Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 10:35

Hayatın Gerilimlerini Aşmak Mümkün Müdür? Eski Günler

Seyfettin BUDAK ( YAZAR )
Seyfettin BUDAK ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 03-04-2024 10:42

Hayatın Gerilimlerini Aşmak Mümkün Müdür?
Eski Günler

Eskiden bazı mahallelerde elektrik kablolarını taşıyan demir direkler vardı. 
Uçurtmamız kablolara takılır ve orada kalır, balkona asılan rengârenk çamaşırlar gibi göğü renk cümbüşüne çevirir, kar, yağmur ve rüzgâr onları düşürünceye dek bir hayalet gibi sağa sola sallanırdı.
Onları düşürmek için tekmeyle fırlattığımız plastik topun bu kabloları aşıp göğe yükselmesi hoşumuza giderdi. 
Kar yağdığında kablolar, beyaz kalın pamuklu şekere dönüşür, oraya konan kuşlar karın çokluğunda görünmezdi. 
Bir de güvercinlerimiz vardı ve uçarken bu kablolara çarpacak diye korkardık.
Takla atmaktan çatıya konmakta zorlanır ve inmek için evin etrafında dönüp dururlardı. 
Evler birer katlıydı. 
Tek tük iki katlı evler vardı ve onları çarşıya yakın yerlerde görürdük. Oralara “Zenginlerin Mahallesi” derdik.
Bayramlarda ilk ziyaret ettiğimiz evler onlar olurdu. Çünkü verdikleri şekerler çok güzeldi ve bu şekerlere “Almancı Şekeri” derdik. 
Bir zaman sonra bu demir direkler söküldü ve kablolar yer altına alındı. 
Mahalle dışında barajlardan iletilen elektriği taşıyan yüksek gerilim hatları vardı. 
Bunlar, beş altı kadar elektrik kablosunu taşırdı. Ve üzerinde “yüksek gerilim hattı” yazılı, kurukafa resmi asılıydı.
Bazı çocuklar bu tabelaları söküp alırdı. Niçin aldıklarını pek bilmezdik. 
Bazen onların bu direklere çıkıp elektriğe çarpılıp öldüğünün haberini alırdık. 
Çocuk aklımızla buna pek anlam veremezdik. Ve bu durumu çok çabuk unuturduk. 
O zamanlar tek sıkıntımız, elektrik ve su kesintisi idi. Sıkıntı olsa da pek önemsemezdik. Çünkü bunlar olmadan da yaşamayı öğrenmiştik. 
Gaz lambası ve büyük güğümlere doldurulmuş sularla işimizi görürdük. 
Bahçede sürekli pişen yemekler ise doğal gazın yokluğunu aratmazdı. 
Halı ve kilimler, evin önündeki derede yıkanır, bahçeye ekilen tütün, domates, biber, soğan ve sarımsaklar buradan sulanırdı.
Yüksek gerilim hatları gibi çağımızın hastalığı, gerilimler sonucu çıkan hastalıklar…
Sınavlar, tartışmalar, kaprisler, giysiler, notlar, kıskançlıklar, tuttuğu takımın mağlubiyeti, işyerindeki kavgalar, maaşın azlığı, kiralar, pahalılık, araçlardaki kalabalıklar, trafik sorunları, dizilerde istenmeyen sonuçlar…
Birer hastalık…
Nasıl kurtuluruz?
Diye sormadan…
Neyi unuttuk? 
Sorusunu sorabiliriz.
Sorgulamayı… 
Sokrates’in “Sorgulanmayan bir hayat, yaşanmaya değmez” sözünü unuttuk mesela…
Yaşamaya değer, yaşamaya değmeyen şeyler neler?
 “Değer” ve “değmez” kavramlarına anlam verme yetimizi de kaybettik.  
Fakire infak etmenin, zayıfa kol kanat germenin, taşıtlarda yer vermenin, başkasının gözü kalmasın, üzülmesin diye pahalı giyinmekten kaçınmanın, kırmamanın, üzmemenin, anne, babaya saygı ve sevgi göstermenin, israf ve cimrilik etmemenin, canlılara zarar vermemenin, kendisini ve yaratıcısını bilmenin bir değer olduğunu unuttuk. 
Ya da unutturulduk…
Elbette ki gerilmeden gerilime sebep vermeden hayatın gerilimlerini aşmak mümkün…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Toplumun Rehberlik Servisi Aydınlar Kötüden İyi Çıkar Mı? Tophaneli Hırsız Galen’e Göre Ahlakın Kaynağı Doğuştan Mıdır?  “Ben” Bilinci Üç Pizzacı İsteklerimiz Niçin Gerçekleşmiyor? Acının İçinde Sevgi Ve Merhamet Aranır Mı? Hayata Anlamlı Mı Anlamsız Mı Bakmalı? Allah (cc) Her Derde Kayıtsız Ve Sessiz Mi Kalır? Gizemli Göl Geleceğe İlişkin 100 Yıllık Öngörüler Jules Verne (1828-1905) Jules Verne 1863'te, “Yirminci Yüzyıl'da Paris” adlı bir roman yazdı, yaklaşan yüzyılı tahmin etmek için… Allah (cc) Niçin Yardım Etmiyor?!!!   İnsanın Sorularla Anlam Arayışı İnsanın Sorularla Anlam Arayışı İman Mı İntihar Mı?/Tolstoy "Ben neyim?", "Niçin yaşıyorum?", "Görevim ne?" Sorularının cevabı; Yanılmışım Tanrı Varmış / Antony Flew Alfa Kuşağının Zihin Dünyasını Okumak Sözün Özleri Z Kuşağının Zihin Dünyasındaki Kırılmalar  Z kuşağı, 2000 ve sonrasında doğmuş kişiler… “Kristal Nesil” olarak da adlandırılır. Erken Karar Verme Hastalığı Özel Bireylerin Dünyası (Bipolar, Hiperaktivite, Otizm ve Disleksi Tanıları) Onlar,  hep maskesiz…  Otizmli Yağmur Adam Raymond Aklın Tarihsel Gelişimi Ateizm, Teizm, Agnostisizm ve Deizm Nedir? Ateizm ve Agnostisizm Ateizm, tabiatüstü olana (ruhlar, tanrılar, ölümden sonra diriliş, vs.) inanmayı reddeden bir görüşler sistemi… Bilimsel bilginin artışıyla doğmuş ve gelişmi Hayatı Sebep ve Süreç Odaklı Yaşayıp Anlamlı Kılmak Yalnızlık Aforizmaları Aşk, "niçinsiz" bir eylemdir… İnsanın Aşk Halindeki Beyanı Dua ALTINCI HİS Deli ve Dahi Gemiyle Yürüyüş Gençler İçin Ne Yapmalı? Yalnızlık Niçin Ruh, Akıl ve Allah’a Mahsustur? Yalnızlık Niçin Ruh, Akıl ve Allah’a Mahsustur? Ölüme Teselli Aramak Medeniyetin Yolu Batı’dan Mı Geçer? Şehrin Öbür Tarafından Koşarak Gelen Adam Bilgi Bilinç ve Özgürlüğe Adanmış Kadın Hypatia Dert İnsanı Olmak Aşk İmanın Özgürlük Bedeli Midir? Depremde vefat eden babalar anısına… Babasızlık Nedir Bilirim Kaygı ve Belirsizlik Travmasından Kurtulmak Suskun Yıldızların Gizemli Bakışı Kurban Bayramınız mübarek olsun! Tevekkül Çölünün Sabırlı Muhaciri Hacer Bir yer var biliyorum ama anlatamıyorum… Din İle Varlık Sınırında Kapı Açmak Sanatla Varlık Sınırında Pencere Açmak Yalnız Yabancı Garip İnsan Tefekkürün Serencamı Teselliye Beş Kala DENİZDE YÜRÜMEK Gönül Bahçesinde Yürümek GÖZYAŞIM DÜŞTÜĞÜ AN Gözyaşım: