Fısıltı HABERLERİ
HV
25 NİSAN Perşembe 02:24

İNSANLAR DEĞİŞMEZ, SADECE MENFAATLERİ DEĞİŞİR

Savaş  YILMAZ ( YAZAR )
Savaş YILMAZ ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 03-05-2023 10:27

İNSANLAR DEĞİŞMEZ, SADECE MENFAATLERİ DEĞİŞİR

 

“Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur.” diyor Yunus Emre. Dünyadan kimler geldi, kimler geçti, sayısını kimse bilemez, belki milyarlarca insan olduğu tahmin edilebilir o kadar. Mal, mülk, şöhret ve makamlar hep gelip geçicidir dünyada, bunlara sahip kişilerin ise toprak altında belki de kemikleri bile yoktur. Dünya menfaati için insaniyetliğini kaybetmek, şahsiyetini beş paraya tercih etmek ise o insan için utanç verici bir durumdur.

       “Güvenme insanların samimiyetine, menfaatleri için gelirler vecde, vaat etmeseydi Allah cenneti, O'na bile etmezlerdi secde.” der Mehmet Akif Ersoy. İnsan İlişkilerinde sürekli bir çıkar, sürekli bir yarar sağlama amacı güden türler çağımızda bolca türedi.Yaptığı her hizmette, söylediği her sözde bile insanlar tarafından methedilmek isteyen, sonrası için ne getirisi olur diye düşünceye sahip bireyler çevremizde çoktur.

“Menfaat, her türlü faziletleri ve ahlaksızları ortaya çıkarır.” der La Rochefaucauld. Tabii ki menfaat dünyasına sahip olmak ve böyle dostları olsun isteyenler olabilir, madem her şey menfaat üzerine kurulu, bu da benim işime yarar diyenlervardır çıkar dünyasında. Bunda da bir yanlışlık yoktur aslında çünkü herkes menfaat üzerine kurmuştur hayatını. Alkışlar, övgüler yapılır kimi zaman ve bunların da çoğu aldatmacadır, oturduğu makam koltuğu kayınca ve üstündeki üniforma da düşünce bütün gerçekler ortaya çıkar. Herkesin asıl niyeti öğrenilir, makam ve mevkiler, para ve pul gidince,sonra da kimin dost ve kimin menfaatdostu olduğu iyice gün yüzüne çıkar.

Gücün yanında olanlar, zenginin ayağında paspas olup ve bununla da gurur duyanlar da herkesin kendileri gibi olduğunu düşünüp, ona göre hareket ederler. Herkesi de kendileri gibi dünya menfaatine tapardiye düşünürler çünkü bu tip insanlar, ruhlarını, bedenlerini güce ve saltanata hibe ederler. Menfaati olmayan, hal hatır sormaktan bile itina eder, selam vermekten bile kaçınırlar çünkü selam verince borçlu kalırız diye düşünürler. Dervişin fikri neyse, zikri de odur tabii ve her şeye maddeci yaklaşan insandan başka bir anlayış beklenemez haliyle.

      Siyasi bir makam, bir memurluk için kırk takla atanlar, yanlışa doğru diyenler, dinini,ideolojisini ve namusunu beş paraya değişenlerin gerçek yüzleri, menfaatleri bittiğinde anlaşılır. Çıkarları için birilerinin yanında olanlar, çıkarlarıbittiğinde maskeleri düşer. Bir insanın düşebileceği en dip noktasıdır ve alçalma ancak bu kadar olabilir. Bir birey, öncelikle dünya hayatının bir gün biteceğini iyi anlamalı, fani bir yaşam sürdüğünü idrak etmeli ve sonra da karakterin menfaatten daha değerli olduğunu bilmeli. Mal, mevki ve makam gider ama kişilik hep bakidir.

 

Hep mutlu ve huzurlu kalmanız dileğiyle, sevgiler ve saygılar

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Evlilik Ve Bekarlık Masalları Evlilikler Ve Aile Yapısı Çürüyen Bir Ülke Ve Toplum Laiklik Ve Muhafazakarlık Çekişmesi Umudunu Kaybetme Siyaset Ve Kandırılmaya Müsait Halk İnsanların Farklı Farklı Maskeleri Vardır Vaktinde Verilmeyen Değer, Değer Değildir Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir, Kıymet Bilene Zenginin Evinden Neden Şehit Çıkmaz Doğru Din Ve Din Anlatıcıları Din Ve Yeşil Kağıtlar İçin Masumları Katletmek Kalabalıklar İçinde Yalnızlığı Yaşamak Arkanızdan Köpekler Havlıyorsa, Yolunuz Doğru Demektir Devletler Öldürmeyi İyi Bilir İyiler Kaybeder, Kötüler Kazanır Bu Dünyada Şahsiyetsiz İnsan Çürümüş Ağaca Benzer Fani Olan Bir Dünya İçin Fazla Hırs Yapma Şiir Gibi İnsanların, Roman Gibi Dertleri Olur Gelene Selam, Gidene Eyvallah Her Nasip Vaktini Bekler, Vakit İse Yaradanı Varlığınızla Mutlu Olmayanları, Yokluğunuzla Terbiye Edin Oluruna Bırakmak Lazım Bazen Ölümün Olduğu Yerde, Geriye Kalan Her Şey Boştur Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir Denk Gelirsen Ehline Bilgi Kibardır Zarafet Kokar Ve Cehalet De Kabadır Çöp Kokar Adaleti Öldürmeyin Efendiler Bir Gün Herkese Lazım Olur Bireysel Menfaatler Devlet Menfaatlerini Ezerse İyilik Güzeldir,İyilikten Anlayan Daha Güzeldir Ucuz İnsanların, Pahalı Takıldığı Bir Ülke Nezaket Güzeldir Özür Dilemek Basitlik Değildir, Erdemdir Sevenler terk etmez, sevmeyenlerdir bırakıp gidenler SEVGİ HER ŞEYDİR YOZLAŞMA VE YOZLAŞMANIN ETKİLERİ KARAKTERİ OLMAYANIN NE YOLU DOĞRUDUR, NE DE SÖZÜ AYAĞA KALK BAZI İNSANLAR KALBE DERMAN OLUR, BAZILARI DA DERT SEÇİM VE SAĞDUYU DOĞRU İNSAN MUTLULUK, KÖTÜ İNSAN TECRÜBE GETİRİR İnsanlara hayır kelimesini kullandığınız an gerçek yüzlerine şahit olursunuz HAYIR BİLDİĞİMİZDE ŞER, ŞER BİLDİĞİMİZDE HAYIR VARDIR BELKİ NAMUSSUZLARIN, NAMUS EDEBİYATI PARANIN ÖNEMİ VE İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ KİTAPLAR, CAHİLLİĞİN PANZEHİRİDİR KEŞKE DİLİNİZ KADAR, KALBİNİZ DE KUVVETLİ OLSAYDI İYİ NİYETLERİ SUİSTİMAL ETMEYİN HEP SONRADAN AKLIMIZ BAŞIMIZA GELİR, HEP SONRADAN DEPREM DEĞİLDİR İNSANI ÖLDÜREN, İNSANDIR MALZEMEDEN ÇALIP, İNSAN ÖLDÜREN ÜSLUBU ÇİRKİN OLANIN, KALBİ DE ÇİRKİNDİR… SAYGI VE SEVGİ BAZI İNSANLARIN KIYMETİNİ, ONLARI KAYBEDİNCE ANLAYACAKSINIZ Dağları Bile Yerinden Oynatabilirsiniz Ama Önyargıları Asla