Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 12:25

FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI!

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 28-09-2023 12:03

FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI!

 

  1. olmak, zirvede hep kendinden söz ettirmek, taktir toplamak için sosyal medyaların en çok konuşulanları yani fenomen öğretmenler sezonu açıldı. Sosyal medya mecralarının bütün bölümlerinde boy boy fenomen öğretmenlerin paylaşımı dolaşıyor.

Öğrencilerini kendisi susarak susturan, ödevini yapmayı unutan öğrenciye “Kendini de evde unutsaydın” diyen, okul nöbetlerinde dans figürleri sergileyen, derste şarkı söyleyerek sınıfı susturan, mizah olsun diye öğrencileri kılıktan kılığa sokan fenomenlerin sezonu açıldı hayırlı mübarek olsun.

Bazı öğretmenler fenomenlik uğruna video ve fotoğraf paylaşmak için velilerden imzalı kâğıt alarak fotoğraf paylaşımına izin aldıklarını duydum. Veliler içeriğinin ne olduğunu dahi bilmeden eğitim amaçlı olduğunu düşündükleri bu belgeleri imzaladıklarını beyan ettiler. Takipçi kasmak, reklam almak ve para kazanmak uğruna okul müdürlerinden, öğretmenlere kadar fenomenler çocukların fotoğraflarını sosyal medyalarda gönül rahatlığıyla paylaşıyorlar çünkü Milli Eğitim Bakanlığı denetleme ve ceza verme konusunda şimdilik bir yaptırım uygulamıyor.

Öğretmenlerin ders vermek için ücret aldığı ama bunun yanı sıra, ekstra gelir kapısı sağlamak için internet ve sosyal medya alanlarında çocukların mahrumiyetini ifşa ettikleri görüntüler her yerde. Öğretmenlerin sosyal ağlar aracılığıyla kabul görme ve tatmin olma istekleri bunu yaparken de çocuklarının kimi zaman özel alanına giriyor oluşları ileride çocuklar için birçok sıkıntıyı da beraberinde getirebilir. Özellikle bir çocuğun öğretmenleri tarafından sürekli fotoğraflarının çekilerek sosyal ağlar aracılığıyla paylaşıldığını gözlemlemesi mahremiyet kavramını farklı algılamasına ve mahremiyet bilincinin yeteri kadar gelişmemesine neden olacaktır. Bunların yanı sıra çocuğun henüz kendi rızası olmadan bir dijital kimliği oluşmuş olacaktır. Paylaşılan içerikler ileride çocukların utanç duyabilecekleri türden içerikler olduğu takdirde arkadaş çevreleri tarafından alay etme, küçük düşürme gibi amaçlarla kullanılabilmektedir. Bu durum da çocuğun psiko-sosyal gelişimini olumsuz yönden etkileyebilmektedir.Çoğu zaman iyi niyetle yapılan paylaşımlar çocukların küçük yaşta dijital ayak izlerini oluşturmakta, dijital ayak izleri ise mahremiyet ve hak ihlallerine sebep olabilmektedir.

Unutulmamalıdır ki bu fenomen öğretmenlerin takipçileri ve izleyenleri arasında pedofili hastaları ve diğer kötü niyetli insanlarında olduğu aşikardır. Pedofili, yetişkin veya daha yaşlı bir ergenin, sadece veya büyük oranda ergenlik-öncesi yaştaki bir çocuğa (veya çocuklara) cinsel ilgi duymasına neden olan psikiyatrik bir bozukluktur. Reklam geliri elde etme, beğenilmek ve taktir görme niyetleri ile çocukların fotoğraflarının paylaşılması Narsistik karakter bozukluğu ile de ilintilidir.

“Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması MEB 2017/12 Genelgesi yayınladı2017/12

sayılı MEB genelgesinde facebook, twitter, youtube gibi sosyal medya kanallarında öğrenci resimleri, öğrenci videoları, öğretmen resimleri ve videolarının paylaşılması konusunda açıklama yaptı ve uyarılarda bulundu.Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen Okullarda; Sosyal Medyanın Kullanılması 2017/12 sayılı genelgede Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen 20/11/1989 tarihli Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve 5237sayılı Türk Ceza Kanunu vurgusu yapıldı. Belirtilen hususlarda gerekli alıntılara yer verildi. İl ve ilçe yöneticileri, okul müdürleri, idareciler, öğretmenler öğrencilerin ses, resim, görüntü ve videolarını hukuka aykırı şekilde internette ve sosyal medyada paylaşamayacaklar. Bunun dışında öğrencileri ve kişileri olumsuz etkileyecek tüm paylaşımların da yasak olduğu MEB tarafından vurgulanırken, bu hususlara uymayanlar hakkında yasal işlemlerin yapılacağı açıklanmıştı.” Gereği yapılmadı, sosyal medyalarda boy boy bu aykırı paylaşımlar dolaşıyor.

 

Çocukların mahrumiyeti için Fenomen öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sıkı bir denetimden geçirilerek bu fenomenlerin öğretmenlikten uzaklaştırılması ve sosyal medya mecralarında asıl işleri olan fenomen ligi yapmaları için önlerinin açılması, denetim ve ceza mekanizmasının işletilmesi ivedi gerekli diye düşünüyorum.

Çocuk hakları ve çocuk mahrumiyetleri evrenseldir ve kanunlarla koruma altına alınmıştır, bu paylaşımlara neden izin veriliyor onu da kamu adına ben yetkililere soruyorum. Allah’a ısmarladık hoşça kalın…

Aydın Benli

Siyaset Bilimci, Yazar

 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FENOMEN ÖĞRETMENLER VE MEMURLAR YAZAR EDA BERFİNNAZ DİKER ANKARA’DA ERZURUMLU NAFİZ KOTAN KİMDİR? SU VE GIDA SAVAŞLARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE ÖLÜMSÜZLÜK İSRAFIN ENLERİ! KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR ALGI BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE? BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ HAYMANA KARASI TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER