Fısıltı HABERLERİ
HV
26 NİSAN Cuma 00:06

NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU!

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 03-10-2022 09:53

NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! 

Tüik 2021 yılı sonu itibariyle; Türkiye'nin toplam nüfusu 84 milyon 680 bin 273 kişi iken 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 971 bin 289 kişi olduğunu,  genç nüfus, toplam nüfusun %15,3'ünü oluşturduğunu,  Genç nüfusun %51,3'ünü erkek nüfus, %48,7'sini ise kadın nüfus oluşturduğunu açıkladı.
Nüfus projeksiyonlarına göre, genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2025 yılında %14,3, 2030 yılında %14,0, 2040 yılında %13,4, 2060 yılında %11,8 ve 2080 yılında %11,1'e düşeceği öngörülüyor.

Türkiyede 2022 yılında 5-17 yaş arası 4 Milyon çocuk okula başlayamamıştır. Vatandaş borcu borçla kapatttığı için, yaz-boz tahtasına dönen eğitim sistemi ve aşırı enflasyonun getirdiği zorluklar yüzünden yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımızı eğitemiyoruz. Ne acı!.
Hayal kuramayan, kendini ifade etme yeteneği gelişmeyen, sabır, şükür ve biat kültürüne uygun dindar çocuk ve gençler yetişsin isteniyor. Oysa onlar özgür ve laik olmak istiyorlar.

Gençlerimiz geleceğini kurgulayamıyor,  sadece para kazanabilmek için, yarınlarını kurabilmek için yurtdışına gidiyorlar. Süfli ( aşağılık, adi ) hevesler araba, cep telefonu, konserler için gitmiyorlar. Kaldıki modern çağdaş yaşamın gerekleri süfli heves olamaz. 
Eğitim sistemi değişmeden, özgür, araştırmacı çocuklar yetiştirmeden sorunlarımız çözümlenemez. Gençlerimiz siyasette gelişen kavga kültüründen de bıktılar. Gençler  ılımlı, uyumlu fikir tartışmaları yapılabilen siyasi ortamlar istiyorlar. 
Gençlerimizi el kapılarına muhtaç edenler utansın! 
              ***
Tüik 2021 verilerine göre
yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, 2016 yılında 6 milyon 651 bin 503 kişi iken son beş yılda %24,0 artarak 2021 yılında 8 milyon 245 bin 124 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2016 yılında %8,3 iken, 2021’de 84 milyon 680 bin 273 kişi içinde    %9,7'ye yükseldi. Bu nüfusumuzun yaşlanıyor olduğunun işaretidir. Yaşlı nüfusun 2021 yılında %44,3'ünü erkek nüfus, %55,7'sini kadın nüfus oluşturdu.
 
Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2025 yılında %11,0, 2030 yılında %12,9, 2040 yılında %16,3, 2060 yılında %22,6 ve 2080 yılında %25,6 olacağı öngörülüyor.

Günümüzde yaşlılık ile ilgili politika ve programlar yaşam kalitesini ve genel sağlığı arttırmaya odaklanmaktadır. Üretken, bağımsız, başarılı bir yaşlanma hedeflenmektedir.  AB ye üye birçok ülkelerin "Yaşlılar Sendikası" vb.gibi çıkar örgütleri yaşlıların ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yaşama aktif yaşama katılmalarını sağlayabilmektedir. Ülkemizde ise yasal olarak yaşlılara ve emeklilere dernek, vakıf, benzeri sivil oluşumlar yadımcı olmaktadır,  sendika kurulumu yasal kabul edilmemektedir. 
Bu kesimin ne kadarı ekonomik bağımsızlığını elde etmiş ve bakılıyor , ne kadarı muhtaç bilinmelidir. Kaldıki emekli olduğunu varsayarsak, asgari ücretin bile yarısı kadar gelirleri ile en yoksul, en aç,  en mutsuz kesimdir. Bayramlarda torununa  harçlık veremeyen emeklilerin duygusal çöküntü içinde olmaması mümkün müdür?
       ***
Ne yaşlımız , ne gencimiz mutlu, nasıl bir ülke olduk?
20 yıl önce "yasaklar, yolsuzluk ve yoksulluk yok olacak" vaatleri ile iktidara gelenler bu ülkenin insanlarını bir yumurtaya, bir dilim peynire muhtaç ettiler. Et, balık, tavuk yemeleri hayal oldu. Gençlerimiz, doktorlarımız, yandaş torpil sistemi nedeniyle iş bulamayanlar nasıl gitmesin yurtdışına ? 
Birleşmiş milletlerin Dünya Mutluluk Raporuna göre Türkiye mutlu ülkeler sıralamasında 149 ülke arasından 104. sırada yer alıyor.
Rapor pandeminin negatif etkilerinin varlığını ifade etmekle birlikte ekonomik gelir, sosyal destek, sağlıklı yaşam süresi, cömertlik, karar alabilme özgürlüğü, ve yolsuzluk düzeyi gibi önemli değişkenlerin de etkisini ortaya koyuyor.
Mutluluk  duygusunun toplumda iletişim, güven, saygı gibi temel toplumsal değerler üzerine inşa edilebileceğini, olumsuz duygular  endişe, öfke ve mutsuzluğun en hızlı arttığı 10 ülke arasında maalesef ki Türkiye’nin yer aldığını ifade ediyor.

Geçtiğimiz yıllara göre  daha mutsuz, gergin, öfkeli insanlar ülkesi olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğimiz gerçektir.

Ne gencimiz, ne de yaşlımız mutludur!
1Ekim Dünya Yaşlılar Günü Kutlu olsun.
Esma Müjgan Çelikkol, 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!