Fısıltı HABERLERİ
HV
19 MAYIS Pazar 17:35

TRAFİK ŞİDDETİ VE SEBEPLERİ 

Mustafa Murat KARAHAN (Siyaset ve Gündem Yazarı)
Mustafa Murat KARAHAN (Siyaset ve Gündem Yazarı)
Giriş Tarihi : 27-01-2024 19:59

TRAFİK ŞİDDETİ VE SEBEPLERİ 


Trafiğin sorun olduğu büyük şehirlerde, toplu ulaşım araçları ve yollarda birçok şiddet türü ortaya çıkabilir.
 Israrlı ve uzun korna çalmaktan hakarete, araçlara zarar vermekten silahlı saldırıya kadar, birçok şiddet türünün yaşandığı trafiğe bağlı olayların nedenlerini ve bu durum karşısında nasıl hareket edilmesi gerektiğini anlamamız ve Trafikte şiddete başvuranların ruh haline
dikkat etmek gerekir.
"Trafikle ilgili genellikle anlatılan bir metafor vardır; trafikte çöp kamyonu giderken çöpünü toplayıp gider ve daha sonra o çöpü döker. Bazı insanlar da çöpünü döke döke gider. İşte trafikte şiddet uygulayanlar, kafalarındaki, ruh dünyalarındaki çöpleri döke döke gidiyorlar. Bu insanlara cevap verdiğiniz zaman çöpünü sizin üzerinize dökecektir. Trafikte öfkelenen insanların ruh sağlığı da büyük ölçüde yerinde değildir. Bu yüzden böyle insanlara hiç cevap vermemek en akıllıca bir yöntemdir
İnsanoğlunun 'ilkel dönem' olarak nitelendirilen çağlarda avcılıkla beslendiğini hatırlamamız gerekir,
 "Bir hayvan avlarken yaşadığı stresi şimdi her gün yaşıyor ve trafikte gösteriyor. İnsan vücudunun tolere edemeyeceği kadar çok stres ve gerginlik yaşıyoruz. Onun için 1960'lı yıllardan itibaren stres psikolojide tanımlanmaya başladı ve artık çocuklar bile 'stres atmaya gidiyorum' diye söyleyebiliyor. Bunun sebebi de hızlı yaşantı ve zaman baskısı. Modernizm, bu çağda bize acelecilik ve sabırsızlığı öğretiyor. 'Hemen olsun ve şimdi olsun' diye dayatıyor." 
Beklemeyi, erteleme becerisini, dayanıklılık eğitimini ihmal eden kişilerde öfkenin daha sık görüldüğünü, "Bunlar da hızlı yaşantının getirdiği stres yükü oluyor. İnsanlardaki beklenti seviyesi de yükseliyor. İnsanlar daha iyi, daha zengin, daha mutlu yaşamak istiyorlar. Hayatla ilgili beklentileri de arttı. Beklentisi arttığı için yolda giderken kendi arabası ile başkasının arabasını da kıyaslıyor. Bunu kıyaslayınca daha fazlasını isteyen bir modernizm anlayışı oluşuyor. Bu da insandaki doyumsuzluk, tatminsizlik ve stres seviyesini yükseltiyor." Kaygı seviyesinin yüksek olması öfkenin en büyük sebeplerinden birisi". Kaygısını kontrol edebilen kişi öfkesini de kontrol edebiliyor.".
Trafikte de bir insan sinirlendiği zaman artık öfke ateşi var demektir. Öfke ateşi varken birisi problemi çözmeye çalışırsa problem daha da büyür. Öfke ile mücadelenin en iyi yöntemi ertelemektir. Hemen dikkat, ilgi odağını değiştirecek. Karşı taraftan da öfke ile gelen birisi varsa o insanın ruh sağlığının yerinde olmadığını düşünmek gerekiyor. Böyle kişilerle 'Ben haklıyım, sen haksızsın' gibi ego savaşına girilmemelidir. Böyle durumda olgunluk, olayı önemsememektir. Öfkelenen kişiye öfke ile karşılık verdiğiniz zaman onun öfkesini "SATIN ALMIŞ OLURSUNUZ ".O öfke size yapışıyor ve siz de öfkeleniyorsunuz. İki öfkeli kişinin zaten zihinsel kontrolleri bozulmuş, düşünen beyinlerini çalıştırmadan sadece duygusal yönleriyle hareket ediyorlar demektir. İki taraf da duygusal yönleriyle hareket ediyorsa orman kanunları geçerli oluyordur. 
"ONUN İÇİN TRAFİKTE ORMAN KANUNLARINA ESİR OLMAMAK ,TRAFİK OLGUNLUĞUNU GEREKTİRİYOR" 
"ARAÇ KULLANIRKEN KENDİ KURALLARIMIZA GÖRE DEĞİL,TRAFİK KURALLARINA UYALIM"
SAYGILARIMLA

YORUMLAR