Fısıltı HABERLERİ
HV
04 MAYIS Cumartesi 18:20

İNSAN HAFIZASI

Özlem GÜRBÜZ ( YAZAR )
Özlem GÜRBÜZ ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 10-08-2023 09:55

                                                         İNSAN HAFIZASI

Bir insanın hafızasını ölçmek veya hesaplamak, günümüz teknolojisiyle bile neredeyse zor tahminlerimizi de aşabilen bir durum. Fakat bazı bilim adamları, insan beynini bir bilgisayara benzeterek tahmin yürütebilmekteler. Yaklaşık 20 milyar kadar korteksimizde hücre bulunmaktadır. Bunlar arasındaki ölçüsel bağlantılar baz alınırsa yaklaşık 2,5 milyon GB hafızamız varken 100 milyar kadar da nöron vardır. Elbette ki bu bilgiler söz konusu olarak tahminlerden oluşmakta olup %100 doğruluk içermiyor. Çünkü her beyin birbirinden farklı olarak daha çok ya da daha az veri depolayabiliyor. 

İnsan hafızası öyle bir noktadadır ki; bir bilgiyi önce toplar, sonra depolar, daha sonra saklar ve sakladığı bilgiyi de ''hatırlamak'' dediğimiz kısım olarak geri getirir. Yaşadığımız her olay eğer bizi etkisinde bıraktıracak kadar güçlü ise o olaylar hafızamızda bir anı olarak yerleşir ve orada tutulur. Tüm bunlar için de öncelikle beyinde kodlama işlemi gereklidir. Kodlama işlemi de hepimizin bildiği üzere odaklanmayla ilişkilidir. 

Yıllar geçtikçe hafızada kalan kimi bilgiler doğru hatırlanır, kimi unutulur ve kimi ise yanlış hatırlanabilir. Bundan dolayıdır ki teknoloji çağı olan bu yaşadığımız çağ içerisinde yapay zekanın önemi artmıştır. Çünkü bilim adamları yapay zekanın sabit ve net bir bilgi barındırmasıyla beraber, daha az yorum içerdiğinin kanısına varmışlardır. İnsanların ise daha az bilgi barındırmalarıyla beraber, daha çok yoruma sahip olduklarınnı düşündükleri için birçok alanda yapay zekaya ihtiyaç duymaya başlamışlardır. Bunun içindir ki robotlar bile çoktan icad edilmeye başlanmıştır. Belki de gelecekte insan gücüne ve zekasına daha az ihtiyaç duyulacak, belki de hiç ihtiyaç duyulmayacaktır.

Yaratıcı, insan beynini o kadar güzel yaratmıştır ki, bir o kadar da karmaşık ve gizem dolu olan beyin, insanları ''zeka'' konusunda sınıflandırmıştır, mesela çok zeki insanların var oldukları gibi...
Oysa hiçbir rahatsızlığı bulunmayıp normal bir insan olanların kendilerini zeki görmemesi de kaçınılmaz aslında. Halbuki her insan zekidir. Sadece zekasını nasıl kullanacağını bilemeyen insanlar vardır. Şöyle de örnek verebilirsek; zekasını kötülükten yana kullanan insanların var oldukları gibi iyilikten yana kullanan insanlar da vardır. Tıpkı Google'dan araştırma yapmak istediğimiz konuları yazıp o konular hakkında bilgi edinip öğrenmek gibi... 

Peki ''beyin'' dediğimiz organ sadece insanlarda mı var? Hepimiz bunun cevabını biliyoruz aslında öyle değil mi? Elbetteki hayvanların da beyinleri bulunmaktadır. Fakat hayvan beynindeki zeka; acıkma, susama, korkma ve çiftleşme gibi bireysel ihtiyaçlara göre yönelim göstermektedir. Hayvanlar, belki insanlar gibi düşünemezler ama onlar da anlık olan her şeyin o an farkına varırlar. Mesela yıllar geçse de sahiplerini her zaman hatırlarlar. Özellikle kargalar, en zeki ve vefekar hayvanlardır. Onlar kendilerine yapılan iyiliği de kötülüğü de asla unutmazlar. Birnevi sürü olarak iletişim haline geçmeleri de cabası. Bir karga yavrusuna dokunduğunuz an, anne karga sizin ne niyetle onun yavrusuna dokunduğunuzu bilmediği için size karşı savunmaya geçebilir. Bu sebeple bir karga yavrusuna yardım amaçlı da olsa elinizi uzatmadan önce bir kez daha düşünün. Hafızaları oldukça güçlü hayvanlardır. İlk yaratılan insanlardan Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva'nın çocukları olan Habil ile Kabil'i bilenleriniz vardır. Kabil, kıskançlığından ötürü kardeşi olan Habil'in kafasına taş atarak O'nu öldürdükten sonra , O'nun cenazesinin toprağa gömülme şeklini bir kargadan öğrenmiştir. Başka bir örnek daha vermek gerekirse, yavru maymunun boğazında yiyecek kaldığı zaman anne maymun, Heimlich Manevrası yaparak yavrusunun nefes borusunda tıkanmış olan şeyi çıkarabiliyor. Bir maymunun da zekasının olduğu tartışılmaz bir gerçek. Tabi bunlar sadece birkaç örnek... Emin olun, dünyada hayvanlar aleminde daha bilmediğimiz çok fazla sır yatmaktadır. 

YORUMLAR