Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 15:13

Şiir Gibi İnsanların, Roman Gibi Dertleri Olur

Savaş  YILMAZ ( YAZAR )
Savaş YILMAZ ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 27-09-2023 11:17

Şiir Gibi İnsanların, Roman Gibi Dertleri Olur

 

Çevremizden çokça şahit olmuşuzdur, iyi niyetli ve güzel davranışa sahip insanlarınfazlaca sıkıntı yaşadığını. Onlarla oturup, konuşunca bitmek bilmeyen çilelerini dinleriz. Saatlerce dilleri susmaz çünkü iyi niyetlerinin kurbanı olmuşlardır. Her geleni ve her gideni, kendileri gibi gördükleri için yardımlarına koşmuş, sırlarını anlatmış ve onlarla yol yürümüşlerdir, ta ki yol yürüdüklerinin gerçek yüzlerini görene kadar.

Nasihatler, atasözleri ve toplumun geneli iyiliğe teşvik eder insanları ve yakınlarını, halbuki bazı şeyler iyilikle çözülmez çünkü karşındaki insan bu iyiliği anlayacak kalbe sahip değildir. Hal böyleyken, sürekli şiir gibi olmayı öğretmek bir yerden sonra doğru değildir çünkü hayat zordur ve hayatın çetrefilli oyunlarını da öğrenmek gerekir. Özellikle ailemiz, çocuklarımızla yaşadığımız ortamlara çok fazla hakim olamayız bazen ve kimin iyi, kötü olduğu pek belli olmaz ve zaten kimsenin alnında da yazmaz.

Hep şiir olamayız ve olamazsınız, masal aleminde yaşamıyoruz ve her şey de masal değil. Dünyanın gerçeklerini öğrenmek gerekiyor, ona göre hareket edip ve ona göre tavır almak en doğru olanıdır. Tabii ki bu anne karnında öğrenilmez, yaşayarak anlaşılır bu durum. Şiirlere kıyarlar bu memlekette, bir şiir için sürgün eder, mahpuslarda çürütür ve dertlerinize roman yazdırırlar. Herkesin hayatı boyunca uğradığı bir veya birden çok saldırı vardır, kimi tanıdığından, kimisi de yabancıdan ama önünde sonunda anılara birikmiş ve hatırlayınca da insanı üzen olaylar yaşanmıştır.

Bazıları yufka yüreklidir ve sokakta gördüğü bir kediyle bile oturup saatlerce konuşup, sevebilir o hayvanı ve kimisi de vardır ki yanından geçen bir hayvana tekme atmayı marifet sanır. Birinci insana şiir yazdıranlardır, kediye tekme atanmahluklar. Zarif düşünenlerin dertleri çoktur, anlatacakları ve öğütleri bitmez çünkü olmayacak olaylar yaşamışlardır. Hassas oldukları için en küçük bir olayı bile kendine dert ederler, aslında bu iyi bir şey değildir ama o güzel insanların pamuk kalbi de böyledir ve kolay kolay da değişmez.

Gürültü gibidir kötülük, hep rahatsız eder. Her olaydan bir güzellik çıkaran insan, iyi insandır. Kötülük ise her iyilikten bile, bir çirkinlik çıkarandır. İşte iyi insanlar ne yaparlarsa yapsınlar kötüye yaranamazlar çünkü kötü, iyilikten ne anlasın. Onun içindir ki kötülük edenden kaçınmak gereklidir ve mümkün olduğunca aramıza almamak lazım. Çok zor biliyoruz ama iyilerle, kötülerin yaşadığı bir yerde mecburuz buna çünkü başka çare de yoktur ve en önemlisi iyilerin, şiire konu olabilecek insanların güçlü olması gerekir ki kötüler istediğini yapamasın. Kötüler güçlü olunca daha bir arsız olurlar ve yapacaklarının sınırı yoktur, bu yüzden iyiler güçlü olmalı her daim.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Evlilik Ve Bekarlık Masalları Evlilikler Ve Aile Yapısı Çürüyen Bir Ülke Ve Toplum Laiklik Ve Muhafazakarlık Çekişmesi Umudunu Kaybetme Siyaset Ve Kandırılmaya Müsait Halk İnsanların Farklı Farklı Maskeleri Vardır Vaktinde Verilmeyen Değer, Değer Değildir Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir, Kıymet Bilene Zenginin Evinden Neden Şehit Çıkmaz Doğru Din Ve Din Anlatıcıları Din Ve Yeşil Kağıtlar İçin Masumları Katletmek Kalabalıklar İçinde Yalnızlığı Yaşamak Arkanızdan Köpekler Havlıyorsa, Yolunuz Doğru Demektir Devletler Öldürmeyi İyi Bilir İyiler Kaybeder, Kötüler Kazanır Bu Dünyada Şahsiyetsiz İnsan Çürümüş Ağaca Benzer Fani Olan Bir Dünya İçin Fazla Hırs Yapma Gelene Selam, Gidene Eyvallah Her Nasip Vaktini Bekler, Vakit İse Yaradanı Varlığınızla Mutlu Olmayanları, Yokluğunuzla Terbiye Edin Oluruna Bırakmak Lazım Bazen Ölümün Olduğu Yerde, Geriye Kalan Her Şey Boştur Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir Denk Gelirsen Ehline Bilgi Kibardır Zarafet Kokar Ve Cehalet De Kabadır Çöp Kokar Adaleti Öldürmeyin Efendiler Bir Gün Herkese Lazım Olur Bireysel Menfaatler Devlet Menfaatlerini Ezerse İyilik Güzeldir,İyilikten Anlayan Daha Güzeldir Ucuz İnsanların, Pahalı Takıldığı Bir Ülke Nezaket Güzeldir Özür Dilemek Basitlik Değildir, Erdemdir Sevenler terk etmez, sevmeyenlerdir bırakıp gidenler SEVGİ HER ŞEYDİR YOZLAŞMA VE YOZLAŞMANIN ETKİLERİ KARAKTERİ OLMAYANIN NE YOLU DOĞRUDUR, NE DE SÖZÜ AYAĞA KALK BAZI İNSANLAR KALBE DERMAN OLUR, BAZILARI DA DERT İNSANLAR DEĞİŞMEZ, SADECE MENFAATLERİ DEĞİŞİR SEÇİM VE SAĞDUYU DOĞRU İNSAN MUTLULUK, KÖTÜ İNSAN TECRÜBE GETİRİR İnsanlara hayır kelimesini kullandığınız an gerçek yüzlerine şahit olursunuz HAYIR BİLDİĞİMİZDE ŞER, ŞER BİLDİĞİMİZDE HAYIR VARDIR BELKİ NAMUSSUZLARIN, NAMUS EDEBİYATI PARANIN ÖNEMİ VE İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ KİTAPLAR, CAHİLLİĞİN PANZEHİRİDİR KEŞKE DİLİNİZ KADAR, KALBİNİZ DE KUVVETLİ OLSAYDI İYİ NİYETLERİ SUİSTİMAL ETMEYİN HEP SONRADAN AKLIMIZ BAŞIMIZA GELİR, HEP SONRADAN DEPREM DEĞİLDİR İNSANI ÖLDÜREN, İNSANDIR MALZEMEDEN ÇALIP, İNSAN ÖLDÜREN ÜSLUBU ÇİRKİN OLANIN, KALBİ DE ÇİRKİNDİR… SAYGI VE SEVGİ BAZI İNSANLARIN KIYMETİNİ, ONLARI KAYBEDİNCE ANLAYACAKSINIZ Dağları Bile Yerinden Oynatabilirsiniz Ama Önyargıları Asla