Fısıltı HABERLERİ
HV
25 NİSAN Perşembe 15:36

ANITKABİR

Şermin Ertekin ( YAZAR )
Şermin Ertekin ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 29-05-2023 10:56

ANITKABİR

Anıtkabir' in bulunduğu alana giriş için öncelikle yüksekliği 4 metre olan ve 26 adet basamağı bulunan bir merdiveni aşmanız gerekmektedir. Bu merdiven 14 ve 12 basamak şeklinde bir sahanlıkla iki kısma bölünmüştür. İlk girişte sizi karşılayan basamakların 26 tane olması sembolik olarak 26 Ağustos'taki Büyük Taarruza ithafen yapılmıştır.

26 adet merdiveni aştıktan sonraki 5 basamak ise, Türk ordusu tarafından Yunan ordusunun bozguna uğratıldığı tarih olan 26 Ağustos'tan sonraki ‘5 günü' simgeler. Bu iki ayrıntıdan sonra, merdivenlerin yüksekliği olan 4 metre ile basamakların sayısı olan 26'yı çarptığımızda 104 sayısı karşımıza çıkar. Elde ettiğimiz 104 sayısı ise Maya takviminde sıkça yer alan bir sayı olup karşılığı tam olarak 1 asır demektir.

Tören meydanından sütunlu mozoleye toplam 42 adet basamaklı merdivene tırmanarak ulaşılmaktadır. 42 basamak bize Atatürk'ün cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir.

Ziyaretçileri Atatürk'ün huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 metre uzunluğundaki yolun iki yanında, oturmuş halde 24 aslan heykeli bulunmaktadır. Bu sayı 24 Oğuz Boyu'nu temsil eder. Çift çift sıralanmış aslanlar, Türk milletinin birlik ve beraberliğini simgeler.

Biz öyle güzel bir lidere sahibiz ki, kendisi kalbimizde yaşamaya devam ederken devrimleri, ilkeleri bizimle beraber yaşamaya devam ediyor. 
Bizden de çocuklarımıza miras bırakacağız,  sevgimizi, özlemimizi, fikirlerini ve düşüncelerini  yolundan gideceğiz, yolundan gidecekler...

Şermin Ertekin

YORUMLAR