Mustafa Böyükata Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi

Misafir KALEM 'SİZDEN GELEN KÖŞE YAZILARI'

01-11-2023 10:54

100. Yılda Yüzlercesine…

 

 

Bilimin, aklın ve mantığın aydınlık bir kapıyı açmada ne güçlü anahtar olduğunu her geçen gün yeniden yeniden keşfediyoruz, daha bir başka anlıyoruz.

 

İnsanlığın sıçramalar yaşadığı zamanları ıskalayanlar ya sıfıra düşüyor ya da hayatı hep geriden kovalıyor.

 

Kadim medeniyetlerden süzülerek inkişaf etmiş ve insanlığın ortak değeri olan cumhuriyetin, Türkiye’de ilanının 100. Yılı içerisindeyiz. Ne mutlu!

 

Diğer yandan, demokrasi, adalet, inanç özgürlüğü, temel hak ve hürriyetler, fırsat eşitliği, hukukun üstünlüğü gibi pek çok unsuru da tartışagelmiş olduğumuz ortadadır. Halen çok temel kavramları tartışmaya da devam ediyoruz.

 

Bunun altında toplumun ağır bedeller ödediği darbelerin, muhtıraların, sivil yönetime istenmedik ve beklenmedik müdahalelerin rolü olduğu kadar, toplumda pek çok evrensel değerin yeterince özümsenmediği, içselleştirilemediği, bireyin vicdanındaki kadar kamu vicdanında ortak kabul ile güvence altına alınmadığı ve cehalet bataklığının paçalarımıza yapışmış olmasının da rolü vardır. Bu cehalet öyle bir bataklık ki, toplumun bütün kesimlerinde var ve her birimizi bir biçimde içine çekme yönünde de aktif olduğu açıktır.

 

Küçük Asya’da varlık gösterip yurt edindiğimiz günden beri tarım toplumunun bilgi ve güç özelliklerine sahipken, çevre coğrafyada ticari hayata ve ekonomik faaliyetlere milletimiz hakimken; moderniteyle başlayan Avrupa’daki değişim sürecinde gözlenen yeni yükselişi ve okyanuslara kayan küresel ekonominin de artık yeni sahiplerinin elinde güçlü ilerleyişini yaşadığını bütün dünya gördü.

 

Selçuklu döneminde ve öncesinde Anadolu’da görülen Türk varlığının güçlü yansımaları, Osmanlı Devleti zamanında zirveye doğru ilerlemiş, Dünya’nın orta yerinde çok zengin ve çeşitliliği bol bir coğrafyada varlığını göstermiş iken, zaman içerisinde sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere sahne olan modern Avrupa’nın iyiden iyiye gerisine düşüş neticesinde küçücük bir coğrafyada yok olmama mücadelesi verme noktasına kadar gerilenmişti. Üzerinde kafa yorulması gerekiyordu, çözüm bulunmalıydı. Zor günlerdi…

 

Eğer geride kalmışlıktan kurtulmak ve ilerde olmak isteniyorsa, bir müddet, ileride olanları takip etmek gerekir. “Batılılaşma” bu yönüyle Cumhuriyet’in ilan edilişinde de temel bir ilke olmuştur.

 

Yeniden ve alışılagelmiş olanın dışında bir yapılanmayla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, özelde milletimizin ve genelde de bütün insanlığın geleceği açısından kolektif bir sıçrama arayışının neticesi olarak da görülmelidir. Bu değişimin önderliğini yürüten ve kurucu lider olarak pek çok ilkeyi koyan Mustafa Kemal Atatürk’ün söylem ve eylemlerinde vurguladığı bilimin ve aklın doğru kullanılmasını halen üzerinde çalışılmaya değer görüyorum.

 

Yüz yıl önce başlayan değişimi doğru yönetecek, asrın getirdiği medeniyetin ötesine geçecek, bilim ve teknoloji yanında sosyal hayatta da gelişimi canlandıracak olan eğitimli insan potansiyelini de pek çok cephede ve özellikle de gelecek vadeden genç nüfusun büyük bir kesimini Çanakkale’de kaybetmişiz. “Sıfırın da gerisine düştüğümüz” bir zamanı yaşamışız. O günlerde ihtiyaç duyulan iyi eğitilmiş insan açığı yüz senede kapatılamayacak derecede büyüktü. Öyle görüyorum ve halen de o açığın kapatılamadığını düşünüyorum.

 

Ötekileştirmeler, kamplaştırmalar, üretilen “zıtlıklar”, inanç ve siyasi tercihlerdeki farklılık, öncekini kötü saymalar, kendinden olanı “mükemmelleştirmeler” üzerinden bir ilerleme yaşayamayacağımızı da geçen on yıllar içerisinde gördük. Böylesi ayrışmalar bizlere hem zaman hem de insan kaybettirdi ve kaybettiriyor. Bilindik kronik mevzular işte…

 

Yeniden düşünmemiz gereken bir konuya dönelim, temel bilimlere. Geçen yüz yıl içerisinde ne kadar öncü bilim insanı çıkartabildik ya da çıkartabilirdik? Sürekli küçülen ve azalan bir toplum nasıl büyük adamlar çıkartabilirdi ki? Var olanların pek çoğunun ise siyasi çalkantıların kurbanı olduğu malum.

 

Temel bilimlerin meraklı bireylere ihtiyacı var, nesnel bakabilen gençlere ihtiyacı var, günlük hayatta kullandığı teknolojik aletlerin dünyasını çözümlemeye çalışan ve onları tüketici olmanın çok ötesinde bir gözle kurcalayan yeni kuşaklara ihtiyacı var, zihninden geçenleri hayata yansıtabilme coşkusu taşıyan girişimci ruha sahip olanlara ihtiyacı var, serbestçe düşünebilen ve bunu açıklayabilen yürekli aydınlara ihtiyacı var, birlikte iş yapabilen takım ruhu gelişmiş öğrencilere ihtiyacı var… Böylesi yetenekli çocukları ortaya çıkartabilmek gerekir.

 

Her bir gencimizi de çok yönlü yetiştirmek gerekir. İstanbul’da 1921 yılında Dünya’ya gelip 1992 yılında ABD’de vefat eden ve Cumhuriyet’in ilk 100 yılı içerisinde “Türk Bilim Tarihi” açısından da saygın bir yere sahip olan fizikçi ve matematikçi Feza Gürsey’in, ölüm yılında Bilim ve Teknik dergisinin 295’inci sayısında (Haziran 1992) yayınlanan 1968 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmasında vurguladığı noktalar, önümüzdeki yeni yıllar içinde halen ışık tutucu düzeydedir.

 

Feza Gürsey konuşmasının bir yerinde “Toplumun teşvik edeceği birkaç temel bilim adamının başarısı, onların şahsi başarısı değil, bu tecessüsü ve uzak görüşlülüğü duyan toplumun başarısı sayılmalıdır. Aya iki üç astronot indiği zaman başarı, bu işe emek, para ve irade yatıran milletlerin olacaktır. Onun içindir ki toplum musikiyi, resmi, şiiri lüzumsuz bulduğu anda, o toplumda her fert dâhi bile olsa, sanatkâr yetişmez. Sade kısa vadeli düşünen, dar anlamda ütiliter felsefeye sarılan bir toplumda partikül fizikçisine yer yoktur. Fakat öyle toplumların da yarının ileri teknolojik dünyasında, bilim ve fikir tarihlerinde yeri olmayacaktır.” tespitinde bulunuyor. Ne kadar isabetli bir tespit.

 

Bir şeyler yapmak lazım. Yeni şeyler yapmak lazım. Bazı güzel şeyleri yeniden yapmak lazım. Her çocuğu daha erken yaşlarda bilimin eğlenceli dünyasına taşımak ve bunu sürekli hale getirmek gerekir. Onları bilimin yeni kavram, terim ve kelimeleriyle buluşturmak gerekir. Popüler bilim dergilerinin çocukların elinde olmasını bu bakımdan da çok değerli görüyorum. Bir sınıf öğretmeni dostumuzun “Çocuklara laboratuvar kelimesini öğretmek için 20 kez tekrar ettirdim.” cümlesi halen kulağımda.

 

Bilimsel araştırma projesi hazırlama ve yürütme konulu eğitimler sebebiyle on yılı aşkın süredir akademik çevrelerden binlerce araştırmacıyla bir araya geldim. Rutin derslerin dışında yine binlerce üniversiteli gençle muhatap oldum. Öğretmenlere, liseli gençlere, ortaokulda okuyan çocuklara yönelik etkinliklerde bulundum. Köy ve kasabalardaki okullarda ilkokul öğrencileri ve aileleriyle dahi buluşup söyleşiler yaptım. Hepsinden farklı gözlemler edindim ve çok temel konuları yeniden ve yeniden düşünmek zorunda kaldım. Halen bilimi ve aklı doğru kullanmada ciddi çalışmalara ihtiyaç olduğunu, metodoloji sorunumuz olduğunu, mantıklı iş yapma konusunda problemlerimiz olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çözüm bulmalıyız. Aksi halde zaman kaybetmeye devam ederiz.

 

Bilimin uğraşı alanlarıyla meşgul olan çocukları ve gençleri çoğalttıkça geleceğimiz için daha da umutlu olabiliriz. Sosyal alandaki pek çok ilkel tartışmanın da yersizliğini fark edebiliriz.

 

Yurdun her köşesi ortak derdimiz. Kırsal kesimdeki okullarda yüzlerce çocukla buluştuk ve yine gitmeye devam edeceğiz.

 

Yollarda olacağız ışık olmak, ışık tutmak için 100. Yılda Yüzlercesine…

 

Mustafa Böyükata

Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi

DİĞER YAZILARI Çocukları +18 İçerikten Koruyun ( Bilişim Uzmanı ve Danışmanı Usta Öğretici Eğitmen Serkan GÜL ) 01-01-1970 03:00 Neredesin (Sena Şengül) 01-01-1970 03:00 MİLLÎ SİYÂSETİ ZAÀFA DÜŞÜREN HUSUSLAR... BİRLİKTE HÂREKET VE ERDOĞAN'LA YENİ BİR YÜRÜYÜŞ! NASIL? 01-01-1970 03:00 Vatanımızın Sınır Taşı, Erzurum'un Dadaşı, Aşıklık Geleceğimizin Büyük Üstadlarından Aşık Sümman'i Evladı, (Adnan  Şimşek) 01-01-1970 03:00 MUSTAFA RÜŞTÜ ERDELHUN PAŞA 01-01-1970 03:00 Bu Çağda yaşamak (Aycan Yüztaş) 01-01-1970 03:00 SÖYLEMDE MÜSLÜMAN EYLEMDE NESİN? ( Mesut Cihat ) 01-01-1970 03:00 İNSAN  Doğmadan hiçtir  Ölunce hiç  olur, 01-01-1970 03:00 GÖKYÜZÜ AYNI GÖKYÜZÜ,  YERDE AYNI AMA IKISI ARASINDA DEGISEN OLAYLAR,KIŞILER VAR. ( Tülay Gürel ) 01-01-1970 03:00 AHLAKI SOYULAN SOYUT KİMLİKLER ( Mesut Cihat ) 01-01-1970 03:00 Masum duygular ( Huriye Niyet ) 01-01-1970 03:00 Ne çok anlam yüklendi ( Aycan Yüztaş ) 01-01-1970 03:00 Girişimcilik: Dünya Değişirken Yenilikçi Fikirlerin Gücü, Davut AKAR  Mali Müşavir (Davut AKAR  Mali Müşavir) 01-01-1970 03:00 İNSAN 01-01-1970 03:00 Söz konusu CANIM SOKAK ÇOCUKLARIYSA Akan sular durur, Zaman durur. Yazdıklarımız, Söylediklerimiz durur. Hepsi… Evet, hepsi için… Onlar en sade en aydınlık En gülpembe, en fidanlık AMA İNSANLIK DURMAMALI Bütün sokak çocuk 01-01-1970 03:00 SOKAK ÇOCUĞU  Bir çiçek tomurcuklanır. Çiğ düşer yüreğine. Bir rüzgâr eser , çok uzaklardan. Bir rüzgar ki , Hoyratça , Delicesine. Savurur oradan oraya., ( SELMA MERİÇ ), 01-01-1970 03:00 İÇİM ÜŞÜR  Sokak Çocuklarına  Karanlık sokaklar ıssız, Köşe kuytular çaresiz. Kaldırımlar zaten nemli, Soğuk desen acımasız. ( Nursel Camcı ) 01-01-1970 03:00 Büşra Özden Koç ( SOĞUK ODALAR ) 01-01-1970 03:00 BİRAZ BEN GİBİ ( Aycan Yüztaş ) 01-01-1970 03:00 Allah'ın Planına Güven | 2 ( Semina Habibe AYDIN ) 01-01-1970 03:00 Yaşanabilir Bir Toprak  ve Sürdürülebilir  bir Üretim İçin  ( Engin Akyol ) 01-01-1970 03:00 DÖRTLÜKLER- GAZZE (27) (Abdülkadir Menek) 01-01-1970 03:00 ZALİM ZULMÜYLE HÜKMEDEMEZ (Mesut Cihat) 01-01-1970 03:00 ÜLKEMİZDEKİ BÜROKRASİ VE YOZLAŞMA.. ( Ahmet Bereket ) 01-01-1970 03:00 KÖKSÜZLÜK   ÖKSÜZLÜK MÜ? 01-01-1970 03:00 TRAFİKTE EMPATİ VE SEMPATİ (Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar) 01-01-1970 03:00 ÜMİTSİZ DEĞİLİZ  Fakat müslümanların hali pürmelali,  bizi ciddi üzüyor ve endişelendiriyor.  ( Kamil Nazım Kankılıç) 01-01-1970 03:00 TRAFİKTE EMPATİ VE SEMPATİ  (Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar) 01-01-1970 03:00 YAZSAM KALEMİM TİTRER, SUSSAM YÜREĞİM... AKSA... (Gülay Yılmaz) 01-01-1970 03:00 CÂLÛT’LA SAVAŞA GİDERKEN HEPİMİZ İMTİHAN NEHRİNDEN İÇMİŞİZ (Ravza Zeybek) 01-01-1970 03:00 100. Yılda Yüzlercesine… ( Mustafa Böyükata Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi ) 01-01-1970 03:00 BİR KAHVE MOLASI HAYATINIZI KURTARABİLİR  ( Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar) 01-01-1970 03:00 BİR KAHVE MOLASI HAYATINIZI KURTARABİLİR ( Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar ) 01-01-1970 03:00 KANAYAN YARAMIZ: SAĞLIKTA ŞİDDET (Mustafa Çalışan) 01-01-1970 03:00 Gün ağarınca sokağın yolunu tutardik. (Pınar Öter) 01-01-1970 03:00 MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİ DİKKAT (Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar) 01-01-1970 03:00 ARAÇ KULLANACAKSAN ASLA ( Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar ) 01-01-1970 03:00 SERVİS ARAÇLARI (Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar) 01-01-1970 03:00 TRAFİKTE ÖNCE ÇOCUK (Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar) 01-01-1970 03:00 Onun doğumu neden bu kadar önemli? (Hafız Musab Yazgan) 01-01-1970 03:00 Mevlid Kandilimiz mübarek olsun… (Mürsel ASILDAN DEVLET-İ ALİYYE OCAKLARI KÜTAHYA İL BAŞKANI) 01-01-1970 03:00 ÇAMDİBİLİ BİR KOMANDO ERİN HİKAYESİ (MURAT GÜLŞAH) 01-01-1970 03:00 HIZDA EN KÜÇÜK HATA ÖLDÜRÜR  (Şener DANYILDIZ) 01-01-1970 03:00 TRAFİKTE HAYAT KURTARAN ALTIN KURALLAR ( Şener DANYILDIZ Yapımcı-Yönetmen-Şair-Yazar ) 01-01-1970 03:00 MESELE DAVA ADAMI OLARAK ÖLEBİLMEKTİR.. Yaratan, yaşatan ve yöneten Allah (CC) 'ın adıyla. (ÖMER OKUDAN /SAMSUN) 01-01-1970 03:00 EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ, ANADOLU BEYEFENDİSİ YAZAR MUSTAFA USLU (Önder Güzelarslan ) 01-01-1970 03:00 SÜRÜCÜLER VE KURALLAR (Şener DANYILDIZ) 01-01-1970 03:00 UYUDUĞUN YETMEDİ Mİ? ( Ömer OKUDAN /SAMSUN ) 01-01-1970 03:00 BEYİTLER (46) SABIR VE TAHAMMÜL (Abdulkadir Menek) 01-01-1970 03:00 TRAFİK İŞARETLERİ VE KAZALARA ETKİSİ (Şener DANYILDIZ) 01-01-1970 03:00 PRANGALARI KIR EY MÜSLÜMAN (Ömer OKUDAN ) 01-01-1970 03:00 Peki neden? (Gülhanım Can) 01-01-1970 03:00 Denizi Sevmek, Onu Yaşamak (Pınar Öter) 01-01-1970 03:00 YENİ TÜRKİYE DE BELEDİYECİLİK (Ömer OKUDAN) 01-01-1970 03:00 HERŞEY MADDİYAT MI? (Ömer OKUDAN) 01-01-1970 03:00 MİLLİ STRATEJİK KONSEPT, BÜYÜK TÜRKİYE VİZYONU VE YENİ TÜRKİYE YÜZYILI ( ŞENER MENGENE) 01-01-1970 03:00 ÜRETİCİLERE REHBER OLUNMALI (Engin Akyol) 01-01-1970 03:00 FAİZSİZ EKONOMİ VE GÜÇLÜ TÜRKİYE EKONOMİDE KALICI ÇÖZÜM (ŞENER MENGENE) 01-01-1970 03:00 Huzur un anahtarı (Ömer OKUDAN) 01-01-1970 03:00 Huzur un anahtarı (Ömer OKUDAN) 01-01-1970 03:00 KISSADAN HİSSE (Fahri URHAN) 01-01-1970 03:00 HZ İBRAHİM BİN EDHEM (HALİME GÜL) 01-01-1970 03:00 Koruyan, kollayan ve bağışlayıcılığı bol olan Allah’ın ismi ile başlarım. Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi af ve mağfireti tüm kardeşlerimin üzerine olsun. Değerli Kardeşlerim! (Fahri URHAN) 01-01-1970 03:00 DUANIN GÜCÜ (Fahri URHAN) 01-01-1970 03:00 ANA BABAYA SAYGI (Fahri URHAN) 01-01-1970 03:00 EĞİTİM (Fahri Urhan) 01-01-1970 03:00 Bir ay sonra göreceğiz… ( Ali Çiçen) 01-01-1970 03:00 ABDEST (Fahri Urhan) 01-01-1970 03:00 YETİM HAKKI (Fahri Urhan) 01-01-1970 03:00 YARINLARIMIZIN TEMİNATI ÇOCUKLARIMIZ İÇİN NEFESİMİZ YETTİĞİNCE ANLATMAYA DEVAM... (Ahmet BEREKET) 01-01-1970 03:00 Güne günümüze bir bakış, bizim istediğimiz… 01-01-1970 03:00 AÇIK MEKTUBUMDUR. (Alper Tan) 01-01-1970 03:00 Bizim 23 Nisanlarımız (Mustafa Böyükata) 01-01-1970 03:00 RAHMET VE MAĞFİRET AYI: RAMAZAN'I ŞERİF (Hafız Muhammed Musab Yazgan) 01-01-1970 03:00 Küresel Isınma İçin Mücadeleye Varmısınız (Engin Akyol) 01-01-1970 03:00 NEVŞEHİR DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ (Özlem GÜRBÜZ) 01-01-1970 03:00 YAŞANABİLİR BİR ÜRETİM İÇİN (Engin Akyol) 01-01-1970 03:00 RAMAZAN AYI'NIN GÜZELLİĞİ (Özlem GÜRBÜZ) 01-01-1970 03:00 TOPLUM OLABİLMEK (Özlem GÜRBÜZ) 01-01-1970 03:00 KARANLIĞIN İÇİNDEKİ IŞIK (Özlem GÜRBÜZ) 01-01-1970 03:00 GÜVEN Mİ ? (Özlem GÜRBÜZ) 01-01-1970 03:00 YIKILAN UMUTLAR (Özlem GÜRBÜZ) 01-01-1970 03:00 ÖLÜM BİR SON MUDUR? (Özlem GÜRBÜZ) 01-01-1970 03:00 DEPREM MEKTUPLARI (2) BİZE KEFEN GÖNDERİN... (Safiye Çetinkaya) 01-01-1970 03:00 KURTÇU "...DERLERDİ BİZE ! (Mevlüt Kaleli) 01-01-1970 03:00 İyilik Ve Kötülük Hayat, iyilik ve kötülük arasında geçen bir zaman dilimidir. (Savaş Yılmaz) 01-01-1970 03:00 UMUT EKİP... HAYALLER KURUYORUZ.. (Aydan Kurt) 01-01-1970 03:00 Bu Devirde Devlet Yardımı Olmadan Cennete Girmek Çok (Burhan Bozgeyik) 01-01-1970 03:00 SÜVEYDA DA TEMİZLİK (Mehtap Yücel) 01-01-1970 03:00 Sorumluluk Sahibi Olan İnsanın Dünya Macerası, Prof. Dr. Namık Kemal Okumuş 01-01-1970 03:00 KAÇIRDIKLARIMIZ (Mehtap YÜCEL) 01-01-1970 03:00 Derinlik (Mehtap Yücel) 01-01-1970 03:00 Hayat Sizce Nedir? (MEHTAP YÜCEL) 01-01-1970 03:00 Gecenin Ucunda (Gülhan Kartal Ressam / Şair) 01-01-1970 03:00 SAÇMALAYAN HERKESİ TUTUKLAYACAKMIYIZ? 01-01-1970 03:00 Çocuklar, Anne Ve Babalarının Yazdıkları Senaryoyu Oynamak İçin Hayallerinden Vazgeçmek Zorunda Değiller! (Nurdan GÜLER ) 01-01-1970 03:00 SÖZ KONUSU HAKK İSE (Fatma Nur Özcan) 01-01-1970 03:00 SAVAŞIN GÖZYAŞLARI , FATMA NUR ÖZCAN 01-01-1970 03:00