
Akşehir'de Nasreddin Hoca ve Darbe Mesel Hali
Kocaeli ve Sakarya'dan birlşerek. Erunim MTTB Derneği görevlisi olarak. Konya'ya. Başkan Yardımcısı Muhammet Karaosnanoğlu koordinasyonunda. Yönetimden MehmetvAli Turhal ve Medrese ehli. Tefsir hocası. Hafız.
Sadık Beşer hoca ile birlikte. Konya'ya 2026 senesi. Vefa ve kardeşlik buluşması çalışmaları için giderken.

Ne denilebilir bilemeyeceğim. Yolculuktan bir hadise yaşadık. Sakaryadan çıktıktan sonra.. Sadık Beşer hocamız bir konu üzerine Nasreddin Hoca ile ilgili bir darbı mesel anlattı. Hatırımda kaldığı kadarıyla, Silivriden birisi Nasreddin Hocanın Türbesine gider. Bir garip hava. Güvenilir eşraftan bir ermiş diye bilinen zat. Bir Ara nasıl olduysa. Nasreddin hocanın dirildiğini görürmüş mü, hayal mi eder bilinmez. Mahallesindeki camide namaz kılacak olanların. Namazlarını kılmadan türbeye gelmelerini ister.

Cemaat Nasreddin Hoca Sizi hemen türbesine gelmenizi söyledi. Ben haber veriyorum der ve hemen döner. Cemaatte belkide derler ancak. Ne oldu, neler oluyor bir bakalım. Bu ermiş güvenilir bir kişi yalan da söylemez diye düşünürler. Sonuçta kaybedecek bir şeyimiz yok diyerek peşinden giderler.
Hoca Nasreddin'in türbesine varırlar. Türbe aynı türbe.Bir fevkaladelik yok. Hayırdır. Neden böyle oldu falan derken. Mahallelerine camilerine dönerler. Daha bir şaşkındırlar.
Birde bakmışlar ki. Mahallelerindeki cami yıkılmış. Keramet ehli Hoca yine bir iyilik yaparak. Yine cemaatini korumuştur. Bir Darbı mesel daha mı acaba derken
Taksi ile seyreden üçlü. Nabikasyonun yol ikazları rağmen. Trafik levhaları daha güvenilir diye düşünür. Zamanla yarışan bu kişiler. Yolu kısaltatağız derken. Daha uzun bir yoldan gitmek zorunda kalırlar. Yolları Nasreddin Hocanın türbesine çıkar. Kendi aralarında. Espiri ile karışık.

Biz Nasreddin Hocadan bahsettik. Değerinden. Güldürerek ders verdiğinden. Keramet ehli olduğu söylenen değerli. Kadılık yapmış. İslam alimi ve derin vukuflu falan olduğundan. Bahsetmişler akıllarından geçirmişler. Daha neler neler. Hoca hakkında güzel düşünceler akıllarından geçirdiklerini. Hayal etmiş.,düşnmüş, bircdarbı mesel mi oluyor acaba mesel mi oluşuyor.
Acaba Nasreddin Hocanın bir kerameti olmasın. Masel de buradan çıkmasın gibi konuşmalar olmuş. Delil ise delil işte del. Biz hayırla yad ettik. Oda yolumuzu uzatma pahasına bizi türbesine davet etti. Dualarımızı bir de türbesinde ettik.

Akşehiri Nasreddin hocayı herkes bilir. Bizde Hocayı ve anısına yapılan Fıkralarında görselleşmiş hali. Adına yapılan güzel parkı ziyaret ettik.
Dünyanı merkezi burasıdır dediği yeri gördük. Akşehir üzerimizde güzel hatıralar bırakırken. Nasreddin hocayı tekrar hatırladık. Düşündüren darbı mesellerinin, fıkralarının üzerine. Darbı mese yeniden düşündük.
Yeniden bunca yüzyıl diri kalan hatıralarla yaşayabilmesi. Halen güncelliğini koruyabilmesinim bir tarafı olmalı. Yeniden araştırılmalı yeni dersler çıkarılmalıdır dedik, düşündük Nasreddin Hocamıza Allah'tan rahmet dileriz.

Mehmet Ali Turhal
23 Ekim 2025
Serdivan / SAKARYA