Fısıltı HABERLERİ
HV
29 NİSAN Pazartesi 03:47

SAKİN ŞEHİR NEDİR, NE DEMEK?

Sakin Şehir (cittaslow) ünvanı dünyada büyük bir saygınlık ve prestij kaynağı olarak kabul edilmektedir. Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuştur. Kelime kökeni İtalyanca "Città " ve İngilizce "Slow" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen "Cittaslow", "Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır. Doğan HasolCittaslow kavramının Türkçe karşılığını "yavaşkent" olarak ifade etmiştir. Cittaslow kavramı, hızlı olan hayata karşı yavaşı savunan ve bu uğurda çalışarak kendi felsefelerini küresel ölçekte kabul ettirmeye uğraşan bir uluslararası belediyeler topluluğudur.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 28-12-2023 17:08   Güncelleme : 28-12-2023 17:17
SAKİN ŞEHİR NEDİR, NE DEMEK?

Cittaslow Nasıl Olunur?

Cittaslow olabilmek için yerine getirilmesi gereken 72 kriter bulunmaktadır. Yerleşik nüfusun 50 bini geçmemesi, biyoçeşitliliğin korunması, engelliler için sağlanan mimari kolaylıklar, GDO’suz ürün yetiştirilmesi, genç nüfusun istihdam edilmesi bu kriterlerden yalnızca birkaçı.

Tüm kriterleri eksiksiz sağlayan şehirlere Cittaslow sertifikası verilmektedir.

Tarihin doğayla iç içe yaşandığı, 19. yüzyıldan kalma konakları ve meşhur kent dokusu ile Taraklı, Türkiye’nin sakin şehirlerinden biri olarak 2011 yılında cittaslow ağına katılmıştır.

 

TÜRKİYE'NİN SAKİN ŞEHİRLERİ CİTTASLOW 2023 LİSTESİ

1. Seferihisar - İzmir

2. Akyaka - Muğla

3. Gökçeada - Çanakkale

4. Taraklı - Sakarya

5. Yenipazar - Aydın

6. Yalvaç - Isparta

7. Vize - Kırklareli

8. Perşembe - Ordu

9. Halfeti - Şanlıurfa

10. Şavşat - Artvin

11. Uzundere - Erzurum

12. Gerze - Sinop

13. Göynük - Bolu

14. Eğirdir - Isparta

15. Mudurnu - Bolu

16. Köyceğiz - Muğla

17. Ahlat - Bitlis

18. Güdül - Ankara

19. Foça - İzmir

20. Arapgir - Malatya

21. İznik - Bursa

22. Finike - Antalya

 

Taraklı Sakin Şehir Derneği, 25.06.2012 tarihinde Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Şahin AKI önderliğinde kurulmuş ve 05.07.2012 tarihinde Sakarya Valiliği oluru ile faaliyetine başlamıştır. Derneğin halen 21(yirmi bir) üyesi vardır.

Dernek Başkanı: Şahin AKI-Kamu Yönetimi Uzmanı ve Kültür Varlıkları Uzmanı

25 yıldan beri kamu sektöründe çalışan Şahin AKI, 1970 yılı doğumlu olup, ilk, orta ve lise tahsilini Göynük İlçesinde tamamlamıştır. 1994 yılı Gazi Üniversitesi Kırşehir MYO “İnşaat Teknikerliği” ve 2015 yılı Anadolu Üniversitesi “Kamu Yönetimi” bölümünden mezun olmuştur. Kadir Has Üniversitesi “Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans” programını 2018 yılında tamamlayan AKI, 2021 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” yüksek lisans programından mezun olmuştur.

Taraklı Belediyesinde 20 Mayıs 2002 tarihinde fen işlerinde göreve başlayan Şahin AKI, günümüze kadar olan süreçte, İmar ve Şehircilik Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Taraklı Belediyesi Personel Limited Şirketi Müdürlüğü görevlerini bir arada yürütmüştür.

31 Mart 2019 ve 31 Mart 2024 MahalliİdarelerSeçimindeTaraklıBelediyeBaşkanlığıiçinadayadayıolmuştur.

DERNEĞİN AMACI: Taraklı’nın sosyal ve kültürel kimliğini yitirmesinin önüne geçmek yerel ve geleneksel unsurların yok olmamasını sağlamaktır. Şehir sakinlerinin yaşamlarını daha huzurlu sürdürmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmak üzere projeler üreterek, şehirlerin huzurlu ve sakin yaşam yönünü marka değeri olarak değerlendirmektir. Bu anlayışları benimseyen şehirler arasında sosyal ilişkileri geliştirmek dayanışmayı sağlamak uluslar arası alanda aynı konudaki çalışmalara katılarak dünyadaki sakin şehir hareketlerin de yer anlamaktır

Derneğin Projeleri:

1 - KINALI ELLER ATÖLYESİ TARAKLI (2015 YILI)

Bu proje “gelecek turizmde” teması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNDP ve Anadolu Efes işbirliği ile düzenlenmiştir. Aşağıda kısaca amacı belirtilen projemiz Türkiye’den katılan birçok proje arasında ön elemeyi geçen 12 proje arasında yer almış daha sonra ilk üçe kalmasına rağmen Isparta Keçiborlu Yardımlaşma ve Eğitim Derneği tarafından hazırlanan “Keçiborlu lavanta ve gül ile kalkınıyor” projesi birinci olmuştu.

Sakin Şehir Taraklı' da yaşayan yöre kadınları ve genç kızlara, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları (kaşıkçılık,dokuma) ve Osmanlı/Taraklı mutfağı hakkında eğitimler vererek bu sanatları gelecek nesillere aktarmak ve kadınlara turizm, iletişim, yerel rehberlik kursları sayesinde yöre kadınlarına girişimcilik ruhu aşılamak ve onları turizm okuryazarı haline getirmekti

2 - YÖRESEL TAT; UĞUT TATLISI İLE KÜLTÜREL MİRASIN YAŞATILMASI (2019 YILI)

Bu proje İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Derneğimiz, Taraklı Belediyesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile gerçekleştirilmiştir.

Projemizin amacı, Orta Asya’dan göçle Anadolu’ya gelen, Türk coğrafyasında başta nevruz olmak üzere geleneksel törenlerde başyapıt olarak yer alan, unutulmak üzere olan geleneksel gıdalarımızdan Uğut Tatlısının gelecek nesillere aktarılması olarak belirlenmiş projemizin özel amacı ise; uğut tatlısının üretmek, tanıtmak ve Taraklı’da yaşayan kadınlara istihdam sağlanmasıdır.

Proje kapsamında Taraklı İlçesi Yeniköy Mahallesinde kurulan üretim yerinde Uğut Tatlısının ana maddesi olan buğday çimi suyundan elde edilen 1000 kavanoz tatlı, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile Sakarya İlimizin kent meydanında, 07.12.2019 ve 14.12.2019 tarihlerinde tanıtımı gerçekleştirildi.

Proje sonucunda Sakarya İlimizin tek Cittaslow (sakin şehir) kenti Taraklı’ da yaşayan, Uğut Tatlısı yapmasını bilen 50-65 arasındaki kadınlarımız, 25-40 yaşındaki genç kadınlarımıza deneyimlerini aktarmış, Uğut Tatlısı yapımını öğretmiş ve gelecek nesillerinde bu kültürel mirası yaşatmaları sağlanmıştır.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR