Fısıltı HABERLERİ
HV
02 HAZİRAN Pazar 04:01

Zeki BAŞTÜRK  (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Zeki BAŞTÜRK (Emekli Milli Eğitim Müdürü)
Giriş Tarihi : 18-05-2024 16:21

SON GÜN İZLENİMLERİ 

Bugün Kıbrıs'ta son günümüz.  Saat 10.00 da otelimizden ayrıldık. Gezimize başladık.İlk durağımız BARNABAS MANASTIRI oldu. Bir Ortodoks kilisesi burası. Duvarlar, ikonlarla dolu. Meryem ve İsa'nın resimleri Hristiyanlığın öyküsü anlatılmış. Meryem'in hamileliği, İsa'nın peygamberliği ve çarmıha gerilişi hep resimlerle anlatılmış. Barnabas, İsa'ya bağlı havarilerden biri. 

Buradan ayrıldıktan sonra
Salamis Antik Kenti Tiyatrosu ile  Roma Hamamı'ni gezdik. Geniş bir alana yayılmış bir antik kent burası. Rehberin anlattığına göre bir rastlantı sonucu bulunmuş. Ancak yüzde üçü gün ışığına çıkarılmış. 

Salamis  amfi tiyatrosu, yaklaşık onbeş bin kişilik kapasiteli. Bizim Guney'deki tiyatroları anımsattı bana. Tiyatro dışında çeşitli etkinliklere ve toplantılara ev sahipliği yapmış. 

Roma hamamı ise çok geniş bir alana yayılmış. Hamam suyu, külhan adı verilen yerde yakılan ateşle ısıtılırmiş. Yıkanilan  yer, borularla  iletilen buharla sıcaklık yaratılıyor. Ortadaki göbek taşı denilen odanın sağında ve solunda soğuk su havuzları yer alıyor.Hamama gidenler , önce soğuk su havuzlarına girer, sonra sıcak bölüme geçerlermiş. Çıkıştan önce bir kez daha soğuk su ile yıkanırlarmış.Bir şoklama gibi. 

Bu ilginç sağlık merkezinden sonra Gazi Magusa'ya geçtik. Adından anlaşılacağı gibi Barış harekatı sırasında çok sayıda şehit vermiş. Şehit ve gazilerimizi saygıyla andiktan sonra Maraş bölgesine geçtik.

Maraş, Barış harekatı öncesi tam bir turizm merkezi imiş. Hollywood artistlerinin ve dünyaca ünlülerin geldiği bir sahil kenti. 

Harekat sonunda ikiye ayrılmış. Bir bölümünde yaşam, tüm canlılığı ile sürüyor. İnsanlar, tüm kentlerde olduğu gibi günlük yaşamın hareketliliğini yansıtıyor. Kapalı Maraş, denilen bölümünde yaşam durmuş. Terk edilmiş bir kent.Sokaklar bomboş . Salt, ziyaret için gelen turistler görülüyor . Binaların duvarlarında kurşun izleri görülüyor. O güzelim binalar, ıssız ve insansız. 

Burada savaşın yarattığı yıkıntı ve sıkıntılara tanık oluyoruz. İçimiz sızlıyor. Kıbrıs'ın en güzel yerlerinden biri , boş sokakları, yıkılmaya yüz tutmuş binaları ile insanı hüzünlendiren bir kent olmuş. Savaşların yarattığı olumsuzluklari yerinde yaşıyoruz. İnsan olarak içimizi acıtıyor.

Buradan , Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Kaleiçi'ne geçiyoruz. Burada önce kiliseden camiye dönüştürulen yeri geziyoruz. Ardından özgürlük şairi olarak anılan Namık Kemal'in sürgün yaşadığı yeri görüyoruz. Daracık bir penceresi olan bu yer, hapishanelerdeki hücre odalarını anımsatıyor. İçerisi alacakaranlık. Oda karanlık ama Namık Kemal'in beyni aydınlık. Hapisler, sürgünler, işkenceler, ölümler, düşünmeye ve aydınlanmaya engel olamıyor. 

Bir alana adı verilmiş Namık Kemal'in.Bir de büstü dikilmiş. Ancak gene de yeterince değer verilmediğini düşünüyorum. En azından adına bir müze de yapılmalıydı. İnsanlık tarihinin her döneminde aydinlanmadan yana olan, toplumu ileriye taşımayı amaçlayan aydınlar hep bedel ödemişler. Bir kez daha tanık oluyoruz.

Kaleiçi'nde görülecek yerleri gördükten sonra birlikte yenilen akşamı yemeğinin ardından rehberimiz ve otobüsümüz bizi Ercan Havalimanı'na bırakıyor. Burada birbirimizle esenleşerek uçaklarımızin kalkacağı kapılara yöneliyoruz.  Her güzelliğin bir sonu olduğu gibi bu güzel gezi de belleklerimizde tatlı anilarak birakarak sona eriyor.

Dostlukların kalıcı ve sürekli olması umudu ve dileğimle teşekkürler herkese.

Zeki BAŞTÜRK

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI CHP YILDIRIM KADIN KOLLARI BAŞKAN ADAYINDAN ÇAĞRI:  SEVGİDE BULUŞALIM  UNUTULMAZ BİR GEZİ  SOĞUKTAN SICAĞA  BİR YOLCULUK ÖYKÜSÜ 1 KELEBEĞİN DANSI  ÜÇ FİDAN , ÜÇ KORKUSUZ YÜREK  EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN DEĞERLİDİR. TÜRKİYE YÜZYILI MAAARİF MODELİ  ( MASALI)  ATATÜRK VE ÇOCUK  GENÇLİĞE BAKIŞ  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER)  KUVA- Yİ MİLLİYE  ( ULUSAL GÜÇLER) SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ  AYDINLIĞA YÜRÜYENLER FUTBOL VE SİYASET  EMEKÇİ KADINLARIN GÜNÜ KUTLU OLSUN! ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI KABUL EDİLDİ Bugünün değerini ve önemini kavrayalim. Bugünü iyi anlayalım. SANAT , SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI. KENDİNİ BİLMEZLERDEN DEĞİLİM BİLGENİN SABRI ÖLÜMLERDEN ÖLÜM BEĞEN! İNSANLİK KRİZİ  BAŞKASININ ACISINI DUYAN KİŞİ, İNSANDIR.  ÇEVİR KAZI YANMASIN! BARIŞIN ÇİÇEKLERİ İŞPORTACININ YILANI ŞİİR ,SESSİZLİĞİ  ŞARKILAR, COŞKUYU SEVER. SESSİZ. ÇIĞLIK  GENÇLER ÖLMESİN  ANALAR AĞLAMASIN  GORKEMLİ VE ANLAMLI BİR GECE İSTANBUL'UN SİMGESİ:  KİZ KULESİ YENİ YILA GİRERKEN UMMAK, DİLEMEK, YAŞAMAK  IŞIKLARDAN KAÇMA . KARANLIKTIR YALNIZLIK. EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜN BELGESİ KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER YER GÜZELDİR. BAŞKASININ DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAK ESKİLERİ KIRPIP YILDIZ YAPMAK ÇÜRÜMÜŞLÜK!  Çalınan sorular, talimatla iptal edilen sınavlar,  TALİH Mİ? MÜCADELE Mİ?  "Bİ BAHT OLANIN BAĞINA BİR KATRE DÜŞMEZ BÂRÂN YERİNE DÜRR Ü GÜHER YAĞSA SEMADAN" BİLİMDEN UZAKLAŞMANIN SONUCU ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN  "Âyinesi  iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde"                             Ziya Paşa ATATÜRK VE ÖĞRETMEN  BİR DEĞERBİLİRLİK ÖRNEĞİ  BAĞIŞLA BİZİ ATAM ATA'MIZI ANLAMAK GÜNÜ  Ulusumuzun büyük önderi Atatürk’ü ölümünün 85. yılında sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz. NE GÜZEL ŞEY KAVUŞMAK!