Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 17:33

Aslı Kılıç'dan Trabzon Turu 'Cazılar (Cadılar) deresi Özdil Yomra Trabzon ve Rize'

Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç geçtiğimiz hafta, Canından çok sevdiği biricik güzeller güzeli Almira Ebrar ve Ağbeyi Mahmut Kılıç' ile Trabzo ve Rize Turuna çıktılar.. İŞTE O ANLARA AİT FOTOĞRAFLAR VE 'İZLEMEYE DEĞER CAZILAR (CADILAR) DERESİ'NİN İLGİNÇ VİDEO'SU

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 24-11-2023 19:25   Güncelleme : 24-11-2023 20:07
Aslı Kılıç'dan Trabzon Turu 'Cazılar (Cadılar)  deresi Özdil  Yomra Trabzon ve Rize'

Aslı Kılıç Gezdiği Yerler Hakkında Kısa Bilgiye Yer Verdi. 

TRABZON HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER; 

Karadeniz’in incisi olarak tabir edilen, eşsiz doğasıyla nefes kesen bir şehir Trabzon. Her mevsim yağışlarıyla meşhur olan şehir, farklı türden binlerce bitki çeşidiyle kuşatılmıştır. Zengin orman örtüsüne sahip olması sebebiyle en belirgin geçim kaynağı tarımdır. Sert bir iklime sahip olduğu için farklı türden ekonomik faaliyetlere açık değildir. Bazı bölgeler geçimini tarımla sağlarken bazı bölgeler hayvancılıkla sağlamaktadır. Önemli geçim kaynakları arasında en çok da balıkçılık bulunur. Ayrıca fındık, çay, yaş sebze ve meyve sayesinde yıl içerisinde ithalat ve ihracat da yapılmaktadır. Jeolojik oluşumu bakımından farklı kaynakları bir arada bulunduran Trabzon, doğanın mucizevi özelliklerini gözler önüne seriyor. Vadiler, yamaçlar, akarsular ve göller bakımından oldukça zengin olan şehirde Karadeniz iklimi hâkim olduğundan şehirde kışın kıyılar ve yakın alanlar yağışlı, orta ve yüksek bölgelerde ise karlar bulunur. Yazın ise yağışla birlikte nem de yükselir.

Trabzon şehrinde bir çok konaklama seçeneği bulmak mümkün. Bunlardan en çok tavsiye edilenleri Tuğra Otel, Akyüz Kardeşler Hotel Ve Bungalov, Kanoğlu Konağı. Eğer şehir merkezine yakın konaklamayı tercih etmek isterseniz Misal House Hotel, Usta Park Hotel, Sera Lake Resort Hotel Spa gibi otelleri inceleyebilirsiniz. Güncel olarak kampanyalı otellerle ilgileniyorsanız Marvell City Otel, Misal House Hotel, Cebeci Grand Otel tesisleri sizi bekliyor.

Şehrin tarihi geçmişine bakacak olursak, bizi içine sürükleyecek bir geçmişe sahip olduğunu görürüz. 4000 yıllık tarihî geçmişiyle birçok imparatorluğa ev sahipliği yapan Trabzon’u Fatih Sultan Mehmet fethetmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın da doğum yeridir. Kentin en eski yerleşim yerinin masa görünümünde olması sebebiyle, şehrin eski adının Yunancada masa olarak bilinen “Trapezo” olduğu söylenmektedir. Kolonilerle başlayan yerleşimlere daha sonra kavimler devam etmiştir. Sırasıyla, Kimmerler, Büyük İskender ve Romalıların hüküm sürdüğü Trabzon, I. Bayezid’in almasından sonra Osmanlı toprakları arasına katılmıştır. Roma ve Bizans döneminde kent aynı zamanda başkenttir. Daha sonraları ise Fatih Sultan Mehmet öncülüğünde şehir tümüyle kuşatılmıştır. Roma Dönemi’nde Trabzon birçok kitabede adından zengin bir kent olarak söz ettirmiştir. 16. yüzyılda merkezi Batum esas alınarak eyalete dönüştürülmüştür. Birçok savaşa tanık olan şehre Cumhuriyet Dönemi’nde Mustafa Kemal Atatürk de ziyaretlerde bulunmuştur. Trabzon’a geldiği ilk gün olan 15 Eylül 1924 tarihi, her yıl Trabzon halkı tarafından Atatürk Günü olarak kutlanır.

18 ilçesi bulunan Trabzon’un yaklaşık olarak 800.000’e yakın nüfusu bulunmaktadır. Cumhuriyet Dönemi’nden itibaren, eğitim ve öğretime çok destek veren şehirde, okullaşma oranı da oldukça yüksektir. Trabzon Teknik Üniversitesi sayesinde genç nüfusun da oranı fazla olduğu için şehir günün her saatinde dinamiktir.

 

RİZE HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN KISA BİLGİLER..

Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çaydır.

Rize hakkında çok fazla bilgi bulunamasa da bölgede yaşadığı bilinen ilk kavim Ayanik'dir. M.Ö. 8. yüzyılda yazılmış bir kaynakta bölgenin adı ilk defa geçmiştir. M.Ö 180 yılında Pontos Kralı Farnakes Rize'yi işgal etmiş ve bölgeyi kendi topraklarının içine katmıştır. M.S. 10 yılında Romalıların hakimiyetine giren Rize, Roma'nın ikiye ayrılmasıyla Bizans topraklarına katılmıştır.

Daha sonra Rize'den Pazar'a kadar olan bölge Trabzon Rum Krallığına ait bir kaza beldesi olmuştur. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in de bizzat katıldığı savaşta Trabzon fethedilerek Çoruh nehrine kadar olan topraklar ve Hemşin Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir. Yine aynı yılda Fatih Sultan Mehmet'in bizzat giderek savaşsız bir şekilde aldığı Turabozan, Osmanlı hakimiyetine girmiş ve bölgedeki sahip olunan tüm topraklar Turabozan Sancağına bağlanmıştır. Tüm bunların ardından bölgede Türk ve Müslüman sayısının artması için Çorum, Amasya, Tokat ve Samsun gibi illerden gönüllü ve sürgün olarak aileler yerleştirilmiştir. 1464 yılına kadar yerleştirilen bu aileler, vergilerden muaf tutulmuştur.

Çaldıran sonrası Yavuz Sultan Selim, Doğu ve Güneydoğu'yu fethetmiş ve Maraş bölgesinde yer alan Dulkadiroğulları'nı ortadan kaldırmıştır. Dulkadiroğulları beyliğine bağlı birçok aileyi sürgünle Trabzon'a yollayan Sultan Selim, bu ailelerin bir çoğunun Rize'de iskan etmesinin emrini vermiştir. Günümüzde yaşayan Rizelilerin dedelerine bakıldığında isimlerinin, geldikleri yerler olması dikkat çekmiş ve bu sayede hangi ailenin nereden geldiği kolayca bulunmuştur.

19. yüzyıla gelindiğinde ise bir kaza merkezi olan Rize, 3 Mart 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması'nda Batum Rusya'ya bırakıldığı için sancak merkezi olmuştur. 1914 yılında Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmesiyle birlikte doğu cephesi hareketlenmiş ve çatışmalar başlamıştır. Bunun üzerine 16 Kasım 1914'te Hopa Hudut Taburu ile Ali Rıza Bey'in milis kuvvetleri Borçka üzerine yürümüştür. Takvimler 8 Mart 1916'yı gösterdiğinde Ruslar Rize'yi işgal etmiştir. Ancak Sovyet Devriminin ardından Rus kuvvetleri çekildiğinden, 2 Mart 1918 yılında Rize kurtarılmıştır.

İstiklal Savaşı kazanılıp Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Rize, Artvin ile birleştirilerek Çoruh vilayeti adını almıştır. 20 Nisan 1924 yılına gelindiğinde ise tek başına Rize vilayeti olmuştur. 1937 yılından itibaren çay üretimine geçen Rize'de ekonomik kazanç artmıştır.

 

Cazılar deresi İnsanoğlu, her daim değişiklikler arar. Aynı ortamda yaşam sürmek bazen sıkıcı olabilir 

ASLI KILIÇ O ANLARA AİT İLGİNÇ VİDEOSU.....

 

          Cazılar deresi

                   İnsanoğlu, her daim değişiklikler arar. Aynı ortamda yaşam sürmek bazen sıkıcı olur. Dünyanın var oluşuyla birlikte insanlar kendilerine göre yaşam sürmüştür. Her dönem bir önceki dönemden daha rahat olsa da, insanların arayışları hiçbir zaman bitmemiştir.

              Cazılar deresi

                Karadeniz’in incisi olan Trabzon’un her ilçesi kendine has özelliklere sahiptir. onsekiz ilçenin her biri görülmeye değerdedir. Kimi deniz kenarında kimi sahilden uzakta yeşiller içerisindedir.

                  Yomra’nın Özdil mahallesinde şırıl şrıl akan derenin üzerine inşa edilen ve adına Cazılar deresi verilen alabalık tesisleri gizemli hava içerisinde müşterilerine hoş geldin demektedir.

                  Cazılar deresi adeta roman sayfalarından çıkmış gibi konuklarını selamlamaktadır.

Tesise girerken, derenin içerisinde büyüyen kocaman ağacın dallarında oturan maymun ve arkadaşları tesisin, diğer tesislere göre daha değişik olduğunun haberini de vermektedir. 

 Tesisin her yanında rengarenk giysiler içerisinde değişik cadılar görülmektedir. Cadıların arasından geçerken, bir an ürperdiğinizde olmuyor değil!

                   Su çarkını eliyle çeviren, uzun burunlu, büyük ağızlı, erkek cadının dehşetli görüntüsü bir anda sizi korkutmaya yetmektedir.  Erkek cadının, beline bağlanan keşandan çok ağız hareketleri dikkat çekmektedir. Dudaklarının hareket etmesi her an  bir şey söyleyecek gibi kıpırdaması görenleri hayran bırakmaktadır

       Siyah beyaz televizyon

                      Cazılar deresinin girişinden itibaren dizilen siyah beyaz televizyonların açık olan ekranlarında, kimler yok ki; Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin aktörlerinin yer aldığı siyah beyaz televizyonların ekranlarından bakarak, gelen gideni yanı başına toplamaktadır.  Kemal Sunal, Şener Şen, Cüneyt Arkın belli başlı karakterlerin yanında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un romanından beyaz perdeye aktarılan “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmin oyuncuları;  Türkan Şoray, Kadir İnanır, Cazılar deresinde yerini aldı.   

 

                Sahanlar kazanlar

                    Cazılar deresinde günümüzde kullanılmayan bir çok eşya, tesisin her köşesinde kendilerine yer bulma fırsatını yakaladı.

 Bunların arasında; kazanlar, sahanlar, ibrikler, güğümler, siniler, bakraçlar, tavalar, tencereler,  radyolar, saatler. Vb. gibi.

Her eşya dönemine göre değerliydi.

Bir zamanlar kazanlar evlerde çok iş yapanlar arasındaydı. Apartman kültürüne geçilince, cazılar deresindeki bu eşyalar kullanılmaz oldu. Artık sergilerde, bu gibi tesislerde süs eşyası olarak karşınıza çıkmaktadır.

 Bakır sahanların yerini porselen tabaklar, su ısıtılan kazanların yerini termosifonlar alırken, bakır  güğümlerin yerini çelik çaydanlıklar aldı. Bakır ibrikler,  kendi başlarına kaldı.

 

         Cadılar

                     Cazılar  deresinde su çarkının başında duran cadı, yaptığı işi ciddiyetle icra ederken çevresine de dikkatle bakmaktadır.  Bu cadının az ilerisinde üç cadı gelen gidene gülmektedir. Cadılardan biri, elinde bakır sahanları tutarken, diğer cadı, küçük cadıyı kucağında tutmaktadır.

Cadıların gösterisi hiç biter mi? Her cadı kendine göre hünerlerini sergilemektedir. Büyük bakır kazanın içerisine giren cadı, etrafını süzerken, gülücüklerini de eksik etmemektedir.

Duvarın yan tarafında duran cadının yanında durmak cesaret ister! Her biri yanınıza gelecek hissi vermesi korkuyu beraberinde getirmektedir.

Pembe elbiseli cadı sandalyesine kurulurken, diğer cadılar da yan tarafında ona eşlik ederek, gelen giden konukları izler.

Derenin içinde kendilerine göre oyun bulan cadılar,  tahterevalli oyunuyla bizleri de, kendilerine hayran bıraktılar.  

 

                                

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR