Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 13:35

ÖLÜMSÜZLÜK

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 30-08-2023 14:38

ÖLÜMSÜZLÜK

Ölümsüzlük insanların tarihler boyunca araştırıp, çare aradığı bir konudur. Eski mitolojilerde ölümsüzlükler ile ilgili birçok iksirler ve formüller denenmiştir.Bir gün ahali Lokman Hekim'e gitmiş. ''Yaşamayı çok seviyoruz ve hiç ölmek istemiyoruz. Tek derdimiz bu. Sen ünlü Lokman Hekim'sin, bizim bu derdimize, yani ölüme çare bul.'' demişler. Ölümü kim ister, bu dilek Lokman Hekim'in de hoşuna gitmiş. Başlamış dağ, dere, tepe dolaşıp, ölümsüzlüğü sağlayacak otu aramaya. Sonunda Nur dağında ölümsüzlük onu bulmuş ve o iksiri yapmış, lakin Hekimin çare bulduğu söylenilse de formülü Lokman Hekim kaybetmiş.

Günümüzde de Yakutistan’da özel olarak yaptırılan kırmızı cıva iğneleri milyar dolarlara zenginlere sunuluyor. Lakin bu cıva iğnelerinin hücre yaşlanmasını yavaşlattığı söylense de insanı ölümsüzleştirmiyormuş.

  Ölüm ilk olarak Habil’in kardeşi Kâbil tarafından öldürülmesiyle keşfedilmiş oldu Şuana kadar İslam inancına göre Hz. İsa, Hz. Hızır ve Hz. İlyâs’ın ölmediği hayatta olduğu kabul edilmektedir. Öleceğini bilerek yaşayan ama kendini ölümsüz zanneden canlıdır insan.

İnsan öldüğünde neler olur? Bunu biyolojik olarak değil de sosyolojik olarak ele alalım. Eceliyle ölmüş birisi ilk başta ismini kaybeder, artık ismi “cenaze”, “mevta”, “ölü”,, “merhum” isimleriyle anılmaya başlar. Hal buki hayattayken çok havalı bir ismi vardı ve o ismini marka yapa bilmek için yıllarca uğraşmıştı, adı cenaze oldu. “cenazeyi getirin” gibi hitaplar başlar. Yıkanıp kefenlendikten sonra musalla taşına cenaze namazı için yatırılır. Doğduğunda ezanı okunan merhumun öldüğünde cenaze namazı kılınır, sonra hoca “merhumu nasıl bilirdiniz?” sorusunu sorunca insanlar bir an düşünür. Asıl can alıcı nokta burası hayatınızı iyi yaşayın, iyi insan olun ki bizde yalan söylemek zorunda kalmayalım, gerçekten “iyi bilirdik” diyelim. Merhum gömüldükten sonra herkes mezarlıktan ayrılır ve merhum tek başına orada kalır. Ailesi, taziyeye gelen misafirlere yemek vermek ve ağıt yakmakla meşguldür. İki saat daha ağlarlaraalır sonra en çok sevenleri bir iki gün daha ağlar ve bir haftada unutulur gider. Ölüm yıl dönümleri hatırlanır sonra oda unutulur gider. Rahmetli çok seviliyorsa sevenleri tarafından ara sıra anılır sonra tekrar unutulur.

Ankebût Suresi 57. Ayete;  “(Unutmayınız ki) Her nefis ölümü tadıcıdır (dünya hayatı gelip geçicidir); sonra da Bize döndürüleceksiniz.”   Yeryüzünde yaşayan bütün canlılar eninde sonunda ölecekler bu kaçınılmaz bir sondur.

Ölümsüzlüğün sırları tamda burada başlıyor, insanı ölümsüz yapan insanın hayattayken yaptığı eserleridir. Beden ölür ve gömülür, ruh berzah âlemine çekilir, mevtadan geriye kalan ise eserleridir.  İnsanın yetiştirdiği insanlığa faydalı evlatları, okuttuğu burs verdiği öğrenciler, evlendirdiği, düğününü yaptığı gençler, okullar, hastaneler, çeşmeler. Dahası var bitmedi yazdığı kitaplar, makaleler, tezler, icat ettiği makine ve aletler insanı ölümsüz yapar. Prof Dr. Aziz Sancar, Prof. Dr. Ömer Özkan ve kıymetli eşi hanım efendinin tıp konusunda sunduğu sayısız çalışmaları ile kıyamete kadar hayır ile yâd edileceklerdir. Bunları yapanlar toplum yararına hayır ile anılır, saygı ve sevgi görür, tıpkı hayattaymış gibi değerlidir. Birde bunun tam tersi vardır. İnsanlık için kötülük yapmış, ürettiği eserlerle kötü olarak isimleri ölümsüzleşmiş birçok insan var ve olmaya devam edecek. Ölümsüzlüğün sırları bu konular.

İyi olmak, iyilik yapmak lazım. Bazen kardeş olmakta etmiyor, Habil mi? Kâbil mi? Tarafını seçmek lazım. Kâbil’i ölümsüzleştiren işlediği kalleş cinayetti, yezidi yezit yapan masumları katlettirmesiydi. Sultan Alparslan’ı ölümsüz yapan 1071 de Anadolu’yu fethe ederek bizlere vermesiydi. Dedim ya musallaya yattığınızda “iyi bilirdik” demek için iyilerden olun.

    Kıymetli dostlar okullar açılıyor, üniversite öğrencilerimiz yokluklar içinde farklı şehirlere ailelerinden uzaklara göç etmeye başladı, bu çocuklara burs vere bilen burs versin burs veremeyen evini kiraya uygun fiyata versin, unutmayın o çocuklar bizim geleceğimiz ve kardeşlerimiz. Allah’a ısmarladık hoşça kalın.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI FENOMEN ÖĞRETMENLER VE MEMURLAR YAZAR EDA BERFİNNAZ DİKER ANKARA’DA ERZURUMLU NAFİZ KOTAN KİMDİR? SU VE GIDA SAVAŞLARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI! KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE İSRAFIN ENLERİ! KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR ALGI BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE? BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ HAYMANA KARASI TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER