Fısıltı HABERLERİ
Fısıltı HABERLERİ
KÖŞE YAZISI

CAN AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV NE DİYOR!?

Paylaş:

CAN AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV NE DİYOR!?
Əziz Azərbaycanın Prezidenti cənab İlham Əliyev nə deyir!?
Geçtiğimiz haftalarda Azerbaycan Cumhuriyeti hükümeti, okul formalarına ilişkin yeni yönetmelikleri uygulayarak, "laiklik ilkesine ve seküler eğitim sistemine aykırı olduğu" gerekçesiyle okullarda dini sembollerin ve İslam'ın emri olan başörtüsünün kullanılmasını yasakladı.
İslam karşıtı olan bu adım, Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki müslümanlar arasında olumsuz tepki dalgasına neden oldu, ancak bu protestoların kapsamı hızla Türkiye'nin içine de sıçradı. Türkiye'deki müslümanlar, Azerbaycan hükümetinin bu adımını kınadılar.
Bunun üzerine Azerbaycan'da ve Türkiye'de millet olarak çok üzüldük. "İki devlet ve bir millet" olarak bunu hak etmedik!
Daha önce Türkiye'de yaşanan "28 Şubat" olarak hatırlanan zulmü hiç bir zaman unutmadık. Zulmün sahipleri silindi gitti. Milyonlarca insanımız acı yaşadı.

... Ve
Kardeş ülke Azerbaycan'ın İsrail ile kurduğu yakın ilişki ve ülkede yer alan bazı okullardaki başörtüsü yasağı nedeniyle Bakü yönetimine yönelik eleştiri ve tepki sesleri üzerine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'den gelen açıklamalar Türk milletini çok üzdü.
Sayın Aliyev bir açıklamasında; "Herkes yerini bilsin, bizim işlerimize karışmasın, yaşam tarzımıza burnunu sokmasın ve bize yol göstermesin. Herkes kendi halkının ve devletinin derdine düşsün." dedi.
Cənab Əliyev, türk millətinin bir övladı olaraq, hörmətlə bildirirəm ki:
Cənab Prezident İlham Əliyev, bəyanatınız "iki dövlət, bir millət" şüarına uyğun deyil və bu, türk millətini kədərləndirib.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'den başka bir açıklama:
''Diğer ülkelerde yaşananlar, o ülkelerin halklarını ilgilendiren meselelerdir. Bu, bizim işimiz değildir. Biz de bize karşı aynı şekilde davranılmasını bekliyoruz ve bunu sağlıyoruz.
Bize yönelik her türlü saygısızlık, temelsiz üstünlük duygusunun her türlü tezahürü ve birilerinin bize bir şeyleri dikte edebileceğine dair yersiz düşünceler, bugüne kadar direnişimizle karşılandı ve bundan sonra da kararlı tutumumuzla karşılanmaya devam edecektir."

Prezident İlham Əliyevə deyirəm:
"Cənab Əliyev, sosial mediada hörmət sərhədlərini aşan şəxslərə cavab verməklə siz Türkiyəni və türk millətini narahat edirsiniz."
... Ve
Azerbaycan'da başörtüsü yasağı nedeniyle başlayan gerilimin ardından MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, gerilimi, "günlük gelişme" olarak niteleyerek Bakü yönetimine kardeşlik mesajı gönderdi:
"Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik, günlük gelişmelerin sınırlarına sığdırılamayacak kadar köklü; siyasi ve diplomatik meselelerin ötesinde tarihi bir mahiyet taşıyacak kadar derindir. Kardeşliğimiz, iki milletin iradesiyle güçlenmiş, ortak mücadelelerle pekişmiş ve nesiller boyunca yaşatılmıştır."
"Aynı hassasiyet Türk dünyasının bütün kardeş devletleri için geçerlidir. Hiçbir anlaşmazlığın büyütülmesine, hiçbir ihtilafın kalıcı bir ayrılığa dönüştürülmesine, hiçbir nifak tohumunun aramıza ekilmesine fırsat verilmemelidir."
Büyük devlet adamlarına yakışan duruş ve mesaj budur!?
"Bir millet, iki devlet!" Parolası budur ve bu olmalıdır!?

... Ve
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in iktidar partisinin kongresinde, konuşmasının bir bölümünde; "Bu nedenle güvenlik tedbirleri her zaman gündemimizde olmalıdır. Azerbaycan Cumhuriyeti ne kadar güçlenir ve daha bağımsız bir politika izlerse, üzerimizdeki dış baskılar da o kadar artacaktır. Herkesin yerini bilmesi için her darbeye birkaç misliyle karşılık veriyoruz; kimse iç işlerimize karışmasın, yaşam tarzımıza burnunu sokmasın ve bize ne yapmamız gerektiğini dikte etmesin."

Azerbaycan yönetiminin bölge güvenliği toplantısı adı altında yaptığı toplantıya bölgeyi kana boğan, Gazze’de soykırım uygulayan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’u davet etmesi ve Herzog’u Azerbaycan’a ait uçakla, Türkiye'nin bilgisi dışında Türkiye hava sahasından geçirmesi son derece diplomatik teammüllere aykırı ve kardeş Türkiye'ye yapılmış büyük bir yanlıştır!

Bu toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’ın Azerbaycan Spor Bakanı tarafından karşılanması ayrıca büyük bir nezaketsizliktir.
Vatanımız üzerinde inanç merkezli emelleri olan İsrail ile dost ve müttefik olmak Türkiye'yi derin yaralar. Dost ve kardeş Azarbaycan da bunu çok iyi bilmeli ve anlamalıdır!

Türkiye'deki 7 kişi hakkında uluslararası arenada tutuklama kararı çıkartılması hiç de gereği olmayan olayları büyütmenin bir parçası olmuştur.

Sayın Aliyev'in dışında Azerbaycan Milli Meclis üyesi; "Türkiye öyle istiyor diye İsrail ile ilişkilerimizi bozmayacağız. Kimse bizim ilişkilerimizi bozamaz" diye açıklama yaptı.
Sayın Hakan Fidan’ın, Herzog’un konuşması esnasında işaret verdiği bazı ülkelerle birlşkte salonu terk etmesi de Azerbaycan cephesinde eleştiri konusu olmuş; bu durum her iki ülkedeki bazı kesimlerin tepkilerini artırmıştır.

Gerek başörtüsü yasağı ve gerekse diğer iddialar üzerinden Türkiye’ye karşı Azerbaycan cephesinden yükseltilen tepkilere karşı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sükunetle hareket etmesi; "iki devlet bir millet" ruhuna olan saygısı ve inancındandır.

... Ve
Eski Milletvekili Ayhan Sefer Üstün diyor ki: İlham Aliyev'in iktidarının ilk yıllarıydı;
Azerbaycan seçimlerinde ABD, Aliyevi sıkıştırmaya başlamıştı. Her zaman olduğu gibi Türkiye’den yardım istedi.
Seçimlerden on gün önce 50 civarında Milletvekili arkadaşlarla Azerbaycan’a desteğe gittik. Nahcivan’a da geçip orada da katkı sunmaya çalıştık. Bu sırada ABD’ye öfke yükseliyordu. Bir devlet bakanı bizimle ilgileniyor ve seçim kazanıldığında, Cumhurbaşkanı Aliyev’in pazartesi sabahı ilk önce bu heyeti kabul edeceğini söylüyordu.
Seçimler Aliyev’in başarısıyla sonuçlandı ve söylendiği gibi pazartesi günü ilk önce Türkiye’den gelen Milletvekili heyeti sabah Saat: 10.00 gibi Cumhurbaşkanlığı sarayına davet edildi.
Bir salonda bekletilirken zaman bir hayli geçince can sıkıntısından koridorları dolaştığım esnada neden bekletildiğimize şahit oldum..
Meğerse seçim öncesi Aliyev'i sıkıştıran ABD Büyükelçisi hayırlı olsuna gelmiş ve bizim heyet bundan dolayı bekletiliyormuş…
Bu olay gözümüzü açtı ve gerekli notu vermiştik…
Zor zamanda GARDAŞ... Düzlüğe çıkınca..."

Kədərləndiyimiz vaxtlarda belə, "Əziz Azərbaycan" bizim öz doğma yurdumuzdur! Azərbaycan türkləri bizim öz qardaşlarımızdır. Biz Azərbaycanı çox sevirik... Əgər aramızda hər hansı məsələ yaranarsa, oturub bunu öz aramızda müzakirə edə bilərik. Bunları bütün dünyanın gözü qarşısında dilə gətirmək qardaşlığımıza yaraşmaz!
Yaşasın Türkiyə və Azərbaycan!
... Ve yazıma son noktayı koymuştum ki, hiç de beklemediğim üzücü bir haber!
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Türkiye'de düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne katılamayacağını öğrendik...
Takdir yüce Türk milletinindir!
Mehmet Bozkurt, Eğitimci İlahiyatçı Araştırmacı Yazar

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, Fısıltı HABERLERİ yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Mehmet Bozkurt, Eğitimci İlahiyatçı Yazar — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.