Fısıltı HABERLERİ
HV
08 MAYIS Çarşamba 15:30

KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR.

Zeki BAŞTÜRK  (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Zeki BAŞTÜRK (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Giriş Tarihi : 12-12-2023 10:48

KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR.

Bir yerde kadın varsa orada bir güzellik, bir incelik , bir zerafet  vardır. Bir yerde kadın varsa  orada  estetik vardır, paylaşım vardır, mutluluk vardır. Kadın elinin değdiği her yer, hemen başkalaşır, değişime uğrar. Büyülü bir el dokunmuş gibi bambaşka bir renge, bir görünüme dönüşür. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi "Dünyada her şey kadının eseridir."

Bu akşam kadın dokunuşlarıni izledik. Sazlarda ( kemanlarda, udlarda, neyde, ritim sazda) kadinlar vardı. Sunucu kadın, solistler ve koristler kadın. İkramlar, kadınların eseri. Özetle bu akşam her şeyde kadın eli, kadın emeği vardı. Her şey kadınların eseriydi.

Neva Kadınlar Gezeği, Nihavend makamında eserler sundu izleyenlere. Vurgu ve tonlamalariyla, ses tonuyla usta sunuculara taş çikartan 
Mualla Ersan ŞEKER'in sunumuyla başladı gezek. 

Gezek, Bursa'ya özgü bir müzik ve eğlence geleneği. Kadınlar, bu geleneği sürdürmek amacıyla çıkmışlar yola. Kendilerine  "Neva" adını uygun görmüşler. 
Neva, Türk Sanat Müziğinde bir makam adı olmakla birlikte ses ve uyum anlamını da taşır. Bu akşam, adlarına uygun gelişti her şey. Solistlerin giysileri, solistlerle sazlar, hepsi birbiriyle uyumluydu. 

Gezek etkinliği koronun seslendirdiği Nihavend şarkilarla başladı. Sırasıyla;

"Bir gün o güzel şad edecek ruhumu sandım ",

"Bugün yine gönlümün bahçesinde gezindim"

"Sahilde o hoş buseleri aldığım akşam",

"Gönlümün bülbülüsun aşk bahçemin gülüsün",

"Aşk bu değil yapma güzel",

"Dil seni sevmeyeni sevmede lezzet mi olur?" 
gibi şarkılardan sonra hareketli ve eğlenceli parçalara geçildi. 

"Ay beyaz ,deniz mavi",

"İnleyen nağmeler",

"Ya Rab kalbimin sahibi nerede?",

"Yemeni bağlamış telli başına" ve 

"Gel gönlümü yerden yere vurma güzel "
şarkılarıyla hareketli, eğlenceli ve coşkulu biçimde 
birinci bölüm sona erdi.

Onbeş dakikalık aradan sonra ikinci yarıya solistlerle başlandı. Yaklaşık on üç (13) solistin şarkı söylediği bu bölümde tam bir solistler geçidi yaşandı. Birbirinden güzel eserleri yorumlayan solistlerin ortak özelliği, yumuşak seslerle kulakları yormadan okumalariydi. Yüksek sesle kulakları tirmalarcasina okuyan bir tek solist yoktu. 

Sazlara mikrofon bağlanmayışi da olumlu bir gelişmeydi. Sazlar, koronun ve solistlerin sesini bastırmadi. Nitelikli bir konser oldu. Dinleyiciler büyük keyif aldı. 

Konser, oyun havaları ve koristlerin çiftetelli oynamalariyla sona erdi. Bu etkinliği düzenleyen, emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Herşeyi guzelleştiren kadınlar, umarım bir gün dünyayı da değiştirirler.

Zeki BAŞTÜRK

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI ÜÇ FİDAN , ÜÇ KORKUSUZ YÜREK  EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN DEĞERLİDİR. TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ  ( MASALI)  ATATÜRK VE ÇOCUK  GENÇLİĞE BAKIŞ  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER)  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER) SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ  AYDINLIĞA YÜRÜYENLER FUTBOL VE SİYASET  EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN! ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI KABUL EDİLDİ Bugünün değerini ve önemini kavrayalim. Bugünü iyi anlayalım. SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI. KENDİNİ BİLMEZLERDEN DEĞİLİM BİLGENİN SABRI ÖLÜMLERDEN ÖLÜM BEĞEN! İNSANLİK KRİZİ  BAŞKASININ ACISINI DUYAN KİŞİ, İNSANDIR.  ÇEVİR KAZI YANMASIN! BARIŞIN ÇİÇEKLERİ İŞPORTACININ YILANI ŞİİR ,SESSİZLİĞİ  ŞARKILAR, COŞKUYU SEVER. SESSİZ. ÇIĞLIK  GENÇLER ÖLMESİN  ANALAR AĞLAMASIN  GORKEMLİ VE ANLAMLI BİR GECE İSTANBUL'UN SİMGESİ:  KİZ KULESİ YENİ YILA GİRERKEN UMMAK, DİLEMEK, YAŞAMAK  IŞIKLARDAN KAÇMA . KARANLIKTIR YALNIZLIK. EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜN BELGESİ BAŞKASININ DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ESKİLERİ KIRPIP YILDIZ YAPMAK ÇÜRÜMÜŞLÜK!  Çalınan sorular, talimatla iptal edilen sınavlar,  TALİH Mİ? MÜCADELE Mİ?  "Bİ BAHT OLANIN BAĞINA BİR KATRE DÜŞMEZ BÂRÂN YERİNE DÜRR Ü GÜHER YAĞSA SEMADAN" BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN  "Âyinesi  iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde"                             Ziya Paşa ATATÜRK VE ÖĞRETMEN  BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ  BAĞIŞLA BİZİ ATAM ATA'MIZI ANLAMAK GÜNÜ  Ulusumuzun büyük önderi Atatürk’ü ölümünün 85. yılında sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz. NE GÜZEL ŞEY KAVUŞMAK!