Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 23:25

SEDAŞ; leyleklerin göç yolculuğunda güvenlik önlemlerini aldı

Güzel Düşünceniz İçin sizleri TEBRİK EDİYORUZ., SEDAŞ, sonbahar aylarına yaklaşırken geri dönüşe geçen leylekler için göç güzergâhında yer alan faaliyet bölgelerinde hayati önlemler almaya devam ediyor. Dinlenmek için elektrik direklerine konan leyleklerin, çarpılma riskiyle karşı karşıya olmasından dolayı SEDAŞ izolasyon çalışması ile leyleklerin çarpılmasını önlemeyi hedefliyor.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 15-08-2023 12:11   Güncelleme : 15-08-2023 12:18
SEDAŞ; leyleklerin göç yolculuğunda güvenlik önlemlerini aldı

Elektrik dağıtımında enerji altyapısını güçlendirirken çevre ve canlı hayatını korumaya özen gösteren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ), sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte geri dönüş yapan leylekler için göç güzergahında önlemlerini sürdürüyor. Enerji nakil hatlarında dinlenmek için mola veren leyleklerin konma veya kalkış sırasında zarar görmemeleri adına kuşkonmaz ve izolatör kaplama gibi ekipmanlarla koruyucu müdahalelerde bulunduklarını belirten SEDAŞ yöneticileri “Özellikle Gebze, Kocaeli ve Sakarya hattının göçmen kuşların rotasında olmasından dolayı muhtelif enerji kesintileri yaşamaktayız. Yılda iki kez göç eden leyleklerin güvenli geçişleri için gerekli önlemleri alarak canlı hayatına değer verirken aynı zamanda enerji kesintilerinin de yaşanmaması için çalışıyoruz” dedi. Kuş göç yolu üzerinde olduğu tespit edilen şebekelerde izolasyon saha çalışmalarını hızla tamamlayan SEDAŞ ekipleri, leylek kafilesinin aralıklı olarak gelmeye devam ettiğini belirtti.

Göç eden kuşlar için alınan tedbirler ile bölgede yaşayan kuşlar için alınacak tedbirlerin bazı noktalarda farklılık gösterdiğine dikkat çeken SEDAŞ yöneticileri, “Leyleklerin kanat açıklığı yaklaşık 155 cm olup iletkenler arasında çarpılma ihtimali bulunmaktadır. Göç esnasında sıklıkla iletkenlere konmakta ve çarpılmaktadırlar. Bu şebekeler için direk üstü ekipmanların (izolatör, jumper vb.) izole edilmesinin yanında iletkenler arası mesafenin arttırılması veya şebeke tertibinin değiştirilmesi gibi önlemler çalışmalarımız arasındadır. Serçe, karga, güvercin ve üveyik gibi küçük ve bölgede yaşayan kuşlar da iletken ile direk arasında çarpılabilmektedirler. Bu durumun önlenmesi için izolasyon kaplama çalışmalarının yanında havai hat orta faz iletkenin izolatör pimlerinin yükseltilmesi ve beton travers üzerinde ezilmemiş durumdaki topraklama demirlerinin ezilerek küçük kuşların bu kısımda çarpılmalarının önlenmesi amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.

SEDAŞ KURUMSAL İLETİŞİM VE MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR