Büyükşehir Akademi'nin yeni etkinliği olan "Hüsn-ü Aşk Okumaları" atölyesinin ilk dersi, edebiyat tutkunlarının yoğun katılımıyla Faik Baysal Kütüphanesi'nde yapıldı.
İlk Derste "Hüsn" Kavramı İncelendi
Atölyenin açılış dersinde, Şeyh Galip'in başyapıtı Hüsn-ü Aşk üzerinden "Hüsn" kavramının anlamı ve derinliği masaya yatırıldı. Ünlü yazar Ercan Yılmaz, eserin zengin anlam dünyasına ışık tutarak, katılımcılara edebiyatın estetik ve felsefi boyutlarını aktardı.
Mevleviliğin Şeyh Galip'e Etkisi Vurgulandı
Ercan Yılmaz, Şeyh Galip'in Mevlevi bir çevrede yetiştiğini ve bu düşünce yapısının ünlü şairin sanat dünyasına olan etkilerini anlattı. Mevleviliğin, Osmanlı Devleti'ndeki tarikatlar arasında kültüre ve sanata en çok önem veren kol olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, "Mevlevilik, Osmanlı’daki bütün kollar içerisinde kültüre ve sanata en çok vurgu yapan, içerisinde en çok musikişinasın ve şairin yetiştiği koldur," ifadelerini kullandı.
Şeyh Galip Divan Edebiyatının Önemli Bir İsmi
Şeyh Galip'in divan edebiyatındaki yenilikçi yönüne değinen Ercan Yılmaz, Hüsn-ü Aşk eserinin edebiyat tarihinde çok özel bir yere sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, "Galip Dede, 18. yüzyılda yaşamış ve divan edebiyatının en büyük şairi olarak kabul ediliyor," dedi.