Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 13:46

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3'ncü "Geleneksel Kaz Bayramı Şenliği"

Toplamda 480 kaz dağıtıldı! Geleneksel Kaz Bayramı Şenliği gerçekleşti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi işbirliğinde İzmit’in Eseler Köyüne ait geleneksel Kaz Bayramı Şenliği’nin bu yıl üçüncüsü gerçekleşti. Toplam 480 kaz dağıtımının gerçekleştiği etkinlikte renkli görüntüler oluştu.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 19-01-2024 18:19   Güncelleme : 19-01-2024 19:09
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3'ncü

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın da katılım sağladığı 3. Geleneksel Kaz Bayramı Şenlikleri gerçekleştirildi.

KATILANLAR arasında ADA BİKE 54 Bisikletçiler Derneği Başkanı Yavuz Akova, Başkan Yardımcısı Kemaletten Aksakal, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ile ayak üstü kısa sohbet etme imkanı buldular..

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ise programda şu ifadelerde bulundu: “Artık geleneksel oldu mu? 3 senedir yapılıyorsa olmuştur diyoruz. Burada güzel ve kıymetli olan ne diye baktığımızda bu şenlik ortamı çok kıymetli. Ama bu insanların bir araya gelmesi var ya bu çok çok güzel. Geleneğin yaşaması kıymetli. Bazı şeyler vardır gelenek haline gelir aradan 100 sene geçer bin sene geçer folklorik hale gelir. Kaz bayramı geleneğin bir parçasıymış aslında insanlar kışa hazırlanırmış bu şekilde. Ama bu hareketlilik insanların İMECE usulüyle bu etkinliği yapması çok kıymetli. Birlik ve beraberlik çok kıymetli olduğunu ifade ederek Sakarya'dan gelen Başkan Yavuz Akova'ya teşekkür etti.

İzmit'in Eseler Köyü'nde düzenlenen 3. Geleneksel Kaz Bayramı Şenlikleri, yine coşku dolu anlara sahne oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinleri tarafından bir araya getirilen etkinlik, katılımcılar ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Renkli etkinliklerle dolu geçen şenlikler, Kocaeli'nin zengin kültürel mirasını ve yöresel değerlerini yansıtmak adına önemli bir platform sağladı.

Kazların pişirilmesi sırasında kullanılacak doğal şişler kızılcık ağacından kesilerek hazırlanıyor. Bayramdan 2 gün önce toplu halde kesilen kazlar temizlenip yağı alındıktan sonra pişirilmek üzere hazır ediliyor. Bir gün suda bekletildikten sonra kızılcık ağacından hazırlanan şişlere dizilen kazlar, bayram gecesi tavalarda köy fırınına sürülüyor. Sabah vakti kazlar ters düz edilerek, suyun bir kısmı alınıyor. Öğlen vakti fırından alınan kazlar, kaz yağıyla ıslatılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı eşliğinde sofralardaki yerini alarak misafirlere ikram ediliyor.

HABER; Yavuz AKOVA

 

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR