Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 13:04

Çürüyen Bir Ülke Ve Toplum

Savaş  YILMAZ ( YAZAR )
Savaş YILMAZ ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 20-03-2024 12:36

Çürüyen Bir Ülke Ve Toplum

 

Bir ülkenin kolayca yıkılması için toplumun ahlaken çökmesi gerekir. Bunun için de devletin isminin değişmesine gerek yok veya başka devletler tarafından, memleketinizin işgal edilmesine gerek yok çünkü bir toplumu yozlaştırıp ele geçirmek için artık savaşmaya da gerek yok, günümüz teknolojisinde ve kötü yöneticilerin etkisi sayesinde bu durum kolayca gerçekleşir. Tabii ki sadece yöneticilerle iş bitmiyor, nihayetinde yöneticilerde toplumun içinden çıkan insanlar.

Bir toplumu değiştirmek için öncelikle dünyaya tapan, paranın kölesi olmuş, maddiyat haricinde hiçbir ahlaki ve vicdanı değeri olmayan yöneticiler getirilir. Utanç duygusunu yitirmiş, bireysel çıkarlarını, toplumun çıkarlarının üzerinde gören ve insanları güzelce kandıran yöneticiler geldiğinde ise ahlaki çöküşün ilk adımı atılmış olur. İnsanların çoğu gösteriş, para ve makam meraklısıdır, tabii ki bu her ülkede geçerli değildir ama gelişmemiş, eğitim ve değerler karmaşasının olduğu ülkelerde çokça yaşanır. Onurlu duranların, başkasının yanlışına yanlış diyenin, dünya malına tamah etmeyenlerin dışlandığı bir ülkede çöküşün temelleri atılmıştır zaten.

Yöneticilerin ve halkın birlikte hırsızlık yaptığı,adaletin güçlünün yanında durduğu, kurumların yozlaştığı ( torpil, rüşvet, adam kayırma, makam için el etek öpenler) bir yerde kimsenin yüzü kızarmıyor ve hiç kimse hesap vermiyorsa, o ülke halk tabiriyle hapı yutmuştur. Düzelme ihtimali çok azdır çünkü ahlaksızlığın, ahlak sayıldığı kurallar yasallaşmış, yazılı olmayan kanunların da yazılı olan kanunları makas gibi kesmesi sonucu kimin gücü, kime yeterse anlayışı hakim olmuştur. En önemli konu ise kim, hangi konuda ahlaksızlık yaparsa yapsın utanma duygusunu bir kenara bırakıyor olmasıdır. Hırsızlık yapar utanmaz, kadına, hayvana, mazluma şiddet gösterir utanmaz, onurunu ve şerefini bir kenara bırakır utanmaz, makam ve para için durduğu yerden, başka yere gitmekten utanmaz, başkalarının arkasından iş çevirir ve sonra gidip o kişilerle konuşur ama yine utanmaz çünkü utanma, şahsiyetli insanların meziyetidir.

Bir ülke çökerken insanları uyandırmak lazım, yazmak lazım, doğruya çağırmak lazım, toplumun geneli bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde ahlaksızsadüzelme şansı zordur o ülkenin ama yine de karınca misali bir kap su da biz atalım, atalım da vicdanımız rahat eder en azından. Ey insanlar bir ülkenin mezarının kazılmasına az kaldı, eskiden de mezar yerinde duruyordu ama en azından mezar başında ve toprak atmayı bekleyen birileri yoktu, şimdi onlar da hazır ve kimi mutlu, kimi mutsuz bir şekilde olayı seyrediyor, elden bir şey gelmiyor galiba! Utanma duygusunu kaybetmiş, yasaları güçlüden yana olan, kurumları vasıfsız yöneticilerle dolmuş insan topluluğu adı konulmasa da çürümüştür çoktan. Birkaç örnek vermek gerekirsek, Pakistan, Hindistan, Afganistan, Brezilya, Arjantin ve maalesef bizim ülkemiz!

Kurtuluş reçetesi ise nesillere sağlam bir adalet anlayışı aşılamak, paranın ve makamların değil de onurluca yaşamanın öğretildiği eğitim kurumlarının açılması, ezberci ve köhnemiş okulların yerine hak, hukuk, adalet ve insan merkezli gerçek öğreticilerin o okulların yönetimine gelmesi. Görsel ve sosyal medyada, ayıplı ve kötü olayların dışlanmasının sağlanması ve toplumda olumsuz bir şekilde eleştiri konusu yapılması. Devletiyönetenlerin ( başkanlar, vekiller, belediye başkanları, valiler, kaymakamlar) ve akrabalarının servetlerinin kontrol altına alınması ve siyaseti rant aracı olarak görülmesine engel olacak bir sistemi ortaya çıkarmak elzemdir. Fakirden fazla, zenginden az vergi anlayışının yerine, tam tersi durumun olması gereklidir. Gelecek nesillerin çürümemesi için reçete uzayabilir ama yazıyı fazla da uzatmak istemiyorum. Sadece şunu söylemek isterim ki; bir elmayı çürütenin kendi kurdu olmasıdır.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Evlilik Ve Bekarlık Masalları Evlilikler Ve Aile Yapısı Laiklik Ve Muhafazakarlık Çekişmesi Umudunu Kaybetme Siyaset Ve Kandırılmaya Müsait Halk İnsanların Farklı Farklı Maskeleri Vardır Vaktinde Verilmeyen Değer, Değer Değildir Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir, Kıymet Bilene Zenginin Evinden Neden Şehit Çıkmaz Doğru Din Ve Din Anlatıcıları Din Ve Yeşil Kağıtlar İçin Masumları Katletmek Kalabalıklar İçinde Yalnızlığı Yaşamak Arkanızdan Köpekler Havlıyorsa, Yolunuz Doğru Demektir Devletler Öldürmeyi İyi Bilir İyiler Kaybeder, Kötüler Kazanır Bu Dünyada Şahsiyetsiz İnsan Çürümüş Ağaca Benzer Fani Olan Bir Dünya İçin Fazla Hırs Yapma Şiir Gibi İnsanların, Roman Gibi Dertleri Olur Gelene Selam, Gidene Eyvallah Her Nasip Vaktini Bekler, Vakit İse Yaradanı Varlığınızla Mutlu Olmayanları, Yokluğunuzla Terbiye Edin Oluruna Bırakmak Lazım Bazen Ölümün Olduğu Yerde, Geriye Kalan Her Şey Boştur Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir Denk Gelirsen Ehline Bilgi Kibardır Zarafet Kokar Ve Cehalet De Kabadır Çöp Kokar Adaleti Öldürmeyin Efendiler Bir Gün Herkese Lazım Olur Bireysel Menfaatler Devlet Menfaatlerini Ezerse İyilik Güzeldir,İyilikten Anlayan Daha Güzeldir Ucuz İnsanların, Pahalı Takıldığı Bir Ülke Nezaket Güzeldir Özür Dilemek Basitlik Değildir, Erdemdir Sevenler terk etmez, sevmeyenlerdir bırakıp gidenler SEVGİ HER ŞEYDİR YOZLAŞMA VE YOZLAŞMANIN ETKİLERİ KARAKTERİ OLMAYANIN NE YOLU DOĞRUDUR, NE DE SÖZÜ AYAĞA KALK BAZI İNSANLAR KALBE DERMAN OLUR, BAZILARI DA DERT İNSANLAR DEĞİŞMEZ, SADECE MENFAATLERİ DEĞİŞİR SEÇİM VE SAĞDUYU DOĞRU İNSAN MUTLULUK, KÖTÜ İNSAN TECRÜBE GETİRİR İnsanlara hayır kelimesini kullandığınız an gerçek yüzlerine şahit olursunuz HAYIR BİLDİĞİMİZDE ŞER, ŞER BİLDİĞİMİZDE HAYIR VARDIR BELKİ NAMUSSUZLARIN, NAMUS EDEBİYATI PARANIN ÖNEMİ VE İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ KİTAPLAR, CAHİLLİĞİN PANZEHİRİDİR KEŞKE DİLİNİZ KADAR, KALBİNİZ DE KUVVETLİ OLSAYDI İYİ NİYETLERİ SUİSTİMAL ETMEYİN HEP SONRADAN AKLIMIZ BAŞIMIZA GELİR, HEP SONRADAN DEPREM DEĞİLDİR İNSANI ÖLDÜREN, İNSANDIR MALZEMEDEN ÇALIP, İNSAN ÖLDÜREN ÜSLUBU ÇİRKİN OLANIN, KALBİ DE ÇİRKİNDİR… SAYGI VE SEVGİ BAZI İNSANLARIN KIYMETİNİ, ONLARI KAYBEDİNCE ANLAYACAKSINIZ Dağları Bile Yerinden Oynatabilirsiniz Ama Önyargıları Asla