Fısıltı HABERLERİ
HV
08 MAYIS Çarşamba 23:52

ATATÜRK VE ÖĞRETMEN 

Zeki BAŞTÜRK  (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Zeki BAŞTÜRK (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Giriş Tarihi : 23-11-2023 18:38

ATATÜRK VE ÖĞRETMEN 

" Benim asıl anlatılacak yanım öğretmenliğimdir." diyerek öğretmenliği yücelten Ulu önderimiz Atatürk.

Devrimleriyle eğitim dizgesinde yepyeni ufuklar açan Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, her fırsatta, her ortam ve koşulda  öğretmenlerin ne denli değerli bir iş yaptığını sözleriyle  anlatıyor.

 
Bugüne dek yaşantımıza dokunan , Atatürk’ün izinden yürüyerek bize sıra dışı düşünmemiz için esin  kaynağı olan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü yürekten kutluyorum.

Öğretmen, kendini geliştiren, bilgiye ulaşma yollarını gösteren, orkestra şefi gibi her türlü değişkeni dikkate alarak bireyleri yönlendiren, destekleyen etkin bir kişidir. Yeni kuşaklara cumhuriyetçilik dersini verecek olanlar, öğretmenlerdir.

“Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.”


Öğretmen, salt bilgi aktaran kişi değil, cumhuriyet kazanımlarını koruyacak gençleri yetiştirecek kişidir.Bunun için öğretmenlere büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir.


“Öğretmenler; Yeni  kuşakları , Cumhuriyetin özverili öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni kuşaklar, sizin eseriniz olacaktır…”

Cumhuriyet, kişileri kul olmaktan çıkarıp yurttaş yapan bir yönetim biçimidir. Toplumu, ümmet olmaktan kurtarıp ulus yapan bir anlayıştır. Ulusu yüceltecek , uygarlaştiracak  olanlar öğretmenlerdir. 

 “Uluslari kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun  bir ulus, henüz bir  ulus devlet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.”


İnönü, Sakarya, Dumlupınar savaşlari yani Kurtuluş savaşı kazanilmiş, genç ve dinamik bir Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş. Ancak eğitimde başarılı olunmaz, aydınlık düşünceli gençler yetiştirilmezse kazanılan savaşlar, yeterli olmaz. Gerçek kurtuluş, ulusal eğitimden geçer. 

“En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir ulusun  gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur.”


Öğretmen olmakla övünen, bu yönüyle tanınmak isteyen Başöğretmen Atatürk, öğretmenlik mesleğini bakınız nasıl yüceltir. Öğretmenlerine bu denli önem ve değer veren başka bir lider var mıdır sizce?

“Unutmayınız ki; cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.”


Savaşlar, topla tüfekle kazanılır. Alanlarda kazanılır. Ancak, gerçek zafer, eğitim alanında kazanılan zaferdir. Bugün eğitimde geldiğimiz nokta, Atatürk'ü iyi anlamadığımızin somut göstergesidir. Öğretmenine güvenmeyen, öğretmenini desteklemeyen uluslar için geri kalmışlık kaçınılmazdır.

“Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınız için yol açtı. Gerçek zaferi siz, öğretmenler kazanacaksınız. Bunu başaracağınızdan kuşkum yoktur. Sarsılmaz bir inançla ben ve arkadaşlarım sizi gözeteceğiz. Sizin karşılaştığınız tüm engelleri kıracağız.”


Çağdaş olmak, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmak için bilime, bilimin yol göstericiliğine gereksinim vardır. Bilim, kültür ve sanat, kalkınmanın, uygarlaşmanin temelidir. Bilim ordusunu oluşturanlar ise öğretmenlerdir.

“Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur."

Ulu önderimiz Atatürk'ün öğretmenlerden beklentileri de vardır. Öğretmenlerden beklentilerini aşağıdaki özdeyişten anlayabiliriz. 

“Öğretmenler!… Cumhuriyet, sizden  fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.”


Ve kısacık bir anı. Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenleri ne denli  önemsediğini bir kez daha gösteriyor. Yıl 1923… İlgili kişiler Atatürk’e soruyor: “Paşam, vekil maaşlarını düzenleyeceğiz, ne kadar verelim?” Keşke bugün hayatta olsaydı diye bir kez daha özlemle andığımız Ulu  Önder şöyle diyor:

“Öğretmen maaşlarını geçmesin.”

 Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ü özlemle anıyoruz. Atatürk'ün öğretmenlerinin Öğretmenler Gününü bir kez daha yürekten kutlarım. 

Zeki BAŞTÜRK

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ÜÇ FİDAN , ÜÇ KORKUSUZ YÜREK  EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN DEĞERLİDİR. TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ  ( MASALI)  ATATÜRK VE ÇOCUK  GENÇLİĞE BAKIŞ  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER)  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER) SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ  AYDINLIĞA YÜRÜYENLER FUTBOL VE SİYASET  EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN! ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI KABUL EDİLDİ Bugünün değerini ve önemini kavrayalim. Bugünü iyi anlayalım. SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI. KENDİNİ BİLMEZLERDEN DEĞİLİM BİLGENİN SABRI ÖLÜMLERDEN ÖLÜM BEĞEN! İNSANLİK KRİZİ  BAŞKASININ ACISINI DUYAN KİŞİ, İNSANDIR.  ÇEVİR KAZI YANMASIN! BARIŞIN ÇİÇEKLERİ İŞPORTACININ YILANI ŞİİR ,SESSİZLİĞİ  ŞARKILAR, COŞKUYU SEVER. SESSİZ. ÇIĞLIK  GENÇLER ÖLMESİN  ANALAR AĞLAMASIN  GORKEMLİ VE ANLAMLI BİR GECE İSTANBUL'UN SİMGESİ:  KİZ KULESİ YENİ YILA GİRERKEN UMMAK, DİLEMEK, YAŞAMAK  IŞIKLARDAN KAÇMA . KARANLIKTIR YALNIZLIK. EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜN BELGESİ KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR. BAŞKASININ DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ESKİLERİ KIRPIP YILDIZ YAPMAK ÇÜRÜMÜŞLÜK!  Çalınan sorular, talimatla iptal edilen sınavlar,  TALİH Mİ? MÜCADELE Mİ?  "Bİ BAHT OLANIN BAĞINA BİR KATRE DÜŞMEZ BÂRÂN YERİNE DÜRR Ü GÜHER YAĞSA SEMADAN" BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN  "Âyinesi  iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde"                             Ziya Paşa BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ  BAĞIŞLA BİZİ ATAM ATA'MIZI ANLAMAK GÜNÜ  Ulusumuzun büyük önderi Atatürk’ü ölümünün 85. yılında sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz. NE GÜZEL ŞEY KAVUŞMAK!