Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 09:23

DEPREM DEĞİLDİR İNSANI ÖLDÜREN, İNSANDIR MALZEMEDEN ÇALIP, İNSAN ÖLDÜREN

Savaş  YILMAZ ( YAZAR )
Savaş YILMAZ ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 15-02-2023 12:35

DEPREM DEĞİLDİR İNSANI ÖLDÜREN, İNSANDIR MALZEMEDEN ÇALIP, İNSAN ÖLDÜREN

      Bazen insanın nutku tutulur ve söyleyeceği kelimeler olsa bile, o kelimeleri kağıda dökemez. Öyle anlar ve acılar vardır ki tarifi mümkün olmayan! Gözyaşları sel olur, dünyadan ve hayattan soğur insan. İşte biz de ülkece böyle bir sabaha uyandık. Pazartesi sabahı saat dördü on yedi geçe televizyonlar, radyolar ve sosyal medya ülkemizin on ilindeki depremi konuşuyordu. Ağır bir tablo vardı belli ki önümüzde, kimse ne yapacağını bilmiyor ve kimse durumun vahametini tam anlayamıyordu.  Ve belli ki ortada bir iletişim bozukluğu vardı.
      Bütün medya kuruluşları son dakika bilgileri verirken, insanlar da yaşanan depremle adeta kahrolmuş, dünya sanki o gün durmuş gibiydi . Birinci depremin üzüntüsünü yaşayıp anlamaya çalışırken, aynı şiddette ikinci bir depremin olması ise acıyı ikiye katlıyor ve kimse bu durumu anlamıyor ve anlamlandıramıyordu. Bölge paramparça olmuş, binalar harabeye dönmüş ve insanlar enkaz altındaydı. Savaş uçaklarıyla dümdüz olan ikinci dünya savaşındaki şehirleri andırıyordu adeta. 
       Depremden sağ çıkanların feryatları, ailesinin diğer fertlerini bulmaya ve enkaz altından onları kurtarmaya çalışanlar ise adeta aklını yitirmiş gibiydiler, nasıl yitirmesinler ki! Bizler uzak olduğumuz halde, televizyon izlerken gözyaşlarımızı tutamıyor ve en az onlar kadar üzülüyorduk. Onlar uzak olsalar bile bizim ailemizdi, elimizden bir şey gelmemesi ise bizleri daha çok mahvediyordu. Kardeşlerimiz enkaz altındayken ve ölümle boğuşurken bizler nasıl sakin kalabilirdik ki? Sakin kalamadık zaten, önce duaya sarıldık ve sonra elimizden ne geliyor diye düşündük ama ne biz eski bizdik ve ne de eski biz olacağız artık. 
     Sağa sola koşuşturanlar, arabasını alıp deprem bölgesine yardıma gidenler, ülkenin diğer bölgelerinde olup da evinde veya işyerinde olanlar, herkes şok içindeydi. Siyasilerin atışmaları ise tam bir rezalet ötesiydi! Birbirlerini eleştirecekleri zaman değildi aslında çünkü ortada bir kıyamet vardı maalesef ve bu kıyamete belli ki ne siyasi iktidar, ne muhalefet ve ne de halk hazırlıklıydı. Sonuç ise büyük bir felaket! 
      Görsel medyaya yansıyan fotoğraflar, videolar ve canlı yayınlar ise depremin etkisinin çok büyük olduğunu gösteriyor, ölümlerin çok olduğunun habercisiydi. Yıkılmış ve harabeye dönmüş şehirler ve binalar, yeni ve eski fark etmeksizin çoğu bina yerle bir olmuştu. Ama durun bir saniye! Bazı binalar dimdik ayakta ve hiçbir zarar görmemiş veyahut az hasar görmüştü. Nasıl olabilirdi böyle bir şey, bazı binalar moloz yığınına dönmüş ve insanlara mezar olmuşken, bazı binalar ise sanki hiç deprem olmamış gibi ayaktaydı? Tabii ki bunun başlıca sorumlusu, malzemeden çalan ve gözünü para hırsı bürümüş inşaatçılardı. Sadece onlar mı, tabii ki değil çünkü onları denetlemeyen sistem ise en az onlar kadar kusurluydu. 
     Hepimiz sorumluyuz aslında, ev alırken deprem yönetmeliğine uygun mu veya değil mi diye araştırmayan halktır sorumlu, inşaat yaparken üç kuruşun derdine düşen ve insan canının umurunda bile olmadığı müteahhitlerdir sorumlu, inşaat yaparken imzayı atan mimarlar veya mühendislerdir sorumlu, bu inşaatlara ruhsatı veren belediyelerdir sorumlu, mecliste bizi yöneten iktidar partisi ve muhalefet partileridir sorumlu.

Depremde hayatını kaybedenlere Rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Allah hepimize sabır versin...

Savaş Yılmaz

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Evlilik Ve Bekarlık Masalları Evlilikler Ve Aile Yapısı Çürüyen Bir Ülke Ve Toplum Laiklik Ve Muhafazakarlık Çekişmesi Umudunu Kaybetme Siyaset Ve Kandırılmaya Müsait Halk İnsanların Farklı Farklı Maskeleri Vardır Vaktinde Verilmeyen Değer, Değer Değildir Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir, Kıymet Bilene Zenginin Evinden Neden Şehit Çıkmaz Doğru Din Ve Din Anlatıcıları Din Ve Yeşil Kağıtlar İçin Masumları Katletmek Kalabalıklar İçinde Yalnızlığı Yaşamak Arkanızdan Köpekler Havlıyorsa, Yolunuz Doğru Demektir Devletler Öldürmeyi İyi Bilir İyiler Kaybeder, Kötüler Kazanır Bu Dünyada Şahsiyetsiz İnsan Çürümüş Ağaca Benzer Fani Olan Bir Dünya İçin Fazla Hırs Yapma Şiir Gibi İnsanların, Roman Gibi Dertleri Olur Gelene Selam, Gidene Eyvallah Her Nasip Vaktini Bekler, Vakit İse Yaradanı Varlığınızla Mutlu Olmayanları, Yokluğunuzla Terbiye Edin Oluruna Bırakmak Lazım Bazen Ölümün Olduğu Yerde, Geriye Kalan Her Şey Boştur Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir Denk Gelirsen Ehline Bilgi Kibardır Zarafet Kokar Ve Cehalet De Kabadır Çöp Kokar Adaleti Öldürmeyin Efendiler Bir Gün Herkese Lazım Olur Bireysel Menfaatler Devlet Menfaatlerini Ezerse İyilik Güzeldir,İyilikten Anlayan Daha Güzeldir Ucuz İnsanların, Pahalı Takıldığı Bir Ülke Nezaket Güzeldir Özür Dilemek Basitlik Değildir, Erdemdir Sevenler terk etmez, sevmeyenlerdir bırakıp gidenler SEVGİ HER ŞEYDİR YOZLAŞMA VE YOZLAŞMANIN ETKİLERİ KARAKTERİ OLMAYANIN NE YOLU DOĞRUDUR, NE DE SÖZÜ AYAĞA KALK BAZI İNSANLAR KALBE DERMAN OLUR, BAZILARI DA DERT İNSANLAR DEĞİŞMEZ, SADECE MENFAATLERİ DEĞİŞİR SEÇİM VE SAĞDUYU DOĞRU İNSAN MUTLULUK, KÖTÜ İNSAN TECRÜBE GETİRİR İnsanlara hayır kelimesini kullandığınız an gerçek yüzlerine şahit olursunuz HAYIR BİLDİĞİMİZDE ŞER, ŞER BİLDİĞİMİZDE HAYIR VARDIR BELKİ NAMUSSUZLARIN, NAMUS EDEBİYATI PARANIN ÖNEMİ VE İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ KİTAPLAR, CAHİLLİĞİN PANZEHİRİDİR KEŞKE DİLİNİZ KADAR, KALBİNİZ DE KUVVETLİ OLSAYDI İYİ NİYETLERİ SUİSTİMAL ETMEYİN HEP SONRADAN AKLIMIZ BAŞIMIZA GELİR, HEP SONRADAN ÜSLUBU ÇİRKİN OLANIN, KALBİ DE ÇİRKİNDİR… SAYGI VE SEVGİ BAZI İNSANLARIN KIYMETİNİ, ONLARI KAYBEDİNCE ANLAYACAKSINIZ Dağları Bile Yerinden Oynatabilirsiniz Ama Önyargıları Asla