Fısıltı HABERLERİ
HV
19 NİSAN Cuma 21:42

YEŞİL BURSA NEREDE

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 21-10-2022 10:10

YEŞİL BURSA NEREDE                                                          

Genellikle Bursa deyince akla Uludağ ve kayak gelir. Ancak Bursa öncelikle Osmangazi, Orhangazi Türbeleri, Muradiye Külliyesi ile tarihi,  dünyaca ünlü ipeği, termal suları ve inegöl köftesi, kebabı, kestane şekeri, şeftalisi, jeotermal suları, hamamları, iznik çinisi ile turizm açısından marka ve Türkiyenin 4. Büyükşehiridir. 
Kültür dokusu ve kente özgü lezzetlerinin yanı sıra Bursanın ünlülerini  unutmamalıyız. Sanat Güneşimiz Zeki Müren(1931-1986), Müzeyyen Senar(1918-2015 ) Yıldırım Gürses(1939-2001), İlhan İrem( 1955-2022), Halil Ergün(1946-)...ve daha günümüzden nice değerlerimiz....

Türkiyenin birçok kentinde olduğu gibi, 1950 li yıllarda  başlayan köyden kente göç ;  yerel yönetimlerin oy kaygısı ile göz yumulan kontrolsüz, plânsız,  kaçak çarpık yapılaşma Bursa'da da gerçekleşmiştir.  
Uludağ eteklerindeki ormanlık alan talan edilmiş, Bursa ovası katledilmiş, trafik sorunu; yolların yetersizliği, artan araç ve insan sayısının yanısıra şehrin ortasında gelişen sanayinin getirdiği çevre ve hava kirliliğinin çözümsüzlüğü ortadadır. Bu nedenlerle Bursanın değeri siyah incir, şeftali, deveci armutları yok olmuştur.
Ayrıca Bursa deprem kuşağında olduğundan, aşırı göç ve çözülemeyen trafik sorununu dikkate alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepenin  Bursayı yıkıp yeniden inşa edeceğini belirten söylemleri basında yer almıştır. Bursa Büyükşehir Meclisi, Temmuz 2022 de, Nilüferde  590,5 hektarlık alan üzerinde, 75.000 kişinin yaşayacağı , Kurtuluş, Balkan, Zafer Mahallelerini de kapsayan yeni bir şehir Ekokent Projesini oybirliği ile kabul etmiştir. Ekokent projesi 6-8 katlı binaları öngörmektedir.
Mülkiyeti  özelleştirme kapsam ve programında olan Sümer Holding AŞ ve Tekel İşletmeleri Genel Müdürlüğü adına kayıtlı  yerlerin de ticaret- konut alanı  olarak kullanımı yönünde çalışmaların devam ettiği de basında yer almıştır. Yerel meclis ve kent dinamiklerinin söz hakkı dikkate alınmayan bu yapılaşmalarda betonun galip geldiği ifade edilmektedir. 

Doğallıktan uzak bir yaşam sunan çarpık kent yaşamı; insanlarımızın zorluklara dayanma toleransını düşürüp, öfke kontrolünü yok etmektedir. Doğal yaşamdan uzaklaşmak sağlığın bozulmasında en büyük etkendir. Kötü İklim koşulları ve ekonomik koşullar da cabasıdır. İşte bu nedenlerle imar planlarında sosyal ve teknik altyapı çok önem kazanır. 
Bursada olduğu gibi, şehrin tarım alanları sanayiye kurban edilmemeli, Bursa yine Yeşil Bursa olarak anılmalıdır. Yetkililere duyurulur. Saygılarımla.
Esma Müjgan Çelikkol 

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!