Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 11:16

İsteklerimiz Niçin Gerçekleşmiyor?

Seyfettin BUDAK ( YAZAR )
Seyfettin BUDAK ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 27-03-2024 13:37

İsteklerimiz Niçin Gerçekleşmiyor?


Sosyal psikolojide, bilimsel olmasa da Ters Çaba Yasası, Murfhy Yasası ve Çekim Yasaları üzerinden “İstediklerimiz niçin olmuyor?” sorusuna cevap aranabilir.
Ters çaba yasasında; bir şey için ne kadar çaba harcarsanız harcayın o şeyin gerçekleşmesi için etkisiz kalabilirsiniz.
Murfhy yasasında; eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar doğuracaksa, bu olasılık gerçekleşir.
Çekim yasasında; olumlu veya olumsuz düşüncelerin bir kişinin yaşamına olumlu veya olumsuz deneyimleri getireceğine inanmak, yani neyi düşünüyorsan o şey gerçekliğin olur.
Bu yasalara göre; çok fazla istediğiniz bir şeyi geri itip ters etki oluşturursunuz. Ve istediğiniz şey kendini geri çeker.
Burada kullandığımız “istemek” fiili önemli…
 Bir şeyi istemek o şeye sahip olmak değil… Ancak o şeyi ilk önce dileyebilirsiniz. 
“Dilemek”, istemeye yönelik, bir dua, arzu, niyet ve eylemi içerir.
 “İstemek”, evin içi ise “dilemek”, eve giden yol, basamak ve eşik…
Dolayısıyla “dilemek” ile “istemek” farklı şeyler ve bunları ayırmak gerekir.
Bir şeyi dilemeden istemek, o şeyin sizde yok olduğunu tasdik ve kabul etmek anlamı taşır. Ve o şeyin sizde sürekli olmadığını zihin ve ruh dünyanıza deklere etmiş, alıştırmış olursunuz. 
Bu alışkanlık bir müddet sonra gerçekliğe dönüşüp yokluk sendromuna sebep olur.
Bu konuda Ghandi şöyle der:
Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür… 
Yokluk sendromundan kurtulmanın ilk adımı istemeden önce dilemeyi bilmek…
Dilemenin de kendine has özsel nitelikleri var… 
İç dünyanızın, dilediğiniz şeye hazır olması…
Sevgi için sevmeyi, ilgi için ilgilenmeyi, yardım için yardım etmeyi, kaygı, sıkıntı ve stresten kurtulmak için bunları yaşayanlardan onları kurtarmanız gerekir. 
Kısacası empati kurmalıyız.
Kur’an da bu konuyla ilgili bir örnekte:
Peygamber, yardım alma belirsizliğinin oluşturduğu kaygıdan kurtulmak için Rabb’inin kendisini terk edip, darıldığını düşününce;
 “Rabbin seni terk etmedi ve darılmadı.” (93/Duhâ, 3) ayeti indi.
Ve devamında Peygamber’in geçmişi hatırlatıldı:
 ‘’Bir yetim iken, seni bulup da barındırmadı mı? Ve seni yol bilmez bulup doğru yola iletmedi mi? Bir yoksul iken seni bulup zengin etmedi mi?’’ (93/Duhâ, 6-8)
Ardından kendisi gibi yetim ve fakir olanlara kucak açıp yardım etmesi istendi.
 ‘‘Öyleyse, sakın yetimi ezme! El açıp isteyeni de azarlama!’’ (93/Duhâ, 9-10)
Peygamber, dilemeden, isteme eylemine geçtiği için önce O’na geçmişi sonra ne yapması gerektiği hatırlatıldı. 
Dolayısıyla “istemek” başka, “dilemek” başka…
Ayrıca “dilemek”, istediğimiz şeylere sahip olacağımıza inanmaktır. 
Zira dilekler inanmakla başlar, isteklerle son bulur…
Biz sadece zamanın belirsizliğinin oluşturduğu etkiyi yüreğimizde taşırız. 
Oysaki bu acıyı kontrol edebilsek, zamanın yükü altında ezilmeden dilediklerimize kavuşabiliriz.
Sonuçta her isteğin bir dizayn süresi var ve istenilenin gerçekleşmesi için önce onu dilemek sonra sabır ve inançla istemek gerekir.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Galen’e Göre Ahlakın Kaynağı Doğuştan Mıdır?  “Ben” Bilinci Üç Pizzacı Hayatın Gerilimlerini Aşmak Mümkün Müdür? Eski Günler Acının İçinde Sevgi Ve Merhamet Aranır Mı? Hayata Anlamlı Mı Anlamsız Mı Bakmalı? Allah (cc) Her Derde Kayıtsız Ve Sessiz Mi Kalır? Gizemli Göl Geleceğe İlişkin 100 Yıllık Öngörüler Jules Verne (1828-1905) Jules Verne 1863'te, “Yirminci Yüzyıl'da Paris” adlı bir roman yazdı, yaklaşan yüzyılı tahmin etmek için… Allah (cc) Niçin Yardım Etmiyor?!!!   İnsanın Sorularla Anlam Arayışı İnsanın Sorularla Anlam Arayışı İman Mı İntihar Mı?/Tolstoy "Ben neyim?", "Niçin yaşıyorum?", "Görevim ne?" Sorularının cevabı; Yanılmışım Tanrı Varmış / Antony Flew Alfa Kuşağının Zihin Dünyasını Okumak Sözün Özleri Z Kuşağının Zihin Dünyasındaki Kırılmalar  Z kuşağı, 2000 ve sonrasında doğmuş kişiler… “Kristal Nesil” olarak da adlandırılır. Erken Karar Verme Hastalığı Özel Bireylerin Dünyası (Bipolar, Hiperaktivite, Otizm ve Disleksi Tanıları) Onlar,  hep maskesiz…  Otizmli Yağmur Adam Raymond Aklın Tarihsel Gelişimi Ateizm, Teizm, Agnostisizm ve Deizm Nedir? Ateizm ve Agnostisizm Ateizm, tabiatüstü olana (ruhlar, tanrılar, ölümden sonra diriliş, vs.) inanmayı reddeden bir görüşler sistemi… Bilimsel bilginin artışıyla doğmuş ve gelişmi Hayatı Sebep ve Süreç Odaklı Yaşayıp Anlamlı Kılmak Yalnızlık Aforizmaları Aşk, "niçinsiz" bir eylemdir… İnsanın Aşk Halindeki Beyanı Dua ALTINCI HİS Deli ve Dahi Gemiyle Yürüyüş Gençler İçin Ne Yapmalı? Yalnızlık Niçin Ruh, Akıl ve Allah’a Mahsustur? Yalnızlık Niçin Ruh, Akıl ve Allah’a Mahsustur? Ölüme Teselli Aramak Medeniyetin Yolu Batı’dan Mı Geçer? Şehrin Öbür Tarafından Koşarak Gelen Adam Bilgi Bilinç ve Özgürlüğe Adanmış Kadın Hypatia Dert İnsanı Olmak Aşk İmanın Özgürlük Bedeli Midir? Depremde vefat eden babalar anısına… Babasızlık Nedir Bilirim Kaygı ve Belirsizlik Travmasından Kurtulmak Suskun Yıldızların Gizemli Bakışı Kurban Bayramınız mübarek olsun! Tevekkül Çölünün Sabırlı Muhaciri Hacer Bir yer var biliyorum ama anlatamıyorum… Din İle Varlık Sınırında Kapı Açmak Sanatla Varlık Sınırında Pencere Açmak Yalnız Yabancı Garip İnsan Tefekkürün Serencamı Teselliye Beş Kala DENİZDE YÜRÜMEK Gönül Bahçesinde Yürümek GÖZYAŞIM DÜŞTÜĞÜ AN Gözyaşım: