Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 19:35

DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 03-07-2023 11:36

DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI
30 Haziran tarihi Emekliler Günü olarak 2010 yılında kutlanmaya başlandı. 30 Haziranın içinde bulunduğu hafta da EMEKLİLER HAFTASI' dır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu tarih  30 Haziran 1927 tarihi esas alınarak  2010 yılında, emeklilerin varlığı, toplum sosyolojisi ve ekonomisi açısından yeri,  yaşam kaliteleri, sosyal refahları, güncel sorunları ve çözüm yollarına dikkat çekmek, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla resmi kutlama günü olarak kabul edildi.  

Çalışmak ve emekli olmak birbirini tamamlayan, hatta birbirinin içinde olan  kavramlardır.  Çünkü çalışmadan emekli olunamaz. 
Günümüz şartları insanları her ortamda, her koşulda aşırı zorlamaktadır. Uygun koşullar biraraya getirilerek kişinin iş bulabilmesi, çalışabilmesi bir mucize iken, insan hakları yönünden çalışamayacak duruma geldiğinde yasalar gereği alınması gereken önlemlerle emekliliğe kavuşması da bir hayal oldu. Varsayalım ki emekli oldu:  mevcut  yaşam standardının emeklilikte birdenbire yarıya inmesi  ise insan haklarına aykırıdır. 

Bugün ve bu hafta emeklilerin sorunları çeşitli kesimlerce toplumun gündeminde dillendirilecek. Umarım yetkililerin bu konuları dikkate almalarına yardımcı olunabilir.

SADAKA EMEKLİYE YAKIŞMAZ
Bu günlerde en zor durumda aç sefil yaşamaya çalışan emeklilere Temmuz ayı zammı konuşulurken memura %85, emekliye %35 gibi rakamlar konuşulmaktadır.  Bu yapılacak zam, emeklilerle alay etmektir. Memur insanda emekli değilmidir? Emekli daha az yerse doyabilecek midir?

Toplumun dar gelirli herkesimine sadaka vermeye alışık olan iktidar, aslında o kesimleri acaip sistemleri ile fakirleştirendir. 
"Biz onurlu emekliler Sadaka Kabul Etmiyoruz!  "
Sadaka devletini Sosyal devlete çevirdiğimiz gün kurtuluş günümüz olacaktır.                                  
ARTIK YETER!
Bugün emeklinin derdi açlık, sefalet, fakirliktir!
İktidarın 21 yıl boyunca uyguladığı emekliyi fakirleştirme politikası başarıya ulaşmıştır. Acımasızlıkları ile gurur duyabilirler! 
Emeklisini küstürmek hiçbir yönetimin, siyasetçinin yararına olamaz. 
Biran önce emeklinin geliri fabrika ayarlarına yani 2002 yılı değerlerine geri dönmelidir. 
2002 yılında asgarî ücret 184 ₺ iken, en düşük emekli aylığı 257₺ idi. 
Baz aldığımız asgari ücret de gerçek değerinde belirlenmemektedir. 2023 yılı başında 13.200 ₺ talep edilen asgari ücret 8506₺ olmuş, altı ay sonra da 11402₺ yapılmıştır.  En düşük emekli aylığı asgari ücret kadar olsun demek de çok büyük hatadır. Gerçeği bilmemektir.

Bu koşullar altında EMEKLİLER İÇİN NE  YAPILMALIDIR?

1-)EMEKLİ MAAŞI VE İKRAMİYESİ
a)-YENİ EMEKLİLİK YASASI
- Emeklinin felaketi olan 8.09.1999 tarihli 4447 sayılı ( EYT liler, Kademeli Emeklilik) ve 16.04.2008 tarihli 5510 sayılı Yasalar acilen değiştirilmelidir. Yıllardır çıkması beklenen Emeklilerin İntibak Yasası  çıkarılamamıştır. Artık o da yaraya merhem olamaz.  
KÖKLÜ ÇÖZÜM olarak;  her emeklinin özel özlük haklarını  kapsayan YENİ EMEKLİLİK YASASI düzenlenmelidir.
Bu yeni yasa ile  geçmişte oluşmuş ve gelecekte oluşabilecek  emekli hak kayıplarına ve emekliler arasındaki kargaşaya son verilmelidir. Tabana  %li  oranlarla artış yaparak  emekli maaş güncellemeleri ile bu sorun çözülemez.
b) TAZMİNAT
- 1999 - 2008 Yıllarında çıkarılan Yasalarla emekli maaşlarından yapılan kesintilerin, yani  sahte TÜİK verilerine bağlı kalarak yapılan artışlarla ; cebimizden, hayatımızdan, yaşam standardımızdan çalınanların acil karşılığı olarak emeklilere TAZMİNAT VERİLMELİDİR. Geçmişte kaldı diyerek üstü örtülmemelidir.  Paranın zaman değeri de dikkate alınarak, gecikme cezasıyla, faiziyle bizden sezdirmeden çalınanlar TAZMİNAT olarak ödenmelidir. Emeklinin zararı tazmin edilmelidir. Emekli 2002 yılına dönmelidir.
c) OTOMATİK GÜNCELLEME
- Emeklinin maaşı güncel olarak enflasyona yenik düşürülmemelidir. Her ay açıklanan enflasyonla OTOMATİK GÜNCELLEME yapılmalı, altı ay sonra göstermelik güncelleme ile emekli kandırılmamalıdır.
d) EK GÖSTERGE 
- Bu konu çok iyi incelenerek çözülmelidir. Geçmişte verdiği büyük hizmetler karşılığında ek göstergeyi hak ederek almış olanların hakları göz önünde bulundurulmalıdır.

2-) EMEKLİNİN SOSYAL HAKLARI
Emekli yaşamının üçte ikisini geride bırakmıştır. Eğitim ve çalışma hayatı bitmiştir. Artık öncelikle gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğu vardır. Yaşamıyla ilgili Sosyal- Kültürel sorunlarının yanı sıra, yaşlılığa bağlı sorunları ve hakları da vardır. İşte tüm bunların üstesinden gelebilmesi gerçek bir SOSYAL DEVLET anlayışını gerektirir. 

a)- Sosyal Devlet emeklisine verdiği SAĞLIK hizmetinden katkı payı almaz,
b)- Konut kiralarının ve satın alma değerlerinin yüksekliği ile BARINMA sorunu yaşatmaz,
c)- Emeklinin enerji, ısıtma, ulaşım, hatta temizlik giderlerine kolaylıklar sağlamalıdır.
d)- Emekliye bilgi birikimini aktarma ortamları, sosyalleşme ortamları, tatil olanakları sağlamalıdır, istenirse bunlar zor değildir.  
e)-Dini ve milli bayramlarda  yani yılda 4 defa asgari ücret tutarında İKRAMİYE verilebilir. 
f) -Bankalar üç yılda bir yerine HER YIL maaşlarımızı oradan alalım diye asgari ücret tutarında PROMOSYON verebilir. 

Eğer düzgün bir emekli politikası izlenmiş olsaydı ve emekli böyle fakirleştirilmemiş olsaydı emekliye bu sosyal yardımları yapmaya da gerek kalmayacak, emekli maaşıyla yaşamını sürdürebilecekti.

3-) EMEKLİ SENDİKALARI
Yaşamımızı zorlaştıran,  emeklileri yok sayan her türlü zihniyete ve uygulamalara güçlü bir şekilde karşı durmamız gerekmektedir. Haklarımızı savunabilmek, yaşamımızı kolaylaştırmak için örgütlü mücadele vermeliyiz.  Bunun adı ise SENDİKAL MÜCADELEDİR. Emekli Sendikalarına çıkarılan zorlukları ortadan kaldırmak için en zorlu mücadele yapılmalı Emekli Sendikalarının Anayasal Hak engelinin ( Md 51) kalkmasında çaba harcanmalıdır.  Demokratik, Katılımcı, Kitlesel, Özgürlükçü, Bağımsız, Toplumsal Cinsiyet  Eşitliğini savunan, çevreye saygılı bir SENDİKA kurarak bu mucadelenin içinde olunmalıdır.

4-) GÜÇLÜ BİRLİKTELİK
16 milyon emeklinin birlikte ses çıkarması, yani  GÜÇLÜ BİRLİKTELİK için 
her emekli oluşumu BİRLEŞELİM çağrısı yapmakta, kendi çatıları altında birleşilmesini istese de; nedense bu gerçekleşememektedir. Birleşme yolundaki Eşgüdüm çalışmaları ne yazıkki sonuç vermemiştir.  Diyorum ki;   emekli hak savunucuları  birleşemiyorlarsa da  sorun yoktur. Her bir emekli oluşumunun emekli hakları ile ilgili toplumda yaratabildiği  farkındalık da çok değerlidir. Bu yolda emek sarfeden herkesi kutluyorum.
 
TALEP VE EYLEM BİRLİKTELİĞİ KOMİSYONLARI
Emeklinin konuları ile  ilgili önergelerimizi ve yasa tasarılarımızı  hazırlayıp   MECLİSE  sunmak aşamasında emekli oluşumları kuracakları (Teknik, hukuki, sosyal, iletişim  konularında uzmanlardan oluşan) KOMİSYONLAR  ile biraraya gelerek sorunları en doğru bir şekilde  çözebileceklerinden  eminim. Talep farklılıkları giderildiğinde EYLEM BİRLİKTELİĞİ daha kolay olacaktır.

İŞTE O ZAMAN ÇIĞLIĞIMIZ HER YERDEN  VE DOĞRU, TEK BİR SES GİBİ DUYULACAKTIR.
Bugün olmazsa yarın mutlaka, demokrasi ve adalet ortamında,   emekliler haklarını demokratik yollarla almayı başaracaktır.

YAŞASIN EMEKLİNİN HAK MÜCADELESİ! 
HAKLAR YASALARDAN ÖNCE GELİR!

ESMA MÜJGAN ÇELİKKOL

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!
ÇOK OKUNANLAR