Fısıltı HABERLERİ
HV
29 NİSAN Pazartesi 21:49

KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir. 

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 01-04-2024 00:12

KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER!
Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir. 

Açız !...., Elini cebimizden çek!.. Yoksulluk sınırının üstünde maaş istiyoruz!. ...  Promosyon, ikramiye sorunumuzu çözmez! ....  Geçmiş yıllarda bizden aldıklarını Tazminat olarak istiyoruz! ...vs gibi isteklerde bulundular, ama duyan olmadı!.
Açın halinden anlamadılar....

Açlık.....
"Açlık, yine gelip yerleşmişti. Bir önceki akşamdan bu yana ağzıma bir lokma koymamıştım. Ama daha uzun bir süre sayılmazdı bu. Zaman olmuş birkaç gün açlığa göğüs germiştim. Ne var ki gücüm gittikçe azalıyordu; artık açlığa eskisi kadar dayanıklı değildim. Birgün bile aç kalmak başımı döndürebildiği gibi, su içer içmez sık sık çıkarıyordum....... Dizlerimde şiddetli bir titreme başlamıştı. Küçük cilalı parmaklığa yaslandım......Sol yanımda  birkaç kez  şiddetli bir sancı duydum ve terlemeye başladım. Çok bitkinim....."
                                 KNUT HAMSUN
Ünlü Norveçli yazarın başyapıtı Açlık Romanından birkaç satır alıntı. Bugün açlığın daniskasını  emeklilerimiz  yaşıyor.

Emeklilerimizin bugün açlık yaşamasına neden olan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 31.05.2006 tarihinde T.B.M.M tarafından kabul edilerek, 16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2008 yılında ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacak olan kişiler için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65'e yükselmiş, 1.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş ayrıca aylık  bağlama oranları da % 50 ye düşmüştür. 

1999 öncesi aylık bağlanma oranı    yüzde 76 olarak belirlenmişti. Bu dönemde 3600 gün üzerinden emekli olanların da aylık bağlama oranı yüzde 70'ti.
Bu günlerde aylık bağlama oranları giderek % 28 lere indiği söyleniyor.

***
Anayasa'nın 150. Maddesine göre, Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya İPTAL DAVASI açılabilmektedir.

Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilme hakkı;  Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir. 

Bu yolda dava açma süresi genel olarak iptali istenen normun Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak altmış gündür. 

TC. Anayasamızın; 
MADDE 17. – Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Temel hak ve hürriyetlerin korunması
MADDE 40. – Anayasa ile tanınmış hak ve hürriyetleri ihlâl edilen herkes, yetkili makama geciktirilmeden 
başvurma imkânının sağlanmasını isteme hakkına sahiptir.
(Ek: 3.10.2001-4709/16 md.) Devlet, işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır.

*Kişinin, resmî görevliler tarafından vâki haksız işlemler sonucu uğradığı zarar da, kanuna göre, Devletçe tazmin 
edilir. Devletin sorumlu olan ilgili görevliye rücu hakkı saklıdır.*

Emekliler için  yıllar içinde maaşını azaltacağı belli olan, maddi ve manevi varlığını korumasına engel olacak olan 5510 sayılı yasayı çıkaranlar suçlu, buna karşı 60 gün içinde İPTAL DAVASI açmayanlar da suçlu. Emeklinin cebinden para çalınmasına, fakirleşmesine, sonunda aç kalmasına neden olunmuştur. 
Bundan sonrada aynı zarara uğranmaması için emekli şimdi bir yol bulup, bu yasanın  zarar veren  bölümlerini iptal ettirmesi gerekmektedir.  Ayrıca yıllarca  Çalınanların geri alınmasını da sağlamalıdırlar.
Sözün özü emekli kendisine yapılan bu kötülüğü unutmamalı  14-28 Mayıs 2023 seçiminde vermediği cezayı yarın kullanacağı oyuyla vermeli, hesabını kesmelidir. Umutsuzluğa kapılmamalı, kimsenin hakkı kimsede kalmaz,gün olur devran döner.

"Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner! "
Esma Müjgan Çelikkol /

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!