Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 22:28

GERÇEK DEVRİM

Özcan Kıvradım ( YAZAR )
Özcan Kıvradım ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 03-11-2023 14:37

GERÇEK DEVRİM


Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ,güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz diyerek 1 kasım 1928 tarihinde tam 95 yıl önce TBMM de harf inkılabımızın kabul edildiğini açıklamıştır.
Henüz Cumhuriyetimiz  beş yıl önce ilan  edilmişti .  Osmanlı döneminin ve Tazminat döneminin izlerini hala taşıyorduk. Dünya ülkelerinin yıllar önce kullanmaya başladıkları  Latin alfabesini bizler yeni yeni kullanmaya başlamıştık.             
Aramızda Ulu Önderimizin   yeniliklerini ,  ilkelerini,  İnkılaplarını, devrimlerini  kabul etmeyen  gaflet ve dalalet içinde olan her fırsatta o karanlık günlerimizde kalmamız için yeniliklere  karşı  çıkaranlarda vardı  elbet. Bütün bu gericilere rağmen Atatürk ün  ilke ve inkılapları  sayesinde  ülkemizin içinde bulunduğu bu karanlık ve kötü günleri   yavaş yavaş geride bırakmaya başlamıştık.  Atatürk’ ün 29 ekim 1923 te Cumhuriyetimizi ilan ederken de de  amacı  bu değil miydi?   Harf İnkilabımız  ile başta  çocuklarımız ,  gençlerimiz ve  , kadınlarımızın  hak ve özgürlüklerinin korunmasının da  ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. 
1 kasım 1928 harf inkılabımız kabul edildikten sonra; 
-Ülkemizde okuma ve yazma oranları yükselmiştir,
-Başta İngilizce olmak üzere yabancı diller daha kolay öğrenilmiştir,
-Kamu kurumlarının yazışmalarında  latin alfabesi kullanılmaya  başlanmıştır,
- Harf  İnkılabımız ,Dünya ülkeleriyle sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda birçok değişiklikler yapmak için yeni bir başlangıç olmuştur,
-Basın yayın ve haberleşmeler kolaylaşmıştır,
 Tüm bu  çalışmalar, Türk  dilinin gelişmesi , aynı zamanda iletişimimizi  kolaylaştırmak içinde  önemliydi  
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne güzel söylemiş, Milli   bilincin ayakta kalabilmesi için ve uyanık bulunması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz hep birlikte .
Türk alfabesi Türk milletinin kalbi ve zihnidir. 


                                                                                                                 Özcan Kıvradım

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR