Fısıltı HABERLERİ
HV
20 MAYIS Pazartesi 15:31

KELEBEĞİN DANSI 

Zeki BAŞTÜRK  (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Zeki BAŞTÜRK (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Giriş Tarihi : 09-05-2024 15:39

KELEBEĞİN DANSI 

Hemen her gün konuşmalarımızda sık sık kullandığımız, yineledigimiz kalıplaşmış sözler vardır: 
"İnsan ömrü çok kısa. Yaşadığımız her anı iyi değerlendirelim."
"Her şeye karşın, hayat yaşamaya değerdir."
" Yaşam , insana sunulmuş bir armağandır. Bize sunulan bu armağanın değerini bilelim."
" Sevelim, sevilelim
Bu dünya kimseye kalmaz".

Yaşam anlayışımızı, yaşama bakış açımızı bu sözlerle anlatır ve özetleriz. Söylemesine söyleriz de bunu ne denli uygularız? 

Her saniye yakınacak bir durum ,bir olay buluruz. Hava bulutlu olur. Yakınırız. Buluttan nem kaparız. Hava güneşli olur. Yakıcılığından yakınırız. Trafikten yakınırız, zamlardan yakınırız. Memur isek yöneticiden, işçi isek işverenden, evli isek eşimizden yakınırız. Yetmezse, tuttuğumuz takımdan, partiden, halk iktidardan yakınırız. 

Denizin maviliginden, kuşun kanat çırpmasindan , bir çiçeği koklamaktan keyif almak varken yaşamı kendimize zindan ederiz. Yaşamın güzelliklerinin tadını çıkarmak yerine mutsuz olmayı yeğleriz. 

Biz insanlar niye böyleyiz? Neden mutlu olmayı bilemeyiz? İnsan neden ayırdına varmaz bunca güzelliklerin? Yaşamak bu denli güzelken. İçinde yaşadığımız dünyayı yaşanılır hâle getirmek varken neden cehenneme çeviririz yaşamımızı?

En iyisi aşağıdaki anlatılan kelebekten kendimize ders çıkaralım, ibret alalım. Kelebek gibi özgür olalım .


“Rüzgâr birgün öyle bir öfkeyle esmiş ki, önünde dans eden bütün kelebekleri başka bir yere savurmuş ama içlerinden sadece bir tanesinin bir kanadı kırılmış.

Diğer kelebekler hemen merakla kanadının tekini kaybeden kelebeğin yanına gelmiş.

Yaralı kelebek ne kızgın, ne de küskünmüş, aksine tek kanadıyla dansına devam ediyormuş.

Diğer kelebekler bu işe çok şaşırmış.
İçlerinden biri "Kötü niyetli rüzgâr kanadını kırdı ama sen ona bunun hesabını soracağına, halen dans ediyorsun. Dönüp iki kelime etmeyecek misin, öcünü almayacak mısın?" diye sormuş.

Kelebek hiç aldırış etmeden cevap vermiş.

"Şu üç günlük ömrümü dans etmeyip de kötülere ayırırsam,  hem bana, hem sevdiklerime, hem de dansa ayıp olur."

Tek kanadınız kalsa da, kötülere değil kendinize odaklanın dostlar.

Yazımı sevdiğim bir ozanın beğendiğim bir şiiriyle bitireyim: 

YAŞAMAK BU KADAR GÜZELKEN


Söyle sevda içinde türkümüzü
Aç bembeyaz bir yelken
Neden herkes güzel olmaz
Yaşamak bu kadar güzelken?

İnsan dağlarla, bulutlarla bir
Aynı maviliklerden geçmiş
Bir insan nasıl ölebilir 
Yaşamak bu kadar güzelken?

(Fazıl Hüsnü Dağlarca )

Gününüz güzel olsun dostlar. 

Zeki BAŞTÜRK

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SOĞUKTAN SICAĞA  BİR YOLCULUK ÖYKÜSÜ 1 ÜÇ FİDAN , ÜÇ KORKUSUZ YÜREK  EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN DEĞERLİDİR. TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ  ( MASALI)  ATATÜRK VE ÇOCUK  GENÇLİĞE BAKIŞ  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER)  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER) SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ  AYDINLIĞA YÜRÜYENLER FUTBOL VE SİYASET  EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN! ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI KABUL EDİLDİ Bugünün değerini ve önemini kavrayalim. Bugünü iyi anlayalım. SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI. KENDİNİ BİLMEZLERDEN DEĞİLİM BİLGENİN SABRI ÖLÜMLERDEN ÖLÜM BEĞEN! İNSANLİK KRİZİ  BAŞKASININ ACISINI DUYAN KİŞİ, İNSANDIR.  ÇEVİR KAZI YANMASIN! BARIŞIN ÇİÇEKLERİ İŞPORTACININ YILANI ŞİİR ,SESSİZLİĞİ  ŞARKILAR, COŞKUYU SEVER. SESSİZ. ÇIĞLIK  GENÇLER ÖLMESİN  ANALAR AĞLAMASIN  GORKEMLİ VE ANLAMLI BİR GECE İSTANBUL'UN SİMGESİ:  KİZ KULESİ YENİ YILA GİRERKEN UMMAK, DİLEMEK, YAŞAMAK  IŞIKLARDAN KAÇMA . KARANLIKTIR YALNIZLIK. EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜN BELGESİ KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR. BAŞKASININ DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ESKİLERİ KIRPIP YILDIZ YAPMAK ÇÜRÜMÜŞLÜK!  Çalınan sorular, talimatla iptal edilen sınavlar,  TALİH Mİ? MÜCADELE Mİ?  "Bİ BAHT OLANIN BAĞINA BİR KATRE DÜŞMEZ BÂRÂN YERİNE DÜRR Ü GÜHER YAĞSA SEMADAN" BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN  "Âyinesi  iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde"                             Ziya Paşa ATATÜRK VE ÖĞRETMEN  BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ  BAĞIŞLA BİZİ ATAM ATA'MIZI ANLAMAK GÜNÜ  Ulusumuzun büyük önderi Atatürk’ü ölümünün 85. yılında sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz. NE GÜZEL ŞEY KAVUŞMAK!