Fısıltı HABERLERİ
HV
28 MART Perşembe 21:56
1 Advert

HİPERAKTİVİTE OKUL BAŞARISINI ETKİLERMİ

Kürşat Şahin YILDIRIMER Doç.Dr.
Kürşat Şahin YILDIRIMER Doç.Dr.
Giriş Tarihi : 24-09-2022 10:41

HİPERAKTİVİTE OKUL BAŞARISINI ETKİLERMİ

Okullar açıldı, tatlı bir okul heyecanı başladı, hazırlıklar yapıldı, bir yandan coşku, koşturmaca,  öte yandan yeni ritme uyum çabaları başladı aileler ve çocuklarda.
 
Aslında çocuğun okula bakışını biz aileler oluşturuyoruz. Çocuğun doğumundan itibaren ona karşı yaklaşımlarımız, bizim olaylara bakış açımız, sorunlarımızı algılayışımız, çözme biçimlerimiz, söylemlerimiz…
 
Hatta doğmadan beklentilerimiz !!!
 
Okula başlarken tüm akrabalar dışarıda bekliyor bazen..bu da ailenin kaygısı demek. Çocukta da ailem dışında hiçbir yerde güvende değilim algısı oluşuyor.
Ayrılma kaygısı nedeniyle ağlayan, okula alışamayan çocuklar , böyle çocuklar..
 
Bunun dışında çocuğun okula alışamaması veya uyumda sorun yaşamasının bazı psikiyatrik rahatsızlıklarla da ilgisi var.DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU bunlardan bir tanesi…
 
Hiperaktif çocuklar genellikle zeka düzeyleri normal ve üzeri olan, çok hareketli, dikkat süresi kısa, kolay sıkılan, sırasını bekleyemeyen çocuklar..Bu bozukluğun tipleri olduğu için her zaman çok hareketli olmayabiliyor çocuk. Sırada oturamama, sınıfta dolaşma, arkadaşıyla konuşma, söz kesme, sırasını bekleyememe, ısrarcılık, dürtülerini kontrolde güçlük, düşünmeden hareket etme, dersi takipte güçlük, dalmalar, sık görülen belirtiler..
 
Tabii, her hareketli ve uyum sağlayamayan çocuğun hiperaktif olmadığını özellikle vurgulamak gerekli.Çocuğun anksiyetesi yani kaygısı yüksekse, disiplin sorunları var ise veya üstün zekalı bir çocuk ise, kolay algılıyorsa da sınıf içinde benzer davranışlar gösterebilmekte.
 
Çocuk zeki olduğu halde dikkatini sürdürüp dersi takip edemediği, yoğunlaşamadığı için de öğrenme gerektiği ölçüde gerçekleşemiyor ve çocuğun kapasitesi olmasına rağmen bu kapasiteyi kullanamıyor ve OKUL BAŞARISI DÜŞÜK oluyor…Öğretmenden ilk hafta şikayetler başlayabiliyor, dersi dinlemiyor, yerinde oturmuyor veya dalıp gitmeleri var şeklinde…
 
Yaramazlık ve tembellik olarak düşünülürse, çocuğa uyarı fazlaca yapılıyor, çocuk kendisini çaresiz hissediyor. Ya sorun büyüyor veya başka sorunlar da eklenebiliyor. Kaygı, depresyon, alt ıslatma, kekemelik, tırnak yeme, agresif davranışlar veya içe kapanma gibi..
 
İyi gözlemci öğretmen aile ile işbirliği yaparak yardım öneriyor. Ailelerin de bu konudaki bilinci, sorunun büyümeden çözümünü getiriyor. O nedenle çocuk ne derece, ne sorun yaşıyorsa yaşasın mutlaka bir sebebi var ve ona kulak vermek gerekli!!!
 
Neler Yapılmalı?
 
1• Çocuk çok hareketli,dağınık, dikkatini derse veremiyor, sürdüremiyor, ödev yapmak istemiyorsa, bu bir sinyaldir, çocuk bir konuda zorlanıyor, sorun yaşıyor demektir.
 
2• Öğüt vermek, cezalandırmak sorunu çözmez.
 
3• Uzman yardımı alınmalıdır.
 
4• Sınıf öğretmeni ve  rehber öğretmen, aile , çocuk ve  tedavi ekibi tedavinin 4 ayağını oluşturur. Bir ayak eksik olursa istenilen sonuç alınamaz.
 
5• Okulda yapılacak çalışmalar, çocuğun varolan yeteneklerinin ön plana çıkarılması, liderlik özelliklerini olumlu kullanmasına yardımcı olmak, dürtü kontrolünü öğretmek için davranış çalışmalarını içermektedir.
 
6• Tedavi ekibi çocuk ergen psikiyatristi ve psikoloğundan oluşmaktadır. Teşhis sonrası, dikkat egzersizleri , davranış çalışmaları, refleksoloji çocuğun bireysel psikoterapisi, ailenin ve okulun yönlendirilmesi çalışmaları yapılmalıdır.
 

Sevgiyle Kalın
Doç.Dr. Kürşat Şahin YILDIRIMER

YORUMLAR