Fısıltı HABERLERİ
HV
29 MART Cuma 14:26
1 Advert

ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU

Esma Müjgan Çelikkol
Esma Müjgan Çelikkol
Giriş Tarihi : 21-11-2022 10:29

ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU

2013 yılında Ege Üniversitesi’nden bir grup iktisatçı akademisyen ve öğrencinin bir araya gelerek kurduğu Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, İzmir Büyükşehir ve Karaburun Belediyelerinin desteğiyle, köyde metruk haldeki eski ilkokul binası yenilenmiş, çevre düzenlemesi yapılmış, hayaller de böylece gerçeğe dönüşerek,  “Zeytin Okulu”  Mayıs 2017 yılında İzmir-Karaburun,  İnecik Köyü’nde açılmıştır. 
 Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği kurucularından Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Barboros’un ifadesiyle, dünyayı iyileştirmenin, güzelleştirmenin en iyi yolunun paylaşmak olduğundan hareketle; yeniliğe açık, meraklı akademisyen ve öğrenciler bu çatının altında;  yaklaşık 35 kişi çoğunluğu iktisatçı olmak üzere, matematikçiler, felsefeciler, kimyacılar, arkeologlar, öğrenciler bir araya gelerek, öğrenciler hoca, hocalar da öğrenci eğitim anlayışı ile "Zeytin Okulu herkesin" diyorlar. Bir kişinin eseri değil, bir yerin değil, bir yere de ait değil. Kimseden bağış almadan, kira ve diğer giderleri ortaklaşa karşılıyorlar.

Zeytin ve zeytin ürünleri başta olmak üzere bölgedeki doğal ve kültürel varlığın korunmasına, zenginleşmesine ve tanıtımına katkı sunmak üzere  eğitim ve atölye faaliyetlerinin düzenlendiği okulda,  istihdamda artış sağlanması da amaçlanmıştır.

Zeytin Okulu bir bilim, bilgi ve eğitim merkezidir. Şu faaliyetleri içerir;

   *Yöredeki ürünlerle ilgili, üretim, tüketim, pazarlama alanlarında eğitim ve atölye faaliyetleri düzenleyerek; bölgedeki yerleşiklere, özellikle kadın ve gençlere, istihdam ve gelir arttırıcı yeni alanlar yaratılmasını,
    *Bölgede üretilen katma değerin nitelik ve niceliğinin arttırılmasını,
    *Bu faaliyetler aracılığıyla bölge refahının arttırılması ve dolayısıyla köyden kente göçün önlenmesini,
    *Ulusal ve uluslararası çalıştaylar düzenleyerek, Yarımada’nın uluslararası ekolojik turizm ve eko-ağlara entegre olmasını desteklemeyi amaçlamaktadır.
 
      *Eğitim seminerleri, atölye çalışmaları ve hasat şenliği gibi faaliyetler düzenleyerek, ulusal ve uluslararası düzeyde, bölgenin doğal, endüstriyel ve kültürel mirasına yönelik farkındalığın artmasına, bu mirasın korunmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

 Zeytin Okulunda, bu kapsamda 19-20 Kasım2022 de "ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI, ZEYTİNYAĞINDA KALİTE VE TADIM ATÖLYESİ" konulu bir seminer düzenlenmiştir. Zeytin ve Zeytinyağının tarihçesi, sağlık verici özellikleri, doğru bilinen yanlışları, tadımı, içinden zeytin geçen şarkı ve türkülerin sunulduğu harika bir program düzenlenmiştir.
Katılımcı olarak bulunduğum bu programda çok yararlı bilgiler edindim. Sunumları yapan Nedim Ekmekçiler, Yusuf Küçük, Cengiz Tümer, Funda Barbaros, Hakan Klavuza ve üyesi olduğum İnecik Köyü Kalkınma ve Güzelleştirme Derneği Yönetimine teşekkürü borç bilirim.. Bu güzel çalışmaların sürdürülmesini dilerim.Katılımcılara başarılar dilerim.
Esma Müjgan Çelikkol 
#ZeytinOkulu
#ZeytinyağıKalitesi
#Ölmezağaçzeytin
#Kutsaliksirzeytinyağı

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!
ÇOK OKUNANLAR