Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 18:23

Teselliye Beş Kala

Seyfettin BUDAK ( YAZAR )
Seyfettin BUDAK ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 19-07-2023 11:44

Teselliye Beş Kala

 

Sarsıntıları yüreğimizde hissettik. Travmayı hep birlikte yaşadık. Zaten Pandemi bunun tuzu biberi olmuştu. Geleceğin belirsiz olması iç dünyamızda zihinsel kırılmalara ve güvenlik duygusunun kaybolmasına sebep oldu.

 

Ruhumuz enkaza dönüştü. Bir an önce onu yeniden inşa edip ayağa kaldıracak bir teselliye kavuşmalıyız. Çünkü bu enkaz, sadece bu günümüzü değil, geleceğimizi de etkileyecektir.

 

Kederden, acıdan, hüzünden uzaklaşma ve dermana kavuşma anıdır teselli. Bir varmış, bir yokmuş gibidir. Anlıktır ve ruhu pansuman eder. Ve bitince pansuman, yara kapanmaz, kan akmaya devam eder. Sabırla beklemek gerek, ilaç denilen zamanı.

 

Çünkü sabırdır, tesellinin yoldaşı. Geçen zamandır, teselliyi insana yaklaştıran.

Bu yakınlık salt bir bekleyiş değil, içinde bilgi, bilinç ve düşüncenin olduğu zamansal bir bekleyiştir. Karakterler, bu bekleyişte ortaya çıkar.

 

 Güçlüler, zamana karşı koyar ve zorluklarla göğüs göğüse çarpışırlar. Zayıflar ise, hemen bir sığınak ararlar, teselliye beş kala tökezleyip menzile varamazlar. Umutsuzluk rüzgârına kapılırlar. Oradan oraya uçarlar.

 

Akıl ve mantık, güçlü karakterlerin, başucu silahıdır. Acı, hüzün ve keder avına bu silahla çıkarlar.

Kutsal kitap Kur’an da bu silahı kullananlar vardı. Güçlerini akıl ve mantıktan alırlardı.

 

Hz. Yusuf, teselliyi, atıldığı kuyunun derinliğinde aramıştı. Satıldığı Mısır’a vali olunca, vezirin hanımının iftirasına maruz kalmıştı. Yusuf, duygusuyla değil, akıl ve mantığıyla hareket etmiş, hapishaneye atılmayı özgürlüğüne tercih ederek iftirayı boşa çıkarmıştı.

 

Hz. Peygamber, Mekke’den Medine’ye hicret ederken Yusuf suresinin inmesi tesadüf değildir. Göklerde bir karar kılınmış, yerdeki sevgilinin bir teselliye ihtiyacı vardı.

Bu sure, Peygamber için bir teselli suresidir. Sure teselli olunca ayetler kalbe dokunan meleğe, melekler de söze dönüşür.

 

O da Yusuf gibi, kardeşleri tarafından çölün uçsuz bucaksız kuyusuna atılmış, acı, hüzün ve gözyaşına maruz bırakılmıştı.  Düşmanın gücünü kırmak için gittiği yönün tersine gitmiş, gündüzleri Sevr mağarasına sığınıp geceleyin yolculuk etmişti. Akıl ve mantık, bir kez daha Peygamber’in eyleminde açığa çıkmıştı.

 

Sevr mağarasında yol arkadaşı, Hz. Ebubekir ile birçok söyleşmelerde bulunmuş, iki kişinin üçüncüsü, bütün bunlara şahit olmuştu.

 

Sözlerin sözü, unutulmaz evrensel bir söze dönüşmüştü. Bu söz bir taneydi ve onlara yetmişti. İçinde tesellinin varlığını, güven, huzur ve mutluluğun rengini taşıyordu. Söylenmeliydi ve yürekler huzur bulmalıydı. Aşık ile maşuk hem hal olup gayba karışmalıydı. Bir söz, ayakları arşa yükselen vurduğunda yeri titreten bir söz…

“La Tehzen İnnallahe meana, Üzülme! Allah bizimle beraberdir.’’ (Tevbe; 40)

Bu sadece bir söz müdür? Ya içindeki manayı kim bilecek? Kim söyleyecek onun içindeki tesellinin yüreklerdeki ateşi bir çırpıda söndürdüğünü?

Hz. Meryem, maddi ve manevi teselliye kavuşmuştu. İsa, O’nun maddi tesellisiydi. Meleklerle konuşması manevi teselliydi. Belli ki bu teselliler yetmemişti Ona.

Ayakları arşa yükselen, vurduğunda yeri göğü inleten bir söze ihtiyacı vardı. İltifat, güven, merhamet, şefkat, güzellik ve huzur içeren bir söz…

 

Amcası Zekeriyya bahçıvan, O, bir çiçek olmalıydı. Yüreğiyle sulamalı, kalbiyle budamalıydı O’nu. Nitekim Rabbi, O’nu bir çiçek gibi büyütmüştü.

 ‘’ Bunun üzerine Rabbi onu güzel bir kabulle kabul etti ve onu güzel bir çiçek gibi yetiştirdi…’’(Ali İmran; 37)

 

Bazen de bir şiir seni alır ve teselliler dünyasına götürür. Her mısrası kalbine ok gibi saplanır. Anlamlar uçuşur yüreğinde, teselli tomurcukları belirir. Bir çiçek gibi açar ruh dünyanda. Kokusu sarhoş eder insanı. Kendinden geçersin. Rahatlarsın, huzur bulursun. Yıllardır kapının kenarında sevgiliyi bekleyip de ona kavuşan birinin heyecan ve mutluluğunu yaşarsın. Bir daha kaybolmasın, gitmesin ve hiç bitmesin istersin.

 

Teselliye beş kala, yıkılmamış ayaktasın. Düşmemiş, yoldasın. Yürürken bir şiir dudaklarında mırıldanırsın! Rabbine niyaz edersin.

Hangi yana baksam kararsızım.

Yüreğim kanıyor sızım sızım

Bir inşirah Rabbim’den tek niyazım.

 Sabrun cemil gösteririm ansızın

Tebessüm dudağında bir melek

İniyor, gökten selam vererek,

Bir inşirah kalbime indirerek

Çekip gitti La Tahzen, diyerek (Seyfettin Budak)

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Toplumun Rehberlik Servisi Aydınlar Kötüden İyi Çıkar Mı? Tophaneli Hırsız Galen’e Göre Ahlakın Kaynağı Doğuştan Mıdır?  “Ben” Bilinci Üç Pizzacı Hayatın Gerilimlerini Aşmak Mümkün Müdür? Eski Günler İsteklerimiz Niçin Gerçekleşmiyor? Acının İçinde Sevgi Ve Merhamet Aranır Mı? Hayata Anlamlı Mı Anlamsız Mı Bakmalı? Allah (cc) Her Derde Kayıtsız Ve Sessiz Mi Kalır? Gizemli Göl Geleceğe İlişkin 100 Yıllık Öngörüler Jules Verne (1828-1905) Jules Verne 1863'te, “Yirminci Yüzyıl'da Paris” adlı bir roman yazdı, yaklaşan yüzyılı tahmin etmek için… Allah (cc) Niçin Yardım Etmiyor?!!!   İnsanın Sorularla Anlam Arayışı İnsanın Sorularla Anlam Arayışı İman Mı İntihar Mı?/Tolstoy "Ben neyim?", "Niçin yaşıyorum?", "Görevim ne?" Sorularının cevabı; Yanılmışım Tanrı Varmış / Antony Flew Alfa Kuşağının Zihin Dünyasını Okumak Sözün Özleri Z Kuşağının Zihin Dünyasındaki Kırılmalar  Z kuşağı, 2000 ve sonrasında doğmuş kişiler… “Kristal Nesil” olarak da adlandırılır. Erken Karar Verme Hastalığı Özel Bireylerin Dünyası (Bipolar, Hiperaktivite, Otizm ve Disleksi Tanıları) Onlar,  hep maskesiz…  Otizmli Yağmur Adam Raymond Aklın Tarihsel Gelişimi Ateizm, Teizm, Agnostisizm ve Deizm Nedir? Ateizm ve Agnostisizm Ateizm, tabiatüstü olana (ruhlar, tanrılar, ölümden sonra diriliş, vs.) inanmayı reddeden bir görüşler sistemi… Bilimsel bilginin artışıyla doğmuş ve gelişmi Hayatı Sebep ve Süreç Odaklı Yaşayıp Anlamlı Kılmak Yalnızlık Aforizmaları Aşk, "niçinsiz" bir eylemdir… İnsanın Aşk Halindeki Beyanı Dua ALTINCI HİS Deli ve Dahi Gemiyle Yürüyüş Gençler İçin Ne Yapmalı? Yalnızlık Niçin Ruh, Akıl ve Allah’a Mahsustur? Yalnızlık Niçin Ruh, Akıl ve Allah’a Mahsustur? Ölüme Teselli Aramak Medeniyetin Yolu Batı’dan Mı Geçer? Şehrin Öbür Tarafından Koşarak Gelen Adam Bilgi Bilinç ve Özgürlüğe Adanmış Kadın Hypatia Dert İnsanı Olmak Aşk İmanın Özgürlük Bedeli Midir? Depremde vefat eden babalar anısına… Babasızlık Nedir Bilirim Kaygı ve Belirsizlik Travmasından Kurtulmak Suskun Yıldızların Gizemli Bakışı Kurban Bayramınız mübarek olsun! Tevekkül Çölünün Sabırlı Muhaciri Hacer Bir yer var biliyorum ama anlatamıyorum… Din İle Varlık Sınırında Kapı Açmak Sanatla Varlık Sınırında Pencere Açmak Yalnız Yabancı Garip İnsan Tefekkürün Serencamı DENİZDE YÜRÜMEK Gönül Bahçesinde Yürümek GÖZYAŞIM DÜŞTÜĞÜ AN Gözyaşım:
ÇOK OKUNANLAR