Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 23:23

DOĞARKEN AĞLAYANLAR

Giriş Tarihi : 25-09-2023 16:02

DOĞARKEN AĞLAYANLAR

Doğarken neden ağlar insanlar? Hayvanlar doğarken neden sessizce doğarlar, ağlamazlar? Düşünen insanlar için elbet bu durumda büyük bir öğüt vardır. Bebekler doğunca hemen ağlamaya başlar, bütün ilgiyi üzerlerine toplarlar. Ağlamak üzüntünün bir eylemidir, merhametin kapısıdır ağlamak.

İnsan doğarken ağlar çünkü anne rahminden çıktığında suni oksijenden gerçek oksijene geçiş acılı bir süreçtir buna ışık, sıcaklık, hava değişimi gibi sebeplerden neden olabilir. Bu durum bilimsel olarak böyle açıklanmış. Bebeğin en önemli iletişim ve derdini anlatma aracı ağlamaktır. Doğduğu andan itibaren kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenene kadar anne-babasına rahatsızlıklarını ve ihtiyaçlarını belli etmek için ağlayacaktır. Bebeğin her ağlayışı aynı değildir, anne-babalar zamanla bebeğin ağlama tarzından neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini anlamaya başlar.

Bebekler doğarken neden gülerek doğmalar gülmekte bir insanı eylemdir? Gülen Adam filmini hatırlarsınız! Kemal Sunal'ın başrolünde oynadığı, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı 1989 yapımı komedi filminde üzüldüğünde ağlayan bir karakteri merhum Kemal Sunal canlandırmıştı.

- Peygamber efendimiz (s.a.v) buyurmuştur:

"Çocuklarınız ağladığında onları dövmeyin; çünkü ilk dört aydaki ağlamaları 'lâ ilâhe illallah' zikridir, ikinci dört aydaki ağlamaları Peygamber'e (s.a.v) 'salâvattır', üçüncü dört aydaki ağlamaları ise anne ve baba hakkında duadır."Hz. Âdem cennetten çıkarılıp yeryüzüne indirilince, işlediği günaha o kadar çok ağlamıştı ki bütün melekler ona acımışlardı. Sonunda bu kadar çok ağlaması affedilmesini sağlamıştı. Bebeler bizim inancımıza göre günahsız doğar ve masumiyetin simgesidir. Bana göre bebeklerin ağlaması ileride işleyeceği günahlara pişmanlık içine hayat ile yüzleşmesidir. Anne karnında bir su dolu kesede mutlu bir şekilde gelişimini tamamlarken bir anda dünya ile tanışması ileride kim olacağı ve biyolojik fonksiyonlarının dünya gerçekleriyle tanışması gözyaşları ve bağıra bağıra ağlamasına neden oluyor diye düşünüyorum.

Diğer canlıların doğumu esnasında bebeklerde bir ağlama yada dünyaya geldikleri için hiçbir tepkileri yoktur. Ağlamak Eşrefi mahlukolan Âdem soyuna has bir davranış biçimidir. Hayat zorve yıpratıcı olduğundan bu ağlamak fiili hayatın bütün safhalarında devam eder. Bazen insan nadirde olsa mutluluktan ağlar.Esfele Safilin olmuş insanlarda vicdan ve merhamet kalmadığı için ağlamazlar ve ağlatan üzen tarafta olurlar. Ağlayan insan merhametlidir, vicdanlıdır. Ağlamak insanın içsel muhakemesinin bir rahatlama bir bedel ödeme metodudur. “Yüce Allah Merhametsizleri bize musallat etmesin.”

İnsan unutmamalıdır ki “inciten incittiği yerden incinir.” Herkim ki bile isteye birini üzmüşse oda üzülecektir. Ağlatan taraf değil güldüren, gülümseten tarafta olun. “BİR NARSİSTİN CİNAYET GÜNLÜĞÜ” polisiye romanıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkür ederim. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın.

YORUMLAR