Fısıltı HABERLERİ
HV
08 MAYIS Çarşamba 11:53

BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ 

Zeki BAŞTÜRK  (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Zeki BAŞTÜRK (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Giriş Tarihi : 16-11-2023 10:12

BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ 

Degerbilirlik (vefa), yaşanmışlıklara saygı duymaktır. Bir değeri, bir emeği, bir sanatçıyı gündeme getirmektir. Anmaktir onu. Animsamaktir. Unutturmamaktir. Geçmişi geleceğe taşımaktır aynı zamanda. 

Değerbilirlik, bir erdemdir. Erdemli bir insana yakışan bir davranıştır.

Hiç eskimeyen, hep yeni kalan , özgün bir sestir.  Derin nota bilgisine sahip,  en çok bestesi olan sanatçılardan biridir Arif Sami TOKER . Bu  usta besteci ve  bu ünlü sanatçı anıldı bu akşam. Bilinen ve sevilen besteleriyle bir kez daha gönüllerde yaşatıldı.

Bir değerbilirlik örneğine tanıklık ettik bu gece. Böylesine güzel ve anlamlı etkinliği İpekyolu Türk Müziği Korosu yaşattı bize. Fark yaratan şef Remzi ÇELİKYAY, farkını gösterdi yine. 

Yaşamın her alanında istenen, özlenen değişim , koroda gerçekleşmiş. Sazlar ve koristler yenilenmiş, erkek sesleri çoğalmış. Bu değişiklik , bu değişim olumlu bir hava getirmiş koroya. Yenilenen ve gençleşen yapısıyla koroya, gençlik aşısı yapılmış sanki. Gençlik rüzgarı estirilmiş. Enerji ve deneyim birleşmiş, güçlü bir koro yaratmış. 

Bu değerbilirlik  örneği  yaşatan konser, koronun seslendirdiği "Artık gelecek sanma sakın" şarkısı ile başladı. Bu şarkıyı, "Şimdi anladım neden bana küstüğünü " ve  "Bir sevda geldi başıma" adlı şarkıları izledi. Bu şarkı ile izleyiciler hareketlenmeye  başladı. Sahnedekiler ile salondakilerin uyumu coşkuyu başlatan önemli bir etkendi.

İlk solist, Cavit YALÇIN,
"Unutmak istesem o hatırayı" adlı şarkıyı seslendirdi. Cavit Yalçın, koronun jokeridir. Nerede bir boşluk varsa doldurur orayı. Def çalar, kanun çalar, şarki söyler.

"Anladım ki aşkın bana hicran oluyor" adlı şarkıyı ise Yücel KAYA seslendirdi .

Yaşam tekdüze değildir. Degişkendir. Kişilere seçenekler sunar. Seçmek kişinin elindedir. Koro, 
"Dalında solarken akşamın gülü " şarkisini seslendirirken izleyicilere bu seçeneklerden kendilerine uygun olanı seçmelerini öneriyor: "İçmesem bir türlü, içsem bir türlü" .

Sanat yapıtlarının ( roman, öykü, şiir, tiyatro, beste vb.) hemen hemen tümünde sanatçının yaşamından kesitler yer alır. Ya yaşamından bir bölüm anlatır ya da yaşadığı döneme tanıklık eder. Besteci Arif  SamiToker'in neredeyse kendini anlattığı "Talihin elinde oyuncak oldum" adlı bestesini  güçlü sesiyle Zehra BAYSAL,  içten ve duyarak okudu. 

"Koşa koşa gel yanıma" adlı şarkıyı yine korodan dinledik. Ardından 'Bir kara gözlüye ay balam" şarkısını 
Sevgi- İsmail FİLOĞLU  çifti birlikte yorumladı. Şarkıya 
danslarıyla görsellik kattılar. Beğeni topladılar.

Her şarkının, türkünün, bestenin bir öyküsü vardır. Kimileyin şaşırtır bu öykü bizleri. Bir aşk şarkısı sanırsınız, oysa bir çocuğun doğumunu muştular o şarkı.İşte böyle bir şarkıdır bu:
"Aşkımın ilk baharı"
Ercan GÜLSEREN'den dinledik.


Esin perisinin ne zaman geleceği belli olmaz. Bir bakarsınız gece yarısı böler uykunuzu. Ya da bir sabah erkenden uyandirir sizi. Bu şarkı da böyle bir zamanda bestelenmiştir. Besteci gece yarısı uyanır uykusundan. Duygularını döker notalara. Baharın gelişini, baharın coşkusunu duyumsar damarlarında. 
"Erişti nev-bahar eyyami". 
Bir bahar tadında dinledik bu şarkıyı.

İstanbul'dan uzak kalmıştır uzun süre. Yaşamını sürdürebilmek için Anadolu'ya gider. Konserler verir para kazanmak için. Bestecilik, yeterli kazanç sağlamaz ona. İstanbul özlemi, ona bu şarkıyı yaptırır:
"Ayrılık büküverdi boynumu". Bu ayrılık ve özlem dolu şarkıyı kadife sesli Betül BİLGİN yorumladı. Yumuşacık, sımsıcak, bir ses. Rengiyle , tinısıyla, yorumuyla büyük alkış aldı.


"Geldi yine güzelim yaz" adlı 
hareketli, coşkulu bu  şarkıyı korodan dinledik. 

Yaşamı yoksulluk içinde geçer bestecinin. Ne yapsa geçim kaygısını hep taşır içinde. Çözemez bu sorununu bir türlü. Sonunda bu durumu notalara döker. Ezgilerle duyurur dostlarına bu çığlığı:
"Ben derdime hiç çare
bulmam ".  Bu yakarışi, bu çığlığı,Semra UYANIK'in sesinden duyduk.

İstanbul'a hayrandır Arif Sami TOKER. Bu şarkiyla İstanbul'un en güzel yerlerini gezdirir bizlere. Adalara, Marmara'ya, Moda'ya, Göksu 'ya götürür bizleri. 
"Çek küreği güzelim uzanalim Göksu' ya !"


Sonlara doğru Hicaz makamındaki şarkılara geçilir.
"Gel sevgilim son ümit yalnız sendedir. "  Ayla CAN seslendirdi.
"Bir kere sevdim diye " adlı bu güzel ve sevilen şarkıyı 
Elif AKBULUT' un sesiyle bir kez daha sevdik. İçten, doğal ve  duygulu okuyuşuyla gönülleri okşadı. 

Koro ile büyüyen, sanat müziğini iliklerine dek yaşayan, geleceğin yıldızı Tuna TEPECİK, acemkurdi bir şarkı ile sahne aldı. " Geceler" adlı şarkı ile yine en çok alkışı aldı.Konser, koronun söylediği 
"Yenilendi derdim nedendir bilemem " adlı şarkı ile sona erdi. 

Şarkılar sona erdi ama gece bitmedi. Çağdaş, aydınlık yüzlü, aydınlık düşünceli insanlardan oluşan koro , Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlamadan bitirmezdi bu geceyi. Atatürk'ün çağdaş kadınları ile yurtsever erkekleri ve izleyiciler, İzmir Marşı ile son noktayı koydular. Yüreklerinden gelen Atatürk ve Cumhuriyet sevgisiyle coştular, coşturdular. 

Yine unutulmaz bir gece yaşadık. Bir büyük besteciyi anarak vefa duygusu gösterdik. Unutulmaya yüz tutmuş bir besteciyi bir kez daha anımsadık. Bilgilendik, bilgilerimizi tazeledik. Büyük onderimize ve O'nun en büyük eseri olan Cumhuriyet'e sahip çıktık. Genç yeteneklerle ve güzel seslerle tanıştık. 

Bu güzel geceyi yaşatan başta şef Remzi ÇELİKYAY'a, koro elemanlarına ve saz sanatçılarına yürekten teşekkür ederim. İyi ki varsınız Türk Sanat Müziği sevdalıları. Emeklerinize, yureklerinize, sesinize sağlık.

Zeki BAŞTÜRK

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ÜÇ FİDAN , ÜÇ KORKUSUZ YÜREK  EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN DEĞERLİDİR. TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ  ( MASALI)  ATATÜRK VE ÇOCUK  GENÇLİĞE BAKIŞ  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER)  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER) SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ  AYDINLIĞA YÜRÜYENLER FUTBOL VE SİYASET  EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN! ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI KABUL EDİLDİ Bugünün değerini ve önemini kavrayalim. Bugünü iyi anlayalım. SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI. KENDİNİ BİLMEZLERDEN DEĞİLİM BİLGENİN SABRI ÖLÜMLERDEN ÖLÜM BEĞEN! İNSANLİK KRİZİ  BAŞKASININ ACISINI DUYAN KİŞİ, İNSANDIR.  ÇEVİR KAZI YANMASIN! BARIŞIN ÇİÇEKLERİ İŞPORTACININ YILANI ŞİİR ,SESSİZLİĞİ  ŞARKILAR, COŞKUYU SEVER. SESSİZ. ÇIĞLIK  GENÇLER ÖLMESİN  ANALAR AĞLAMASIN  GORKEMLİ VE ANLAMLI BİR GECE İSTANBUL'UN SİMGESİ:  KİZ KULESİ YENİ YILA GİRERKEN UMMAK, DİLEMEK, YAŞAMAK  IŞIKLARDAN KAÇMA . KARANLIKTIR YALNIZLIK. EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜN BELGESİ KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR. BAŞKASININ DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ESKİLERİ KIRPIP YILDIZ YAPMAK ÇÜRÜMÜŞLÜK!  Çalınan sorular, talimatla iptal edilen sınavlar,  TALİH Mİ? MÜCADELE Mİ?  "Bİ BAHT OLANIN BAĞINA BİR KATRE DÜŞMEZ BÂRÂN YERİNE DÜRR Ü GÜHER YAĞSA SEMADAN" BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN  "Âyinesi  iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde"                             Ziya Paşa ATATÜRK VE ÖĞRETMEN  BAĞIŞLA BİZİ ATAM ATA'MIZI ANLAMAK GÜNÜ  Ulusumuzun büyük önderi Atatürk’ü ölümünün 85. yılında sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz. NE GÜZEL ŞEY KAVUŞMAK!