Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 11:23

İSRAFIN ENLERİ!

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 15-08-2023 14:02

İSRAFIN ENLERİ!

İsraf eldekilerin gereksiz yere kullanılmasıdır, faydasız ve gereksiz harcanmasıdır. İsraf ettiklerimizin içinde ekmek, su ve para bilinenlerdir. Ya bilmediklerimiz, bilmek istemediklerimiz çok israf ettiklerimiz var. Bunların en başta zaman, sevgi, kıymet, fedakârlık, vefa peki bunların israfı ne olacak?

Zaman en çokta onu israf ederiz, para kazanmak için zamanımızı patronumuza satarız, sattığımız saat aralığında çalışır ve paraya çeviririz. Geri gelmesi imkânsız ve en kolay israf ettiğimizdir zaman. Ne zaman israf ettiğimizi anlarız? Saçlarımıza aklar düşünce, yeni yaş günümüzü her kutladığımızda hunharca israf edişimiz aklımıza gelir ve buğulu gözlerle iç çekeriz. Zaman en acımasız cellattır, her şeyimizi yavaş yavaş bizden alır götürür. Bazen zamanın hızlı geçmesi için saatimize bakar oflar puflarız bir an evvel “akşam olsa”, yada “sabah olsa” deriz. Zamanın geçmesini umursamayız bile boşa geçer gider.

 Sevgiyi de israf ederiz, değmeyecek kişilere vererek sevgimiz boşa heba olur gider, sonuç kalp kırıklığı ve üzüntü olur. Sevgi bedavaymış gibi sağa sola savururuz, hiç bitmeyecekmiş gibi kötü kalplileri severiz, sonuç merhametimizde sevgiyle ziyan olur. Kimi çok sevdiyseniz inanın en çok sizi o kıracaktır. En çok size gözyaşını o sevgiyi hak etmeyen kişi döktürecektir ve döktürmüştür.  Sevgi kolay kolay kazanılmıyor boşuna israf etmeyin, sevgi oluşmadan önce güven ve merhamet oluşur sonra sevgi oluşur. Sevgiyi israf edince merhametiniz ve güveninizde ortada sersefil olur, hiç edersiniz.

 Sağlıkta en çok israf ettiklerimizden, kışın soğukta çalışırız, kalın giymeyiz, yazın sıcakta güneşin altında yanar kavruluruz. İlk başta ruh sağlıklımızı israf eder sonra beden sağlığımızı çöpe atarız. Bir psikiyatristin şu sözünü çoğunuz duymuşsunuzdur; “Psikiyatriste gerçek hastalar gitmez, gerçek hastaların hasta ettikleri gider.”  Önce ruhsallığımızı bozarlar sonra beden sağlığımızı. İyileşmek için hem zamanımız gider hem de kazandığımız para ile sağlığımızı satın almaya çalışırız. En büyük nimet akıldır, sonra sağlık bana göre aklı olmayanın beden sağlığına ihtiyacı var mı?

       Emek israfı enlerin içinde bir israftır, nasıl israf ettiğimizi bile bilmeyiz. Emek deyince ilk akla ücret karşılığı çalışma geliyor. Emek bir insana verilen değerdir, emek kendinden ödün vermektir, zaman ayırmaktır, ilgi göstermektir, emek fedakârlık etmektir. Kullanıldığınızı anlayınca emeğinizin israf olduğunu anlarsınız. Ne kadar ah etsek, vah etsek boşadır, giden gelmez ve telafisinde yoktur.

      Soyut kavramların hepsini bilinçsizce israf ederiz, çünkü bu kavramlar bize bedava verilmiş gibi hissederiz. Hâlbuki bu israfların bedelini en acı şekilde öderiz. Dün geçti, bugün geçmek üzere yarının geleceği meçhul. Her anımızı verimli yaşamalı, planlı programlı olmalıyız. İsrafın sonu yokluk ve yoksunluktur, maneviyatınızı bozar, kişiliğinizi etkiler, bütün kötü düşünce ve şeytani davranışları tetikler. Bunları israf ederken on kez düşünün. Ömrünüz bereketli olsun. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI YAZAR EDA BERFİNNAZ DİKER ANKARA’DA ERZURUMLU NAFİZ KOTAN KİMDİR? SU VE GIDA SAVAŞLARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI! KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE ÖLÜMSÜZLÜK KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR ALGI BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE? BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ HAYMANA KARASI TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER