Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 16:37

Bodrum’da bir doğa cenneti: “Mor Salkım Bağları”

Temelleri 2012 yılında merhum Hasan Tahsin Erdemir tarafından atılan Mor Salkım Bağcılık, yıllık 80 bin şişelik üretimiyle Bodrum Yarımadası’nın önemli markaları arasında bulunuyor.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-07-2023 10:06
Bodrum’da bir doğa cenneti: “Mor Salkım Bağları”

Bodrum'da Dörttepe ve Çömlekçi köyleri arasındaki platoda bulunan bağlarında ve modern tesislerinde üretim yaptıklarını belirten Mor Salkım Bağcılık Üretim ve Satış Koordinatörü Umut Koç, “Bulunduğumuz denizin üstündeki konum üzüm yetiştirmek için çok verimli. 150 dönüm arazide üzüm ve zeytinyağı üretimi gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

Mor Salkım olarak, Sauvignon Blanc, Narince, Bornova Misketi ve Chardonnay cinsi üzümlerden beyaz; Cabernet Sauvignon, Merlot ve Syrah cinsi üzümlerden ise kırmızı ve rose şarap ürettiklerini belirten Koç “Yıllık 80 bin şişe üretim gerçekleştiriyoruz. Şarabın yanında, zeytinyağı üretimi de yapıyoruz. Bodrum uluslararası tanınırlığı olan önemli bir turizm destinasyonu. Üretimimizin yüzde 80'ini bize gelen taleplerden ötürü Bodrum yarımadasına veriyoruz. Kalan yüzde 20'lik kısmı ise kargo yoluyla müşterilerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca İstanbul, İzmir ve Ankara’daki seçkin wine shoplarda da ürünlerimiz bulunuyor. Mor Salkım'daki restoranımızda ise deneyimli şefimiz ve ekibinin ellerinden çıkan et ve pizza mönülerimizin yanı sıra; şarap eşlikçilerimiz de çok beğeniliyor” diye konuştu.

 

Bağcılığın uzun ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu kaydeden Üretim ve Satış Koordinatörü Umut Koç, “Bölgenin temelleri 2012 yılında atıldı, 2013 yılında bağlar dikildi. Üretim ise 2016 yılında başladı. Üretim tesisimiz, toprak seviyesi altında kuruldu. Hasat edilen üzümler toprak seviyesinde yer alan platform üzerinde işlenerek, bir alt katta bulunan krom tanklara alınıyor. Bu bir gönül işi. En iyi bildiğimiz işi yapıyoruz. Kalite çizgimizden ödün vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

Yüksek polifenollü zeytinyağı…

Zeytinyağı üretimleri hakkında da bilgi veren Koç, “Yılda 20-25 ton arası zeytin hasat ediyoruz. Erken hasat ettiğimiz zeytinlerden 2 fazlı zeytinyağı üretim tesislerinde soğuk ve susuz sıkım yaparak yüksek polifenollu 2 ton zeytinyağı elde ediyoruz. Yüksek polifenollü zeytinyağlarımız yurtiçinde ve yurtdışında katıldığımız yarışmalarda her yıl altın ve gümüş madalyalar alıyor. Diğer zeytinlerimizi erken hasat ederek 3 fazlı tesislerde soğuk sıkım yaptırarak yaklaşık 1,5 ton sızma zeytinyağı elde ediyoruz. Kalan yarım ton zeytinimizi yöresel usüllerle sofralık kırma zeytin yaparak değerlendiriyoruz. Zeytinin doğal yapısını bozmayan usullerle işliyor ve sofralara sunuyoruz” ifadesini kullandı.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR