Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 12:43

LÖSEMİ

Özcan Kıvradım ( YAZAR )
Özcan Kıvradım ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 07-11-2023 18:24

LÖSEMİ


Her yıl   Ülkemizde  Kasım ayının 2-8 günleri arasında   Lösemili Çocuklar Haftası  olarak kutlanmaktadır. Kaç kişiyiz acaba bu günlerin  Lösemi farkındalık haftası olarak kutlandığının bilincinde olan ? Yoksa, hayatın akışı içinde kendi içimizde   gün içindeki  yoğunluğumuzdan veya kendi kaybolmuşluk duygularımızla  belki de hemen yanı başımızda olan, komşumuzda bile Lösemi olan çocuk ve yetişkinler olabildiğini aklımıza getiriyor muyuz?


Lösemi  kan kanseridir. Ülkemizde 1998 yılında Ankara’da  kurulmuş olan LÖSEV (Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı) tarafından   verilen bilgiye göre özellikle bir  yaş altı olmakla birlikte , iki , beş ve beş,  on  yaş  aralığındaki çocuklarımızda görülme sıklığı daha çok olan bu hastalığın sadece  çocuklarda değil  özellikle  kırk  yaş üzeri ve erkelerde kadınlara oranla iki, üç kat daha  fazla görülme sıklığı olduğunu biliyor muydunuz? 


 Lösev Derneğinin açıklamalarına  göre; Bu sayılara her yıl  1200  ile 1500  arasında değişkenlik gösteren oranda    yeni hastalanan çocuklarımız  ekleniyor . O küçücük bedenlerine zor bir tedavi süreci sığdırmak zorunda kalıyorlar. Löseminin artık  tedavisi olan bir hastalık olduğunu ve erken tanı ile bu hastalığın iyileşme  süresinin kısaldığını, burada özellikle anne ve babalara büyük sorumluluklar düştüğünü belirtmek isterim. Tabiki  kolay bir süreç değil, özellikle hijyenin   çok önemli  olduğu  bu hastalıkta  ruh sağlığımızında  çok iyi olması bu süreci daha kolay geçirmemizi sağlamaktadır. Eğer yakınlarımız varsa onların yanında olduğumuzu hissettirmek, onların üzüntülerini biraz olsun azaltmaz mı?


 Sadece desteklerimizi yakınlarımıza  göstermemeliyiz elbette , bu insanlık görevimiz olmalı hepimiz için. İmkanlarımız dahilinde Lösev Derneğine üye olarak , maddi ve manevi desteklerimizi onların yanında olduğumuzu hissettirmek , bizleri daha mutlu edecektir. Bu  derneğimize üye olmak  için  dernek başkanlığına gitmemize de gerek yok. İnternet üzerinden dernek üyelik formunu doldurmamız yeterli. O   halde hiç vakit kaybetmeden olacağınız  üyeliğiniz belkide hiç tanımadığınız kişilerin hayatlarının kurtulmasına yardımcı olmanıza vesile olacaktır.


 Löseminin en belirgin özellikleri   ise, İştahsızlık, yorgunluk, aşırı terleme, kilo kaybı, ateşlenme, kol ve bacaklardaki geçmeyen ağrılar ve morluklar, diş etlerindeki ve karın bölgesindeki geçmeyen şişkinlikler ve ağrılar, burun ve cilt altı kanamalarıdır.


HEPİNİZE SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM.

YORUMLAR