Fısıltı HABERLERİ
HV
17 MAYIS Cuma 17:44

TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ  ( MASALI) 

Zeki BAŞTÜRK  (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Zeki BAŞTÜRK (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Giriş Tarihi : 30-04-2024 10:57

TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ 
( MASALI) 

Yazının başlığı çok kapsamlı . İçeriği dolu dolu anlamına geliyor. "Türkiye Yüzyılı" kavramı, bilimin yol göstericiliğini , sanatın yaratıcılığını, aydınlık geleceği, çağdaşliği, uygarlığı usumuza getiriyor. Model,   "örnek alınacak kişi ya da nesne" dir.

Giriş bölümünde; 
" On yıllık bir çalışmanın ürünü. Konu ile ilgili olarak çalıştaylar düzenlendi, toplantılar yapıldı, binlerce öğretmen ve akademisyenin  görüşüne başvuruldu. Yoğun ve kapsamlı bir çalışma yapıldı. Gelecek öğretim yılında uygulanmaya başlanacak" denilerek açıklama yapılmış. 

Gerçek böyle midir? Tüm kurum ve kuruluşların, Sivil Toplum Kuruluşları'nin , üniversitelerin görüşüne başvurulmuş mudur? Gerçekten model olabilecek, örnek olabilecek bir müfredat mıdır? Yoksa süslü sözlerle gerceklerin üstü mü örtülmek istenmiştir? Bence soru işaretleriyle dolu bir eğitim izlencesidir.

Bu müfredat, usa ve bilime dayalı, herkesi kapsayıcı, herkesin görüşüne başvurularak oluşturulmuş bir müfredat değildir. Çünkü daha adı bile kendini ele vermiştir. "Türkiye Yüzyılı" AKP' nin seçim sloganıdir. Ulusal eğitim politikası değil bir siyasal partinin eğitim politikasıdır. 

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli demek, AKP'nin eğitim anlayışını ortaya koyan bir çalışmadır. Ülkemizin bir parti devleti olduğunu kanıtlar. Hazırlanan bu modelin de tek parti devletinin ideolojisini yansıtır.

Bu müfredat, bilimsel değildir. Tekdüze bir gençlik, aynı modelde insan yetiştirmek amacını taşımaktadır. Okumayan, sorgulamayan, salt itaat eden ,biat eden bir kuşak yetiştirmeyi amaçlayan bir modeldir. Çünkü bu müfredat, bilimsellikten uzak, bilimsel dersler değil, dinsel içerikli kavramlarla bezenmiştir. Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi düşündürücü, bilimsel ve evrensel dersler bir angarya gibi görülmektedir. Daha çok, Peygamberin Hayatı, Kur'an'ı Kerim, Din Kültürü ve Ahlak, Temel Dini Bilgiler  gibi dinsel içerikli dersler öne çıkarılmıştır.

Mühendislik okuyacak bir öğrenci matematik ( türev, integral vb.) öğrenmeden üniversiteye gidecektir. Matematik bilmeden yapılan evler, bir depremde yerle bir olacaktır. Evrim kuramından ,Darwin'den söz etmeyen okutulan bir Biyoloji dersinden hayır gelir mi? Çocuklarımıza, 4. sınıftan başlayarak 12. sınıfa dek her yıl kesintisiz olarak Din Kültürü ve Ahlak, Peygamberin Hayatı, Kur'an'ı Kerim gibi dersler öğretilerek güya erdemli ve etik değerlere bağlı kişiler olmaları sağlanacak. 

Erdem, değerler eğitimi ve eylem adı altında çocuklara adalet, saygı, sorumluluk gibi değerler öğretilecekmiş. Ayrıca duyarlılık, acıma, temizlik, estetik, çalışkanlık, alçakgönüllülük, sabır ve tasarruf gibi erdemler kazandırılacakmiş . Böylece huzurlu insan, huzurlu toplum yaratılacakmiş.

Gel de inan. Gel de gülme. İktidarın bir tane erdemli, değerlere saygılı birkaç eylemini anlatın. Adalete inanan, sorumluluk içeren, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, Anayasa'ya , yasalara, hukuk kurallarına uygun davranışlarını, uygulamalarını gösterin. Gençlere duyarlılık, estetik, temizlik, sorumluluk, tasarruf , çalışkanlık konusunda somut bir örnek verebilir misiniz?

Neymiş efendim! Çevreye duyarlı bireyler yetiştirilecek, yaşanabilir bir çevre yaratılacakmiş. Kaz dağları 'ni çölleştiren, altın arayacağım derken ormanları yok eden, siyanürle toprağımızi ve suyumuzu kirleten başkalarıymiş gibi. Akbelen ormanları, İliç'te toprak altında kalan işçilerin sorumluluğu kimlerde acaba? Maden arama izni ve onayı veren bakanlar, belediye başkanları, il yöneticileri nerede şimdi? 

Bilimsel ve evrensel olmayan bir müfredatla çağdaş eğitim yapılamaz. İnsanlar, erinçli ve mutlu olamaz. Ülkemiz kalkinamaz. Üreten bir ülke olamaz. Çağdaş uygarlığı yakalayamaz. 

Tüm siyasal partiler, Akademik Odalar, Dernekler, Sendikalar, bu konuda sessiz kalmayın. Görüşlerinizi açıklayın. Tepkilerinizi dile getirin. Yoksa atı alan Üsküdar'i geçer. Yol yakınken bu müfredatın uygulanmasına onay vermeyin. 

Eğitim, ulusal olmalıdır. 

Zeki BAŞTÜRK

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SOĞUKTAN SICAĞA  BİR YOLCULUK ÖYKÜSÜ 1 KELEBEĞİN DANSI  ÜÇ FİDAN , ÜÇ KORKUSUZ YÜREK  EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN DEĞERLİDİR. ATATÜRK VE ÇOCUK  GENÇLİĞE BAKIŞ  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER)  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER) SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ  AYDINLIĞA YÜRÜYENLER FUTBOL VE SİYASET  EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN! ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI KABUL EDİLDİ Bugünün değerini ve önemini kavrayalim. Bugünü iyi anlayalım. SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI. KENDİNİ BİLMEZLERDEN DEĞİLİM BİLGENİN SABRI ÖLÜMLERDEN ÖLÜM BEĞEN! İNSANLİK KRİZİ  BAŞKASININ ACISINI DUYAN KİŞİ, İNSANDIR.  ÇEVİR KAZI YANMASIN! BARIŞIN ÇİÇEKLERİ İŞPORTACININ YILANI ŞİİR ,SESSİZLİĞİ  ŞARKILAR, COŞKUYU SEVER. SESSİZ. ÇIĞLIK  GENÇLER ÖLMESİN  ANALAR AĞLAMASIN  GORKEMLİ VE ANLAMLI BİR GECE İSTANBUL'UN SİMGESİ:  KİZ KULESİ YENİ YILA GİRERKEN UMMAK, DİLEMEK, YAŞAMAK  IŞIKLARDAN KAÇMA . KARANLIKTIR YALNIZLIK. EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜN BELGESİ KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR. BAŞKASININ DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ESKİLERİ KIRPIP YILDIZ YAPMAK ÇÜRÜMÜŞLÜK!  Çalınan sorular, talimatla iptal edilen sınavlar,  TALİH Mİ? MÜCADELE Mİ?  "Bİ BAHT OLANIN BAĞINA BİR KATRE DÜŞMEZ BÂRÂN YERİNE DÜRR Ü GÜHER YAĞSA SEMADAN" BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN  "Âyinesi  iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde"                             Ziya Paşa ATATÜRK VE ÖĞRETMEN  BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ  BAĞIŞLA BİZİ ATAM ATA'MIZI ANLAMAK GÜNÜ  Ulusumuzun büyük önderi Atatürk’ü ölümünün 85. yılında sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz. NE GÜZEL ŞEY KAVUŞMAK!