Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 11:38

14 MART TIP BAYRAMI

Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Giriş Tarihi : 16-03-2024 10:36

14 MART TIP BAYRAMI
14 TIP BAYRAMI, her 14 martta, kutlanan, tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.
14 Mart 1827' de II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet 'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehsadebaşı' ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane - i Amire ve Cerrahane - i Amire adıyla kurulması, Türkiye 'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama 1919 yılının 14 Mart' ında işgal altındaki İstanbul 'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran' nın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorlarıda destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarakta başlamıştır.
1976' dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Marttı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Hafta 'sı olarak kabul edilmektedir.
Gündüz gece, yılın 365 günü, pandemide, doğal afetlerde çalışan sağlık çalışanlarının bayramını kutlarken, sağlık çalışanlarının, başta sağlıkta şiddet olmak üzere, sosyal ve ekonomik sıkıntılarının giderilmesini temenni ederim.

YORUMLAR