Fısıltı HABERLERİ
HV
29 MART Cuma 08:54
1 Advert

REGAİP KANDİLİ; Kandili Mesajları, Regaip Kandili ne zaman ?, Regaip Kandili anlamı ?, Regaip Kandili bugün mü ?

Peki, 2023 Regaip Kandili ne zaman? , Diyanet dini günler takviminde Üç aylar içerisinde yer alan Regaip Kandili anlam ve önemiyle merak ediliyor. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb'in ilk cuma gecesi Regaib kandilidir. Pek çok kişi, Regaip Kandili nedir, ne anlama gelir, bu gece neler yapılır sorusuna yanıt arıyor. Peki Regaip Kandili anlamı ve önemi nedir? (Regaib) Regaip Kandili gecesi ne oldu? İŞTE O DETAYLAR ve AYRINTILARI...

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 26-01-2023 14:17
REGAİP KANDİLİ; Kandili Mesajları, Regaip Kandili ne zaman ?,  Regaip Kandili anlamı ?,  Regaip Kandili bugün mü ?

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

Regaip kandili dini günler takvimine göre 26 Ocak 2023 gecesi idrak edilmektedir.

2023 KANDİLLER NE ZAMAN?

  • 26 Ocak Regaib Kandili
  • 17 Şubat Miraç Kandili
  • 6 Mart Berat Kandili
  •  

REGAİP KANDİLİ'NDE NE YAPILMALI?

Kur'an- Kerim okunmalı veya dinlenmeli, Peygamber Efendimize Salat-u Selamlar getirilmeli, kaza ve nafile namazları kılınmalı, tefekkürde bulunulmalı, geçmişin muhasebesi yapılmalıdır.

REGAİP KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlangıcını temsil eden Regaip Kandili'nde dua edip, tevbe etmek, istiğfarda bulunmak önemlidir. Regaib gecesinin gündüzünde mümkünse oruç tutmak tavsiye edilir.

Regaip Kandili anlam ve önemi, Üç ayların ilk kandilinde gündeme geldi. Hicri takvimin yedinci ayı olan Recep ayının dördüncü gününe denk gelen Regaip Kandili bu yıl 26 Ocak akşamı idrak edilecek. Regaip kelimesi 'bol sevap ve mükâfat, faziletli amel' anlamına gelirken Regaip Kandili anlam ve önemi araştırılıyor. İşte, Regaib Kandili gecesi ne oldu, anlamı ve önemi nedir? sorularının yanıtı...

REGAİP KANDİLİ NEDİR

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanılmaktadır.

REGAİB KANDİLİ GECESİ FAZİLETİ

İslam Ansiklopedisinde yer alan bilgilere göre; Regaib gecesi, Kur'an'da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde; gün belirtilmeden oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan (el-Bakara 2/217; el-Maide 5/2, 97; Ebu Davud, "Ṣavm", 55; İbn Mâce, "Ṣıyam", 43) receb ayında bulunmakla birlikte özellikle tasavvufî eserlerde yer alan, Hz. Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis alimlerince belirtilmiştir.

Dualı Regaip Kandili Sözleri

  • Borçlarımızdan, ceza ve günahlarımızdan kurtulmak için bu gece dua edelim. Allah affeden ve bağışlayandır, unutmayalım. Eller Semaya kalkıp yürekler bir atınca bu gece, gözler sevinç yaşlarıyla dolacak. Regaip Kandiliniz mübarek, dualarınız kabul olsun!

  • Bu günlerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretimize, sıcaklığı yuvamıza dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

  • Ya Rab! Bizi doğru bir yola ilet; senin çizmiş olduğun istikamette ilerlet, niyetlerimizi ihlaslı eyle, ve bize lütfettiğin güzelliklerde bereket ihsan eyle, bu mübarek kandil gününde dualarımızı kabul eyle; Amin.

  • Resulullah (S.A.V.) şöyle buyuruyor; 'Beş gece vardır ki, o gecelerde yapılan dua reddedilmez; Cuma gecesi, Recep ayının ilk gecesi, Şabanın yarısındaki gece (Berat gecesi), Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri.' Regaip Kandiliniz mübarek olsun.

  • Ya Rabbi! Sesimizi duyansın, hallerimizi bilensin. Açtık gönlümüzü sana, Sen Sen imdat eyle, Sen affeyle, Sen yollarımızı hayır eyle. Meleklerin duası daima üzerinde olsun. Yüreğiniz ferah, imanının bol olsun. Sevgili Peygamberimiz Şefaatçimiz olsun. Regaip Kandilimiz Mübarek olsun!

  • Güneşin güzel yüzü, yüreğine dokunsun, kabuslar senden uzakta, melekler baş ucunda dursun. Güneş öyle bir geceye doğsun ki, duaların kabul, Regaip Kandilin mübarek olsun.

  • Kim canı gönülden iman eder, kalbini her türlü günah, nifak ve bozgunculuktan temiz tutar, dili ile doğru ve tatlı konuşur, endişeye düşmeden haline razı olur, doğru ve güzel huylu olursa gerçekten mutluluğa erer. Regaip kandiliniz mübarek olsun.

  • Günler bize dostların güzelliğiyle, geceler onların duaları ile mübarek oluyor. Umudumuz dostların hediyesi, duamız Rabbinin sevgisi. Regaip Kandiliniz Mübarek Olsun.

  • Bir kandile daha ulaşmanın sevinci ve huzuru ile iman gecesinde sevap bereketinden tüm Müslüman kardeşlerimin yararlanmasını Allah'tan niyaz ederim. Kandiliniz mübarek olsun, hayırlı kandiller.

  • Dertlerimiz kum tanesi kadar küçük, sevinçlerimiz Nisan yağmuru kadar bol olsun. Bu mübarek geceniz sevapla dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

  • Bir kandil gülü savur sevdiklerine, size onlardan gülücükler getirsin öyle içten öyle samimi ol ki göz yaşlarını bile tebessüme çevirsin. Kandiliniz mübarek olsun.

  • Bakiler sevgiler adına nice dilekler vardır. Ölümü bile ayırır saymayan gönüller vardır. Mesafeler araya set çekmişse ne çıkar, dualarda birlesen gönüller vardır. Hayırlı kandiller.

  • Regaip kelimesi bolluk, bereket, fazilet anlamına gelir. Bu gece Allah'ın lütuflarının bol bol verildiği bir gecedir ve üç ayların ilk kandil gecesidir. Hayırlı olsun..

  • Ya Rabbi! Sesimizi duyansın, hallerimiz bilensin. Açtık gönlümüzü sana, Sen Sen imdat eyle, Sen affeyle, sen yollarımızı hayır eyle. Melekler daima duacınız olsun. Yüreğiniz ferah, imanının bol olsun. Sevgili Peygamberimiz Şefaatçimiz olsun. Regaib Kandilimiz Mübarek olsun!

  • Semanın kapılarının sonuna kadar açılıp rahmetin sağanak gibi yağdığı bu gecede dualarınızın kabul olması dileğiyle. Kandiliniz mübarek olsun!

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR