Fısıltı HABERLERİ
HV
08 MAYIS Çarşamba 12:34

HADİSİ ŞERİFLER IŞIĞINDA ŞABANI ŞERİF  Sevgili okuyucularım  Geçen yazımızda üç aylar hakkında bir yazımız olmuştu 

 Muhammed Osman SAKA (TOKAT)
Muhammed Osman SAKA (TOKAT)
Giriş Tarihi : 10-02-2024 10:18

HADİSİ ŞERİFLER IŞIĞINDA ŞABANI ŞERİF 

Sevgili okuyucularım 

Geçen yazımızda üç aylar hakkında bir yazımız olmuştu 

Şimdi ise üç aylar içerisinden Şaban’ı şerif hakkında PEYGAMBER EFENDİMİZİN MÜBAREK HADİS-İ ŞERİFLERİNDEN BİR KAC HADİSİ ŞERİF VE AÇIKLAMA YAZMAK İSTEDİM.çünkü bu aylar biz ümmeti Muhammed’ için belki bir daha kavuşamayacağımız güzide aylardandir sizler bir kaç hadisi şerifle bu ayın önemini elimizden dilimizden geldiği kadar anlatmak istedim

Rabbim istifade edebilen kullarından eylesin 

HADİS-İ ŞERİFTE BUYURURLDU Kİ:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şaban ayının günlerini hesapladığı kadar başka bir ayın günlerini hesaplamadı. Sonra ramazan hilalini görünce oruca başlardı. Eğer bulut araya girer (hilali göremez) ise (şabanı) otuz gün olarak hesaplar, sonra ramazan orucuna başlardı.

Kaynak : Ebu Davud, Savm 6, (2325)(Hadisiserif )

HADİS-İ ŞERİFTE BUYURURLDU Kİ:

Hazreti Ali Radıyallahu Anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman gecesinde namaz kılın, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Allah Teâla hazretleri, o gün, güneşin batmasıyla, dünya semasına iner ve şöyle der: “Bana istiğfar eden yok mu mağfiret etsem! Benden rızık isteyen yok mu rızık versem, belaya maruz kalan yok mu afiyet versem... şöyle olan yok mu, böyle olan yok mu?..” Bu hal fecrin sökmesine kadar devam eder.”

Kaynak : İbnu Mace Sünen ( 1388) – Hds .6400)(Hadisiserif )

 

HADİS-İ ŞERİFTE BUYURURLDU Kİ:

Ey Allah’ın Resulü dedim, “Şaban ayında tuttuğun kadar başka aylarda oruç tuttuğunu göremiyorum (sebebi nedir?)” diye sordum. Şu cevabı verdi: “Bu, Receb’le Ramazan arasında insanların gaflet ettikleri bir aydır. Halbuki O, amellerin Rabbülalemin’e yükseltildiği bir aydır. Ben, oruçlu olduğum halde amelimin yükseltilmesini istiyorum.”

Kaynak : Nesai, Savm 70, (4,201)( Hadisiserif )

Açıklama :

1- Burada Hazreti Aişe (radıyallahu anhâ), Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm)’ın Ramazan dışında başka bir ayı tam olarak oruç tutarak geçirmediğini beyanla birlikte, Şâban ayında diğer aylardan daha çok oruç tuttuğunu belirtmektedir. 

 

2- Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm) Şâban ayında niçin daha çok oruç tutmakta idi? Bu husus farklı yorumlara sebep olmuştur:

-İbnu Battâl’a göre Efendimiz, her ayda tutmakta olduğu üç günlük oruçları sefer gibi bazı sebeplerle zamanında tutamıyor ve bunlar birikiyordu. İşte bunları toptan Şâban ayında tutuyordu. Bu te’vil de, Taberânî’de gelen bir Hazreti Aişe rivayetine dayanmıştır: “Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselam) her ayda üç gün oruç tutardı. Bazan bunları te’hir eder ve böylece üzerinde bir yıllık oruç birikir, o da Şâbanı oruçlu geçirirdi.” Bu hadis zayıf bulunmuştur

 -İbnu Hacer, bu babta söylenecek en evlâ sözün şu olduğunu kaydeder: “Bu babda Ebu Dâvud ve Nesâî’de kaydedilen şu hadis, öncekilerden daha sahihtir: “Üsame İbnu Zeyd dedi ki: 

 “Ey Allah’ın Resulü! Dedim, ben sizi hiçbir ayda Şâban’da tuttuğunuz kadar çok oruç tutar göremiyorum (bunun sebebi nedir?.)” Aleyhissalâtu Vesselâm şöyle açıkladılar:

 “Bu, halkın Ramazan’la Receb arasında gaflet ettiği bir aydır. Halbuki bu ay, amellerin Rabbülâlemin’e yükseldiği bir aydır. Ben amelimin, oruçlu olduğum halde yükselmesini istiyorum.” (Bu hadisin metni 3156 numarada gelecek.

3- Hadiste, Şâban’da oruç tutmanın fazileti anlatılmaktadır. Nevevi, hadiste en hayırlı ayın Muharrem olduğu ifade edildiği halde, Resûlullah’ın bu ayda orucu daha da artırmayışının sebebini şöyle açıklar: “Muhtemelen, Aleyhissalâtu Vesselâm bu hususu ömrünün sonunda öğrendi, böylece Muharrem ayında daha çok oruç tutma imkânı bulamadı. Veya, Muharrem aylarında, mesela yolculuk, hastalık gibi özürler ârız olmuş, fazla oruç tutmasına mâni olmuş olabilir.”

Ya rabbi bizleri bu ayın kadrini ve kıymetini bilenlerden eyle ve bizi ramazanı şerife razı olacağın şekilde ulaştır 

Amin 

Muhammed Osman saka

YORUMLAR