Fısıltı HABERLERİ
HV
08 MAYIS Çarşamba 14:11

BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU

Zeki BAŞTÜRK  (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Zeki BAŞTÜRK (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Giriş Tarihi : 28-11-2023 10:22

BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU


Kültürden , bilimden ,sanattan, uzaklaşan   toplumların, gerçeklikle bağı kopar. Bunlar, hurafelerden beslenen ve yapay gündemlerle günü kotarmaya çalışan toplumlara dönüşürler. Böylece bilgisiz, beceriksiz  ve deneyimsiz  yöneticiler başa geçer; rüşvet, torpil ve adam kayırmacılık yasallaşir.  Ahlaksız davranışların, siradanlaşan değerlerin öne çıktığı toplumlar yok olmaya mahkûmdur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu önder Atatürk, ulusumuza hedef olarak çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmak olarak göstermişti. Hedefe varmak için bilimin yol göstericiliğinde kültür ve sanatla buluşmanın gereğine vurgu yapmıştı. 

Günümüzde bu hedeften vazgeçilmiş, Türkiye Yüzyılı adıyla yeni hedefler gösterilmiştir. Bunun anlamı, bilim ve sanattan uzaklaşmak, hurafelerle toplumu oyalamaktır.

Oysa  gözlerimizi dünyaya çevirdigimizde gördüklerimiz, öğrendiklerimiz karşısında şaşkına dönüyoruz. Örneğin, ABD, Mars'ta nasıl koloni kurulacağını tasarlıyor. NASA, uzayda dünya formatına uygun gezegen arıyor.

Japonlar, çelikten yüz (100) kat daha sağlam materyal üretmeye çalışıyor.

Almanlar, araçları daha az yakıtla daha  uzağa nasıl götürebileceklerini araştırıyor.

Tüm dünya, yapay zekayı konuşuyor, hangi alanlarda verim alabileceklerini tasarlıyor.

Türkiye 'deki Diyanet kanalı ise, Erkek, boşadığı eşinden  (eski eşinden) olan kızı ile yani üvey kızı ile evlenebilir mi? sorusuna yanıt arıyor.

Bu durum, bize hiç de yabancı gelmiyor. Biraz tarihsel bilgisi olanlar, bunu anımsar.

Denir ki Fatih, İstanbul’u fethettiğinde din adamları kilisede toplanmış meleklerin cinsiyetini tartışıyorlarmış. Bizans devletinin ve halkının içine düştüğü durumu en iyi bu olay yansıtmaktadır. Kent kuşatılmış, toplar yıkıcı gülleleriyle surları dövmekte, surun içerisine sıkışıp kalmış halk açlıktan kırılmakta. Salgın hastalıklar baş göstermiş, bin yıllık kent ve özgürlük elde gitmekte; din adamları (rahipler) oturmuş;  "melekler erkek miydi, dişi miydi yoksa cinsiyetsiz miydi?"  diye hararetli bir tartışma yapıyor. 

Sonucu bilirsiniz. Bin yıllık kent İstanbul,  Türklerin eline geçiyor ve Bizans imparatorluğu yıkılıyor. Bilimden, sanattan, kültürden uzaklaşan toplumların varacağı sonuç bu. 

Amerika'yi yeniden keşfetmeye gerek yok. Ulu önderimiz Atatürk'ün gösterdiği hedefe ulaşmak için bilime ve sanata dört elle sarılmaliyiz.  Atatürk'ün ilke ve devrimlerine sahip çıkmalı, O'nun açtığı aydınlık yolda yürümeliyiz. 

Zeki BAŞTÜRK

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ÜÇ FİDAN , ÜÇ KORKUSUZ YÜREK  EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN DEĞERLİDİR. TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ  ( MASALI)  ATATÜRK VE ÇOCUK  GENÇLİĞE BAKIŞ  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER)  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER) SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ  AYDINLIĞA YÜRÜYENLER FUTBOL VE SİYASET  EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN! ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI KABUL EDİLDİ Bugünün değerini ve önemini kavrayalim. Bugünü iyi anlayalım. SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI. KENDİNİ BİLMEZLERDEN DEĞİLİM BİLGENİN SABRI ÖLÜMLERDEN ÖLÜM BEĞEN! İNSANLİK KRİZİ  BAŞKASININ ACISINI DUYAN KİŞİ, İNSANDIR.  ÇEVİR KAZI YANMASIN! BARIŞIN ÇİÇEKLERİ İŞPORTACININ YILANI ŞİİR ,SESSİZLİĞİ  ŞARKILAR, COŞKUYU SEVER. SESSİZ. ÇIĞLIK  GENÇLER ÖLMESİN  ANALAR AĞLAMASIN  GORKEMLİ VE ANLAMLI BİR GECE İSTANBUL'UN SİMGESİ:  KİZ KULESİ YENİ YILA GİRERKEN UMMAK, DİLEMEK, YAŞAMAK  IŞIKLARDAN KAÇMA . KARANLIKTIR YALNIZLIK. EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜN BELGESİ KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR. BAŞKASININ DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ESKİLERİ KIRPIP YILDIZ YAPMAK ÇÜRÜMÜŞLÜK!  Çalınan sorular, talimatla iptal edilen sınavlar,  TALİH Mİ? MÜCADELE Mİ?  "Bİ BAHT OLANIN BAĞINA BİR KATRE DÜŞMEZ BÂRÂN YERİNE DÜRR Ü GÜHER YAĞSA SEMADAN" ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN  "Âyinesi  iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde"                             Ziya Paşa ATATÜRK VE ÖĞRETMEN  BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ  BAĞIŞLA BİZİ ATAM ATA'MIZI ANLAMAK GÜNÜ  Ulusumuzun büyük önderi Atatürk’ü ölümünün 85. yılında sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz. NE GÜZEL ŞEY KAVUŞMAK!