
GENÇLER EVLİLİĞE NASIL BAKIYOR?
Sevişme ve cinsellik üzerine yapılan söyleşiler her yaşta kadın ve erkeğin en çok ilgisini çeken, vidalarını gevşeten bir konudur. Gaziantep’te öğretmenler odasında erkek erkeğe bir söyleşimizde Rıdvan Bey anlatıyor:
“Bir adam her sofraya oturduklarında
“Ye oğlum ye de pipin büyüsün.” dermiş. Bu böyle aylarca sürmüş. Bir sofrada yine aynı şeyi söyleyince dayanamayan karısı elini yumruk yapıp kocasının kulağının yukarısından iterek:
“Ha ıcık da sen yi!” demiş. Artık benzer konuları açmak isteyenlerin bir anahtarı vardır:
“Demek ıcık da sen yi, hı?..”

Bursa’da öğretmenler odasına son teneffüste Aylin Hanım diğer kadın öğretmenleri kıskandırmak için:
“Şimdi eve giderim. Kocacığım yemek pişirmiş beni bekliyordur. Eğer işten dolayı fırsat bulamamışsa “yemek yapmaya fırsatım olmadı hayatım. Hadi bu akşam da lokantada yiyelim,” der lokantaya götürür. Kocacım ya!” Bunu duyan İkbal Hanım kıskaçlıkla burnundan derin bir nefes bırakarak;
“Ellerde ne kocalar var. Eve giderim ki benim öküz kanepeye uzanmış, elindeki televizyon kumandasını mutfak yönüne uzatarak:
“İyi geldin avrat çok acıktım. Hadi hemen bir şeyler yap da yiyelim.” der sinirlerimi tepeme çıkarır. Aç olmasam yapmayacağım ama çok acıkıyorum. Yaparım. Oturur afiyetle yer. Çayını, meyvesini de zıkkımlanır. Akşama kadar beni beklemiş adam bir de sevişmesin mi? O da olur. Yatarız. İnsan kocasının yaşantısına imrenir mi? Ben imreniyorum vallahi. Dünyaya erkek olarak gelmek varmış.
Duyduklarından çok mutlu olan, kıskandırmayı başaran Aylin Hanım yüzüne numaradan üzülüyormuş ifadesi yerleştirerek;
“Ay İkbal abla üzdün beni. Benim kocam öyle olsa bir dakika durmam boşarım onu.”
Evlilik üzerine görüş soran birine vatandaşlar yazmış;

“Bol bol, rahat, yasal, özgür sevişme.”
“Bildiğiniz hapis hayatıdır evlilik. Özgürlük biter.”
“Bir erkeğin başına gelecek en güzel şey çocuktur. Tarifi zor bir sevgidir. Aynı zamanda bir erkeğin başına gelecek en kötü şey de evliliktir. Karar senin.”
“Eşime âşık olup evlendim. 14 yıldır evliyim. İlk günkü çılgın aşk kalmıyor haliyle ama sevgimiz, tutkumuz, saygımız devam ediyor. İki tane de canımı vereceğim çocuğum var. İyi ki varlar, inanılmaz bir duygu, tarifi yok. Ama şimdiki aklım olsa asla evlenmezdim.”
“Hastayken montunu falan tutuyor acilde, iyi oluyor.”
“Sen haklıysan KARIN HAKLI, karın haklıysa KARIN HAKLI, ikiniz de haklıysanız KARIN HAKLI, ikinizde haksızsanız KARIN HAKLI’dır.”
“Tek avantajı ve en büyük avantajı: Sabah kalkıyorum Kahvaltıyı hazırlıyorum. Öğlen ve akşam yiyeceklerini pişirip dolaba koyuyorum. Ardından işe gidiyorum Gecenin körü işten geliyorum. Bir çay içelim mi diyorum. Ben çok yorgunum sen yapar mısın, diyor”
“Çocuk öncesi ve çocuk sonrası diye ikiye ayrılır. Çocuk öncesi gayet rahattır bence gezersin dolaşırsın kafana göre takılırsın. Çocuktan sonra ise tüm olay çocuğa bağlanır. Çocuk çok güzel bir şeydir ama evliliği net olarak değiştirir her anlamda.”
“Dez avantajı yok kardeşim hemen evlensin bekârlar.”
“Hiç bir avantajı yok. Evlenme..!”
“Doğru evlilik cennet bahçelerinden bir bahçe, yanlış evlilik cehennem çukurlarından bir çukur olabilir. Hiçbir evliliği garantisi belgesi yanında verilmiyor. Evlenince tecrübe edersin. Bu net.” “Bekârlara sabah aksam menemen yerken afiyet olsun.”
“Eşlerin takvası yüksek huyu idare edilecek düzeyde iyiyse yaşanılası en güzel olandır. Değilse ne yaparsan yapsan ya da firavun kadar zengin olsan dahi fark etmez evlilik olmaz olasıcadır.”
“Evlenme. Birlikte yaşa gitsin. Baktı her şey yolunda gayet iyi gidiyor ilişki, geçsin şöyle bir 3-5 sene. Çocuk istersen o zaman nikâh kıyarsın. Bunun haricinde aynı evde yaşamadan direk evlenirsen beklemediğin bir ton sorunla karşılaşabilirsin. Boşanmak da hiç kolay değil.”
“Bence en güzeli bir hayatı birlikte paylaşmaktır. Üzgünsen onunla paylaşıyorsan azalıyor. Mutluysan paylaşınca çoğalıyor. Hayatın yükünü hafifletiyor. Hem sevgili hem arkadaş bence çok güzel bir şeydir ama doğru kişiyle.”
“Avantajları: Bekâr olmamaktır. Dezavantajları: roman olur, yaz yaz bitmez.”
“Beyler evlilik bu kadar kötüyse neden evlendiniz?”
“Ne avantajı yahu avantaj mavantaj yok; safi zarar. 15 yıllık evliyim herhangi bir avantajını görmedim.”
“Evliliğin evrimi; Can cana, yan yana, sırt sırta, göt göte, git öte.”
“İntiharın ne avantajını yazalım kardeşim sana? İntiharla eşdeğer bir şeydir.”
ahmet.kocak16@hotmail.com