Fısıltı HABERLERİ
HV
03 MAYIS Cuma 18:30

ERZURUMLU NAFİZ KOTAN KİMDİR?

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 20-04-2024 15:17

ERZURUMLU NAFİZ KOTAN KİMDİR?

Nafiz Kotan 1885 yılında Erzurum’da doğan Nafiz Bey küçüklüğünden itibaren bir yandan okumuş bir yandan ticaret yapmaya başlamıştır. Küçük yaşta babasının vefatı üzerine amcasının yanında hem eğitimine hem ticaretine devam etmiştir. Daha sonra amcasının da vefatı üzerine İstanbul’a yerleşmiştir. Eğitimini bitirdikten sonra gençlik yıllarında İstanbul’da ticaretini geliştirmiş özellikle halı ticareti ile uğraşmıştır.

Türk havacılık tarihinin önemli isimlerindendir. İlkokuldan itibaren babası ile beraber ticaret hayatına atılmış ve İstanbul'da halı ticareti ile bu girişimlerini devam ettirmiştir.Havacılığa katkıları I. Dünya Savaşı'nda başlamıştır. O dönem aldığı iki adet Breguet XIV B model uçağı orduya bağışlamış ve bu uçaklarda Akşehir Cephe Komutanlığı'na gönderilerek "Erzurumlu Nafiz" ve "174. Alay" olarak isimlendirilerek göreve başlamışlardır. Bunu takiben Nafiz Kotan kendi parasıyla yine dört uçak daha almıştır. Fiat R-2 model bu uçaklar aslında birer keşif uçağıydı ancak dönemin şartlarında Türk ordusunda aktif muhaberelerde hatta bombardımanlarda dahi kullanılmıştır. Bu uçaklara da "Nafiz-1", "Nafiz-2", "Nafiz-3", "Nafiz-4" isimleri verilmiştir.

Nafiz Kotan daha sonra mevcut parasını bulunan Osmanlı Bankası aracılığı ile Atatürk'ün emrine tahsis etmiştir. Takiben ticaretten inşaat sektörüne giren Kotan'ın işleri burada yolunda gitmemiş ve maddi durumunun kötüleşmesi ile Erzurum'a dönmüştür. Erzurum'da Ticaret Odası Başkanlığı da yapan Kotan şeker hastalığına bağlı gelişen koma neticesinde 1946 yılında Erzurum’da vefat etmiş ismini tarihe altın ile yazdıran isimsiz kahramanlarımızdandır.

Ankara’da müteahhitlik de yapan Nafiz Kotan, Ankara’nın modern bir başkent olması için çabalamıştır. Ankara’da birçok eser bırakan Nafiz Kotan’ın en önemli eseri ise mimarlığını arkadaşı Arif Hikmet Koyunoğlu’nun yaptığı ve kendi adının aldığı, Ulus semtinde bulunan Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’dır. Apartmanın en büyük özelliği Ankara’nın ilk asansörlü ve kaloriferli binası olmasıdır.Ankara’nın ilk kaloriferli ve asansörlü binası Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı.Nafiz Kotan kurtuluş savaşının önemli simalarından olan, İtalya’dan getirdiği uçakları ve tüm mal varlığını Ordu ve savaş giderlerine kullanması için Mustafa Kemal’e veren kişidir.

Yaşamı boyunca 1914’ yılında 2 adet, 1917 yılında 4 adet olmak üzere toplamda 6 adet uçak bağışlamış bunu yanı sıra ordumuzu farklı yardımlarda da bulunmuştur. Diğer yandan Kurtuluş Savaşı’da bitip Cumhuriyet ilan olununca Ankara’nın gelişmesi için uğraşmış ve çeşitli apartmanlar yapmıştır. Kendisi gibi ismi unutulmaya yüz tutan nice değerli insanlar bu ülkenin kurulmasında büyük rol oynamışlar ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşaması için uğraş vermişlerdir.

Ahıska'da Rus idaresi dönemi başlamasıyla Ahıskalılar, 1853- 1856 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Osmanlı ordusuna yardım ettiler ve savaş sonunda Rusya'nın baskısından ve zulmünden kaçmak için Erzurum'a sığındılar. Kotan ailesi bu zulümden kaçarak Erzurum’a yerleştiler. Ermeni soykırımına maruz kalan aile birçok ferdini bu zulümde şehit vermişlerdir. Nafiz KotanAhıska Türklerindendir.

Erzurumlu Nafiz Kotan ve ailesine bu kahramanlıklarından dolaya şükranlarımı sunuyorum. Allah’a ısmarladık Hoşça kalın.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI MANSUR YAVAŞ’I BAŞARIYA GÖTÜREN SIR FENOMEN ÖĞRETMENLER VE MEMURLAR YAZAR EDA BERFİNNAZ DİKER ANKARA’DA SU VE GIDA SAVAŞLARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI! KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE ÖLÜMSÜZLÜK İSRAFIN ENLERİ! KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR ALGI BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE? BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ HAYMANA KARASI TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER