buluşan Süslü Kadınlar gurubu, bisiklet turu öncesi Sakarya Akademik Sanat ve Kültür Derneği (SASKÜD) tarafından verilen mini konserle etkinliğe coşkulu başladı. Sefer Beyenal’ın gitarı eşliğinde, SASKÜD Başkanı Gaye Doğan ve Şule Bayri’nin seslendirdiği şarkılar etkinliğe renk kattı.

Organizasyonun Sakarya temsilcisi Fatoş Çelebi Kalpak, Bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamayı, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermeyi ve güvenli bisiklet altyapısı talebini pekiştirmeyi hedeflediğini belirterek, ‘‘Tüm kadınları rengarenk kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleri ile yaşadıkları şehirlerdeki buluşma noktalarına gelmeye birlikte bisiklet sürmeye davet ediyoruz’’ dedi.

Tüm İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (TİNGADER) Yönetim Kurulu Üyesi Şule Bayri, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Organizasyonu Sakarya Temsilcisi Fatoş Çelebi Kalpak ile birlikte günün anısına poz verdi.


KADINLARIN ORTAK DİLEĞİ

Bu etkinliklerle toplumda bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Fatoş Çelebi Kalpak, organizasyona katılan kadınların ortak dileğinin; kadınların toplumda görünür olması ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme haklarının korunması, iklim ve enerji krizine karşı basit ve ekonomik bir çözüm olan bisikletli ulaşımın güvenli bir altyapıya sahip olması ve özellikle büyük şehirlerde pazar günleri, şehir merkezlerinin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar ilan edilmesi olduğunu belirtti.

PEDALLARIN İTİCİ GÜCÜ

Kadın ve erkeklerin toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatan Fatoş Çelebi Kalpak, ‘‘Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz’’ dedi.

İKLİM KRİZİNİ ÖNLEMEYE KATKI

İklim krizinin olumsuz etkilerine dikkat çeken Kalpak, ‘‘Geçmişte ‘İklim değişikliği’ diyorduk, şimdi artık ‘İklim Krizi’ diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. Bir kişinin karbondioksit salımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor. Biz ‘İklim Krizi’ne karşı toplumun tüm paydaşlarının, kamu bileşenlerinden bireylere kadar, gerekli önlemlerin ve düzenlemelerin derhal hayata geçmesini istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

BÜYÜYEN ETKİNLİK DİKKAT ÇEKTİ

Bu etkinliklerle toplumda bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Fatoş Çelebi Kalpak, ‘‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun 11. Sakarya’mızın 8. turu. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başladı. 11 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce Türkiye’de daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekti. Turumuz bu yıl birçok şehirde ve ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz’’ dedi.

Bu yılki Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 17 Eylül Pazar günü saat 17.00’de Adapazarı Kent Meydanı’nda başlayıp, Millet Bahçesi’nde son buldu. Oldukça renkli görüntülere sahne olan bisiklet turu sonunda Sakaryalı müzisyenlerin duayeni Sefer Beyenal’ın önderliğinde tura katılan tüm bisikletli kadılar coşkulu müzikler eşliğinde doyasıya eğlendi.


Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Nedir?


Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılından beri bisiklete herkesin binebildiğini, hatta çok güzel bindiğini, o da yetmezmiş gibi süslü püslü bindiğini göstermek için her yıl eylül ayının 3. pazar günü yüzlerce şehirde binlerce katılımcı ile gerçekleşmektedir.

Kadının görünür olması, kamusal alanda hak talep edebilmesinin anahtarıdır. Bisiklete binmek, kadınların toplumda görünür hale gelmesi ve özellikle şehirle etkileşime girmesinin mükemmel bir yoludur.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlamak, şehirlerde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek, dünya otomobilsiz kentler gününü kutlamak ve belediye başkanımızdan güvenli bisikletli ulaşım altyapısı istemek için bir fırsattır.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bağımsız bir taban hareketidir, kurumlar, şirketler ve dernekler tarafından düzenlenemez.

Bu etkinlik gönüllü kadınlar tarafından gönülden düzenlenmektedir.

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR...

LEVENT BAYRİ 

https://www.sakaryahaberajansi.com.tr/farkindalik-icin-pedal-cevirdiler/22355
 

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR