Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 07:11

MEMLEKETİN NERESİ?

Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Giriş Tarihi : 25-12-2023 13:01

MEMLEKETİN NERESİ?
" Memleketin neresi? "  Diye sordum. Önce duygusallaştı. Bir iç çekti. Sonra " Memlekim Hatay' dı. Artık Memlekim yok." Dedi.
Bizde 17 Ağustos 1999 tarihinde, saat 03 : 02 ' de yaşadığımız büyük felaketten sonra bizler de zaman zaman artık Adapazarı 'ından birşey olmaz. Çark caddesi 'nin işi bitti. Hiç birşey eskisi gibi olmaz gibi söylemlerde bulunurken, bir kısmımız Adapazarı 'ını terk etmenin yollarını ararken, bir kısmımızın  sloganıda " Adapazarı 'nı seviyorum. Terketmiyorum. " olmuştu. Derken zaman akıp geçti. Yaşam normale döndü.
Bölgemizde ortalama otuz yılda bir deprem olduğunu düşünürsek, yenisini yaşamamız için çokta bir zamanımızda kalmadı.
Gereken yapıldımı mı? Diye soracak olursak, kısmen olsa da, yeterli değil. Özellikle Adapazarı merkezde,  baktığımda bir çok deprem görmüş yorgun bina görüyoruz.
Yaklaşan yerel seçimler öncesi, yerel seçim için yönetime aday olan adayların önceliği deprem olmalı ve depremler sonucu olabilecek can ve mal kaybını en aza indirebilecek projeler üretmeli. Çünkü önce can sonra canan. Kendi yaşadığımız konutlar sağlam olsa bile yeterli değil. Depreme okulda, iş yerinde, alışveriş merkezinde, kısacası her yerde yakalanma olasılığımız var.Birde olası bir deprem anında ve sonrasında nasıl davranmamız gerektiği hakkında yeterli bilgiye sahipmiyiz. Toplanma yerlerimiz var mı? Varsa neresi?
Aynı zamanda yönetim kadrolarında akedemik ünvanları olan, arge çalışmaları yapabilecek yer bilimci ve inşaat mühendisliği konusunda uzman yöneticelere yer vermelidir. Japonlar gerekli arge çalışmaları ile can ve mal kayıplarını sıfıra indirdiyse, biz neden başaramıyoruz?

YORUMLAR