Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 06:04

TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 05-12-2022 11:06

TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ:
5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ  
5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ
Kadınların Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı"nın 88. yılı kutlu olsun! 
Eşit, adil, özgür, demokratik bir Türkiye'yi kadın-erkek bir arada yeniden kuracağız.
Türkiye’nin kurucusu,  ulu önder  Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biridir. Kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkı 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile  
88 yıl önce verildi. Hem de , Fransa, İtalya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerden önce  kadınlarımız demokratik haklarına kavuştu. 
5 Aralık tarihi, bu anayasa değişikliği sonrasında her yıl Dünya Kadın Hakları günü olarak kutlanmaya başlandı.

TÜRK KADINININ SİYASAL HAKLARINA KAVUŞMASININ ÖNEMİ 
ATATÜRK'ÜN İFADESİYLE

"Bu karar, Türk kadınına toplumsal ve siyasal yaşamda, bütün ulusların üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını  artık tarihte aramak gerekecektir. Türk kadını, evdeki uygar yerini yetkiyle almış, iş yaşamının her aşamasında başarılar göstermiştir. Siyasal yaşamda, belediye seçimlerinde deneyimini yapan Türk kadını, bu kez de milletvekili seçme ve seçilme yoluyla haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar ülkelerin bir çoğunda kadından esirgenen bu hak,  bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetkiyle, yeterlikle kullanacaktır."

Atatürk Cumhuriyeti'nin sağladığı özgürlük ortamında siyasal erk konumuna gelip Atatürk ilke ve devrimleriyle kavuştuğumuz hak ve özgürlükleri baltalayan , kadını ve erkeğiyle gerici zihniyete sahip  siyasetçiler,   elde edilmiş muhteşem haklarımızı elimizden kesinlikle alamayacaklardır.

KADINLARIN SİYASETTEKİ YERİ
Yapısal, Kurumsal ve Kültürel Engeller

Kadınların siyasi katılımının önemine rağmen eşit ve nitelikli temsilden bahsetmek mümkün değildir. Bunun temel sebebi kadınların önünde bir dizi engelin var olmasıdır. Konuyla ilgili çalışmalara göre bu engeller üç grupta incelenmektedir: Yapısal, Kurumsal ve Kültürel Engeller. 
       Yapısal Engel: Gelir durumu, eğitim seviyesi, medeni durum gibi sosyoekonomik statüye ilişkin değişkenlerin yarattığı engellerdir. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi 2021 Raporu”nda ekonomik katılım ve fırsatlar açısından kadın-erkek arasındaki farkın kapanmasının 267,6 yıl alacağı hesaplanmıştır. Kadınların bu dezavantajlı durumu onların siyasete girişini ve varlık göstermesini de zorlaştırmaktadır. 
      Kurumsal Engel: Seçim sistemi, siyasi partilerin aday gösterme süreçleri gibi kurumların işleyişine ilişkin engellerdir. Örneğin aday gösterilen yer ve sıranın kritik olduğu liste usulü nispi sistemlerde, kadınların çoğunlukla seçilme olasılıklarının az olduğu yer ve sırada aday gösterildiği tespit edilmiştir. 
        Kültürel Engel: Erkek egemen bakış açısının siyasetteki yansımalarıdır. Toplumun geneline hakim olan, cinsiyetlendirilmiş iş bölümünü dayatan ve kadının kamusal alandan dışlanmasına sebep olan erkek egemen bakış açısı siyasi alanı da şekillendirmektedir. 
Kamusal bir aktivite olarak siyaset, “erkek işi” olarak görülmektedir. Böylece, kadınların makam sahibi olduklarında dahi iktidar sahibi olamamaları sonucu doğmaktadır. Siyasetin bir “erkekler kulübü” olarak görülmesi aynı zamanda özellikle yerel siyasette baskın olan ahbap-çavuş ilişkilerinin de yeniden üretilmesine zemin hazırlamaktadır. Ayrıca, toplumsal cinsiyet rolleri gereği, kadının asli sorumluluğu bakım verme olarak görülmektedir. Cinsiyetlendirilmiş iş bölümü sebebiyle bakım emeğini üstlenen kadınların siyasete katılması daha maliyetli, zor  hale gelmektedir.

2021 itibariyle küresel ölçekte kadın ve erkekler arasındaki niceliksel temsil eşitsizliği devam etmektedir. 

Dünyada kadın temsili; parlamenterlerin yalnızca %26’sı kadındır. Türkiye’de ise kadının siyasete katılımı açısından iyimser bir tablo görülmemektedir. Kadın milletvekili oranı 2018 seçimleri itibariyle 101 kadın milletvekili ile %17’dir. 
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Endeksi’ne göre de 156 ülke içerisinde 133’üncü sırada yer alan Türkiye, 2020 yılındaki listeye kıyasla Endeks sıralamasında üç sıra gerilemiştir. 

Engellere rağmen siyasi alanda varlık gösterebilmek ancak kadınların ısrarcı tutumları ile mümkün olabilmektedir. Bu engellerin aşılması için kapsamlı bir toplumsal değişimi beklemeksizin, siyasi partilerin hayata geçirebilecekleri bir dizi politika olduğu aşikardır.
Toplumun yarısını oluşturan bir grubun çıkarlarının eksik olarak temsil ediliyor olmasının demokratikleşme ile bağdaşmadığı düşünüldüğünde, kadınların önündeki engellerin    aşılması için  gerekenlerin yapılması acil bir ihtiyaçtır. 

İktidar partisinde yaşanan bir kadın olayını anlatmadan geçemiyeceğim.
Mahir Ünal'ın istifasının ardından AK Parti'nin yeni grup başkan vekili  Özlem Zengin'in oldu. Bu atama ile ilgili aynı parti içinden " Partide adam kalmadı da mı  bu karı seçildi? " eleştrileri yapıldığı basında yer aldı. 

Seçim yaklaşıyor, partilerin Kadın Kolları kapı kapı dolaşarak, canhıraş bir çalışma sürdürüyor. Ancak bu çaba % 83 seçilen erkekler için yapılıyor. Ne yaman çelişki?

Umarım kadınlarımız Atatürk sayesinde elde ettikleri eşitlik, özgürlük haklarının azaltılmasına izin vermeden arttırabilirler. 
Siyasal hakların en üstünü seçme ve seçilme hakkı Türk kadınına ve Türk ulusuna kutlu olsun.
#5AralıkDünyaKadınHaklarıGünü
#TürkKadınınınSeçmeSeçilmeHakkı

Yüce Atatürk'ü saygıyla, sevgiyle, en derin bağlılık ve gönül borcu duygularıyla  anıyorum.
Minnettarım Atam, nurlar, ışıklar içinde ol. Saygılarımla. 5.12.2022
Esma Müjgan Çelikkol

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!