Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 03:41

Bismillah vessalatu vesselamu ala rasulillah Elhamdülillah 11 ayın sultanı Ramazanı şerife sayılı günler kaldı. Bizlere bu sevinci yaşatan alemlerin rabbi olan Allah'a CC hamdolsun O'nun Habibi olan Hz Muhammed Mustafa sav

 Muhammed Osman SAKA (TOKAT)
Muhammed Osman SAKA (TOKAT)
Giriş Tarihi : 06-03-2024 18:01

Bismillah vessalatu vesselamu ala rasulillah
 
Elhamdülillah
11 ayın sultanı Ramazanı şerife sayılı günler kaldı.
Bizlere bu sevinci yaşatan alemlerin rabbi olan Allah'a CC hamdolsun O'nun Habibi olan Hz Muhammed Mustafa sav e ve Aline ehli beytine ashabına sonsuz salât ve selâm olsun.
Ramazan ayı hakkında cenabı rabbulalemin bazı ayeti kerimlerde farz oluşunu bize bildirmektedir nitekim 
Bakara Sûresi
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Sûresi 183)
Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Sûresi 184)
Bu ayeti kerimlerde bizlere orucun bizden önceki ummetlerede farz olduğu gibi sizede farz kılındı emri ilahiyesi ile bu ümmete de farz kılınmıştır 

Yine Hz rasulullah sav efendimiz de hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur

İslamın Beş Şartından Biri Oruçtur
İbni Ömer’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah şöyle buyurdu:

“İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Buhârî, Îmân 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Müslim, Îmân 19-22)

Buradanda anlaşıldığı üzere orucun İslam'ın beş farzindan biridir 
 Yine diğer hadisi şeriflerinde

Allah’tan korkunuz
Ebû Ümâme Sudayy İbni Aclân el-Bâhilî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah’ı Vedâ hutbesi’nde şöyle buyururken dinledim demiştir:

“Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin cennetine girersiniz.” (Tirmizî, Cum’a 80)

İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:

Aziz ve celîl olan Allah “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur.

Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin
 Buyurmaktadır 

Rabbim bizleri orucun takvasi ile bizleri muttakilerden  sadıklardan eylesin amin

Muhammed Osman saka

YORUMLAR