Fısıltı HABERLERİ
HV
18 NİSAN Perşembe 04:30

ALGI

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 29-05-2023 11:18

ALGI
 
      Dünyanın en güçlü ve etkili silahı algıyı yönetmektir. İlk olarak ABD'de ortaya çıkan bir uygulama ve yöntem olan algı yönetimi, hedef kitlenin bir kişi veya kuruma yönelik duygu, düşünce ve davranış biçimlerinin istenilen yönde değiştirilmesini amaçlayan sistemli bir iletişim faaliyeti demektir. Algı yönetimi günümüzde pek çok toplum üzerinde kullanılabilen bir yöntemdir. Bilim insanları algı yönetimini aynı zamanda sağlık alanında da kullanmaktadır. İnsanların psikolojik rahatsızlıklarını dahi düzeltebilen algı yönetimi hakkında detaylı bir araştırmalar mevcuttur.
   Algı yönetimi, insanların dünyayı nasıl algıladıklarını ve bu algıların nasıl etkilediğini anlamak ve bu algıları kontrol etme becerilerini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Algı yönetimi, insanların kendilerine ve çevrelerine karşı tutumlarını ve davranışlarını yönetme becerilerini artırmak için kullanılan bir yöntemdir.
    Zihin kontrolünün fiziki ve bilimsel bir boyut kazanmasıyla, bugün tehlikeli bir aşamaya girmiş bulunmaktayız. Çünkü teknokratik diktatörlüklerin kullanımına hazır ve bütün dünyayı etkileyecek araçların farkına varmazsak, bu tehlikeli aşama daimi bir durum olma riskini taşıyor.
   Algı Yönetimi metotlarını sürekli geliştirmekte ve neredeyse her sene kullandıkları tekniklere eklemeler yapmaktadırlar. Özellikle bizim gibi bu konularda uzmanı çok az olan ve olan uzmanlarını da kullanmayan ülkeler çok daha büyük tehdit altındadır. Şimdi Algı Yönetimi Metotlarının kullanıldığı bazı alanlar söyle;
     1.Eğitim 2. Reklam ve Siyasi Propaganda 3. Gelecek Programlama 4. Spor, Siyaset ve Din 5. Yiyecek, Su ve Hava 6. Uyuşturucular 7. Elektromanyetik spektrum.  8. Televizyon ve Bilgisayar 9. Nanobotlar’dır.
  Televizyonlarda, sosyal medyalarda, gazetelerde, reklam panolarında direkt yada dolaylı olarak insan beynine etki edecek fikir, düşünce belli zaman aralığında yada doğrudan verildiğinde insan fikri ve düşüncesine etki edile bilmektedir. İnsanların düşünce değişeceğinden kişi ve toplulukları yönlendirmede et etkili algı yönetimidir. En katı fikirlileri bile algı operasyonları ile istenilen doğrultuda değiştirile bilir.
    Ünlü İngiliz istihbaratçısı Thomas Edward Lawrence, I. Dünya Savaşı yıllarında Arapları Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklandırmıştı. Arap liderleriyle görüşüp, onları Osmanlı Devleti'ne karşı isyana teşvik etti. Mekke şerifi Hüseyin bin Ali’nin oğlu Emir Faysal komutasındaki düzensiz birliklerle birlikte Osmanlı ordusuna karşı gerilla mücadelesi verdi. Arapları, Medine‘deki Osmanlı muhafız birliklerini şehirden çıkarmamaları konusunda ikna etti. Abdülaziz bin Sü’ud’a, İngiltere’den büyük miktarda para, silah, cephane, teçhizat ve levazım malzemesi sağladı. Algıyı yöneterek Arapları ayaklandırdı ve Osmanlıdan ayırdı. Fitne çıkardı. Fitne bozguncu, şirk, bela, anarşi gibi farklı anlamalarda da sıkça kullanılır. Müslümanlar arasında bazı bölünmelere yol açan ve insanları sıkıntılara sokan, insanları isyan etmeleri için kışkırtan ve günaha yönlendiren, kişiler de fitneci olarak adlandırılır.
   Algı ile fitne birbirine paralel birçok ortak noktaları olan bazı konularda aynı olan psikolojik harp tekniklerindendir. Teknoloji ilerledikçe fitne ve algı operasyonları insanlar üzerinde etkili en büyük etken oldu.
    Televizyonlarda duyduğumuz, sosyal medyada gördüğümüz, gazetelerde okuduğumuz her haber, her konu bizleri etkilemek, inandırmak ve yönlendirmek için olduğunu bilmek lazım.              
     Her duyduğumuzun, her gördüğümüzün gerçekliğini farklı kaynaklardan araştırmak lazım. Algı yönetimine karşı koyma, fitneye karşı koyma yöntemlerini bilmek öğrenmek lazım.  Allah’a ısmarladık, hoşça kalın.
Aydın Benli
Siyaset Bilimci Yazar

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SU VE GIDA SAVAŞLARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI! KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE ÖLÜMSÜZLÜK İSRAFIN ENLERİ! KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE? BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ HAYMANA KARASI TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER