Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 07:50

PARANIN ÖNEMİ VE İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ

Savaş  YILMAZ ( YAZAR )
Savaş YILMAZ ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 22-03-2023 10:56

PARANIN ÖNEMİ VE İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ

   M.Ö. 7. Yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde yetmiş beş altın ve yüzde yirmi beş gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada  pek çok olgunun değişmesine ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır. Herodot’un açıklamalarından bunun doğruluğunu kabul eder insanlar.
        Asırlardır dünyaya hükmeden devletlerin, imparatorlukların ve krallıkların en büyük zenginlik olarak gördükleri bu yeşil kağıtlar, gücün göstergesi olarak tanımlanır. Bir çağı kapatan ve diğer çağı açan bu yeşil ve madeni paralar, hem devletler üzerinde ve hem de insanlar üzerinde büyük etki eder. Dünyadaki savaşların, barışların ve anlaşmaların ana sebebi hep bu para denilen kağıtlar üzerine kurulmuştur.
        Çağımızda insan değerinin zenginlikle ölçüldüğü ve kimin parası çoksa, onun makamının daha büyük olduğu,  çoğu insan tarafından kabul edilir. Tüketim çağı olan bir zamanda yaşıyoruz ve gösterişin, paranın en kıymetli olduğu bir ortam var maalesef. Parası olmayan insanın, adam yerine konulmadığı ve insan değerinin parayla eşdeğer olduğu bir çağ ve zaman dilimi! Ne kadar paranız varsa, o kadar değer görürsünüz diye bir tabela asılsa dünyamıza veya yazılsa, gerçekten abartı olmaz.
       Bu sadece ikili insan ilişkilerinde değil, devletler arasında da geçerlidir. Fakir olan bir devletin sözünün dinlenmediği ve zengin olan ülkelere saygı gösterildiğini hepimiz bilmekteyiz. Tabii ki bu yeşil kağıtlar, insan medeniyeti kadar önemli olsalar da bir o kadar da zararlıdır çünkü milyonlarca insan bu yeşil kağıtlara daha çok sahip olmak için öldürülmüş, insanlar yerlerinden yurtlarından sürgün edilmiştir. Hiçbir millet, diğer bir milletten daha temiz değildir çünkü her toplum yeşil kağıtların esiri olmuş ve bütün düzenlerini bu kağıtlar üzerine inşa etmişlerdir.
       Çokça para, çokça saygıyı getirir(!) Bir eve milyonluk arabayla gelen bir insana saygı ve hürmet güzel olurken, yaya olarak veya toplu ulaşımla eve gelene saygı ve sevgi daha düşük seviyede olur. Örneğin; evlilik çağındaki bir genç kadının, evleneceği erkeğin maddi durumuna bakması ise bunun en büyük göstergesidir. Genç kadının ailesi bile, evlatlarını, zengin biriyle birlikte olmasını ister. Çarpık bir yapılaşmayı ve toplumu ortaya çıkarmıştır. 
      Kağıt paraların zararları olduğu kadar, yararlarını saymaya kalksak bir kitap yazılabilir tabi ama insani ilişkileri bitirdiği de bir gerçektir. İşçilerin, emekçilerin ikinci ve üçüncü sınıf olarak görüldüğü ortaya çıkmıştır, lortlar saraylarında saltanatın keyfini yaşarken, “ Ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler.” diyen narsist ve toplumdan uzak yönetenler ortaya çıkmıştır. 
       Para, insanları birbirinden ayırmış, örf ve adetlerin bitmesine sebebiyet vermiş, toplum düzenini tamamıyla bozmuş bir kağıt parçasıdır. Kendisi küçük ama etkisi büyük bir insan buluşudur bu yeşil kağıtlar. Babayı, oğluna, toplumu ise devlete düşman eden bir yapısı vardır çünkü adaletli olmayan gelir dağılımından dolayı zenginler mutlu ama fakirler mutsuzdur. Zenginler sırtını, fakirlere dönmüş ve onların gelirde adalet sözlerini duymazlıktan gelmişlerdir.
       Devletler parayı, para da kişileri yönetir. İnsanoğlu hiçbir zaman bu kağıtlara doymaz ve daha çok olmasını ister, bir yandan hayatını sürdürmek için bunlara ihtiyaç vardır ama bakıldığı zaman dünyada adalet sağlandığında, herkesin refah içinde olacağını çoğu aklını kullanmayı bilen insanlar anlar ama zenginler ve devletin desteklediği insanlar buna karşı çıkar çünkü onlara lüks hayatlar lazımdır(!)

Sevginin, huzurun ve mutluluğun sizi bulması dileğiyle 

Savaş Yılmaz

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Evlilik Ve Bekarlık Masalları Evlilikler Ve Aile Yapısı Çürüyen Bir Ülke Ve Toplum Laiklik Ve Muhafazakarlık Çekişmesi Umudunu Kaybetme Siyaset Ve Kandırılmaya Müsait Halk İnsanların Farklı Farklı Maskeleri Vardır Vaktinde Verilmeyen Değer, Değer Değildir Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir, Kıymet Bilene Zenginin Evinden Neden Şehit Çıkmaz Doğru Din Ve Din Anlatıcıları Din Ve Yeşil Kağıtlar İçin Masumları Katletmek Kalabalıklar İçinde Yalnızlığı Yaşamak Arkanızdan Köpekler Havlıyorsa, Yolunuz Doğru Demektir Devletler Öldürmeyi İyi Bilir İyiler Kaybeder, Kötüler Kazanır Bu Dünyada Şahsiyetsiz İnsan Çürümüş Ağaca Benzer Fani Olan Bir Dünya İçin Fazla Hırs Yapma Şiir Gibi İnsanların, Roman Gibi Dertleri Olur Gelene Selam, Gidene Eyvallah Her Nasip Vaktini Bekler, Vakit İse Yaradanı Varlığınızla Mutlu Olmayanları, Yokluğunuzla Terbiye Edin Oluruna Bırakmak Lazım Bazen Ölümün Olduğu Yerde, Geriye Kalan Her Şey Boştur Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir Denk Gelirsen Ehline Bilgi Kibardır Zarafet Kokar Ve Cehalet De Kabadır Çöp Kokar Adaleti Öldürmeyin Efendiler Bir Gün Herkese Lazım Olur Bireysel Menfaatler Devlet Menfaatlerini Ezerse İyilik Güzeldir,İyilikten Anlayan Daha Güzeldir Ucuz İnsanların, Pahalı Takıldığı Bir Ülke Nezaket Güzeldir Özür Dilemek Basitlik Değildir, Erdemdir Sevenler terk etmez, sevmeyenlerdir bırakıp gidenler SEVGİ HER ŞEYDİR YOZLAŞMA VE YOZLAŞMANIN ETKİLERİ KARAKTERİ OLMAYANIN NE YOLU DOĞRUDUR, NE DE SÖZÜ AYAĞA KALK BAZI İNSANLAR KALBE DERMAN OLUR, BAZILARI DA DERT İNSANLAR DEĞİŞMEZ, SADECE MENFAATLERİ DEĞİŞİR SEÇİM VE SAĞDUYU DOĞRU İNSAN MUTLULUK, KÖTÜ İNSAN TECRÜBE GETİRİR İnsanlara hayır kelimesini kullandığınız an gerçek yüzlerine şahit olursunuz HAYIR BİLDİĞİMİZDE ŞER, ŞER BİLDİĞİMİZDE HAYIR VARDIR BELKİ NAMUSSUZLARIN, NAMUS EDEBİYATI KİTAPLAR, CAHİLLİĞİN PANZEHİRİDİR KEŞKE DİLİNİZ KADAR, KALBİNİZ DE KUVVETLİ OLSAYDI İYİ NİYETLERİ SUİSTİMAL ETMEYİN HEP SONRADAN AKLIMIZ BAŞIMIZA GELİR, HEP SONRADAN DEPREM DEĞİLDİR İNSANI ÖLDÜREN, İNSANDIR MALZEMEDEN ÇALIP, İNSAN ÖLDÜREN ÜSLUBU ÇİRKİN OLANIN, KALBİ DE ÇİRKİNDİR… SAYGI VE SEVGİ BAZI İNSANLARIN KIYMETİNİ, ONLARI KAYBEDİNCE ANLAYACAKSINIZ Dağları Bile Yerinden Oynatabilirsiniz Ama Önyargıları Asla