Olimpiyat Oyunları Nedir?
Olimpiyat Oyunları kapsamında farklı ülkelerden ve farklı spor branşlarından katılımcılar, Olimpiyat Komitesi tarafından önceden belirlenen bir ülkenin büyük şehirlerinden birinde toplanıyor. Büyük bir rekabetin yanı sıra kaynaşma ve kardeşlik ortamını da barındıran olimpiyatlarda yapılan müsabakaların tümüne Olimpiyat Oyunları adı veriliyor.
Olimpiyat Oyunlarının Tarihçesi
Günümüzde modern Olimpiyat Oyunları olarak anılan olimpiyatların kökeni, Antik Yunan’da Tanrı Zeus adına düzenlenen şenliklere dayanıyor. M.Ö. 776 yılında Yunanistan’ın Olimpia bölgesinde Sparta Kralı Likorgos’un önerisiyle yapılan şenlik, tarihin ilk olimpiyat oyunları olarak anılıyor. Küçük bir alanda sayılı oyunla başlayan bu etkinlik, ileriki dönemlerde çok daha büyük alanlara taşınmış ve programa yeni spor dalları eklenmişti. Böylelikle ilk olimpiyat nerede yapıldı sorusunun cevabı milattan öncelere dayanıyor.
M.Ö. 146 yılında Yunanistan toprakları, Romalılarca işgal altına alınmış fakat oyunlar Atina’da yapılmaya devam etmişti. M.S. 392 yılında ise Bizans İmparatoru 2. Theodosius, bu oyunların düzenlendiği alanları yıkarak bu geleneği sonlandırmıştı. M.S. 522 ile 551 yıllarında meydana gelen depremler ve sel felaketi sebebi ile şenliklerin düzenlendiği alanlar büyük hasar aldığı için eski Olimpiyat Oyunlarına dair izlerin çoğu silinmiştir. İlk modern Olimpiyat ise bugün modern olimpiyatların kurucusu olarak anılan Baron Pierre de Coubertin öncülüğünde, 1896 yılında Atina’da organize edildi.
Olimpiyatlar Kaç Yılda Bir Yapılır?
Olimpiyat Oyunları, Eski Yunan’da sınırlı sayıda oyun ve alan sebebiyle yalnızca bir gün sürerken organizasyon geliştikçe şenlikler beş güne kadar çıkmıştı. Yine şenlik şeklinde yapılan ilk Olimpiyatlar, ölülerin ruhlarının sekiz yılda bir dirildiği inancı nedeniyle sekiz yılda bir düzenlenmiş. 1896 senesinde Baron Pierre de Coubertin öncülüğünde başlayan ve günümüze taşınan modern olimpiyatlar ise dört yılda bir düzenleniyor. 2020 yazında düzenlenmesi planlanan Tokyo 2020 Olimpiyatları, dünya genelindeki pandemi sebebiyle bir sene ertelendi ve 2021 yazında gerçekleşiyor. Bundan sonraki olimpiyatın, kuralın bozulmadan 2024’te Paris’te yapılması planlanlanıyor.
TRİATLON
Sporcuların sırasıyla yüzme, bisiklet ve koşu yarışlarını art arda gerçekleştirdikleri bir dayanıklılık sporudur.
VOLEYBOL
Sporcuların topu, ellerini kullanarak file üzerinden rakip sahaya atmaya çalıştıkları sordur.
ATLETİZM - PİST YARIŞLARI
Sporcuların koşma ve atlama gibi becerilerini sergiledikleri spordur. Atletizmin bir dalı olan pist yarışları; kısa, orta ve uzun mesafe koşuları, engelli koşular ve bayrak yarışlarını kapsar.
GÜREŞ
Sporcuların 9 metre çapındaki bir minderde birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştıkları spordur.
HENTBOL
Sporcuların topu, ellerini kullanarak yerde sektirdikleri ve birbirlerine pas attıkları spordur. Topu ellerinde en çok 3 saniye tutabilirler. 7'şer kişilik 2 takımla oynanır.
MASA TENİSİ
Sporcuların topu, raketleriyle vurarak masanın ortasındaki file üzerinden rakibin alanına attıkları spordur.
BADMİNTON (TÜYTOP)
Sporcuların tüytop da denilen topu, raketleriyle vurarak file üzerinden geçirip rakip sahaya attıkları spordur.
HALTER
Sporcuların 2 ucunda ağırlık plakları yüklü demir bir çubuk olan halteri havaya kaldırıp başlarının üzerinde tutmaya çalıstıkları spordur.
3×3 BASKETBOL
Sporcuların topu, ellerini kullanarak basketbol sahasındaki tek bir potaya atmaya çalıstıkları spordur. 3'er kişilik takımlarla oynanır.
DAĞ BİSİKLETİ
Sporcuların özel olarak tasarlanmış bisikletlerle 4 ila 6 kilometrelik dik iniş ve çıkışları olan, engebeli ve çoğunlukla dar bir parkuru tamamlamaya çalıştıkları spordur.
GOLF
Sporcuların topu, çeşitli sopalar kullanarak sahada önceden belirlenmiş deliklere ulaştırmaya çalıştıkları spordur. Çoğunluğu çimle kaplı sahada toprak alan ve su birikintileri de bulunabilir.
KAYKAY
Sporcuların kaykayla atlama, havada dönme ve kaykayı çevirme gibi becerilerini sergiledikleri spordur.
OKÇULUK
Sporcuların Yay ve oklarla 70 metre uzaklıktan 122 santimetre çapındaki hedef tahtasına yarışın türüne göre belli sayıda atış yaptıkları spordur.
ESKRİM
Sporcuların bir ellerinde tuttukları flöre, epe ya da kılıçla rakip sporcunun vücudunda belirlenen bölgelere dokunmaya ya da vurmaya çalıştıkları spordur. Sporcular 14 metre uzunluk ve 1,5 ila 2 metre genişlikteki bir pistte ileri ve geri hareket eder.
KÜREK
Sporcuların kürek çekerek 2000 metrelik düz bir rota boyunca teknelerini suda ilerlettikleri spordur.
YELKEN
Sporcuların yelkenlerle rüzgârı, dalgaları ve akıntıyı sürekli değerlendirerek suda ilerleyip rakiplerini geçmeye çalıştıkları spordur.
DALGA SÖRFÜ
Sporcuların 1,8 metre uzunluğundaki sörf tahtalarıyla hem dengede durup hem de dalgalarının üzerinde kaydıkları spordur.
BİNİCİLİK
Sporcuların at üstünde hızlı hareket etme ve engel atlama gibi binicilik becerilerini sergiledikleri spordur. Binicilik olimpiyatlarda hayvanların yer aldığı tek spordur. Binici kadar atın da başarısı önemlidir.
KAYNAKLAR
TÜBİTAK
BİLİM ÇOCUK (TEMMUZ 2021)
Bunları Biliyormusun? Beyzanur GÜVEN ile devam ediyor...